Презентація "Українська народна іграшка. Знайомство з технікою ПАПЕРКРАФТ - прості іграшки з паперу."

Про матеріал
Презентація підготовлена для мотивації навчальної діяльності учнів 5 - тих класів на уроках мистецтва. Розвивати творче мислення, уміння аналізувати; активізувати спостережливість, фантазію, сенсорні вміння й навички; розвивати охайність; стимулювати розвиток допитливості, уяви.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок. Сорочинський ярмарок - свято праці та майстерності. Українська народна іграшка. Знайомство з технікою ПАПЕРКРАФТ - прості іграшки з паперу.5 клас (образотворче мистецтво)ПРАКТИЧНЕ ЗАВДАННЯ. Створення паперової іграшки на основі геометричних об’ємів. Колективна композиції «Сорочинський ярмарок». КЗО “СЗШ № 96” ДМР вчитель мистецтва, вища категорія, Іванцова Лілія Миколаївна

Номер слайду 2

На уроці ми познайомимося: з видами та осередками декоративно - ужиткового мистецтва в Україні;з історією дитячої іграшки на Придніпров’ї;3. з паперкрафт - простою іграшкою з паперу.

Номер слайду 3

Декоративно-ужиткове мистецтво - вид художньої діяльності, продукти яких є водночас і естетичним, і практичним у своєму використанні.

Номер слайду 4

Декоративне означає «прикрашати». Ужиткове ж означає, що речі мають практичний вжиток, а не лише є предметом естетичної насолоди.

Номер слайду 5

за певним призначенням предмета − меблі, взуття, столові прибори, дитячі іграшки тощо.за технікою виготовлення – вишивання, малярство, в’язання за матеріалом – деревина, текстиль, камінь (використання природних матеріалів), скло, пластмаси, метали та їх сплави (використання штучних матеріалів). Декоративно-ужиткове мистецтво поділяють на види :

Номер слайду 6

. Сорочинський ярмарок –свято праці та майстерності

Номер слайду 7

Хто з українців жодного разу не чув слова "ЯРМАРОК"? Невже є такі? Свято праці і спілкування, продажу товарів і придбання гарного настрою, розпродажу одягу і щастя, де діяли постійні знижки цін на продукцію і посмішки. З давніх-давен на нашій землі збиралися ці великі торги – ярмарки. Гончарі й ложкарі, ткалі й вишивальниці, бондарі й столярі, стельмахи й кошикарі, кушніри й лимарі, соленики й дьогтярі, бублейниці й кравці продавали на ярмарках свої вироби. Валками стояли на торжищах чумацькі мажі з сіллю та рибою. Кожний купував те, що не міг зробити сам.

Номер слайду 8

Ярмарки продовжували існувати аж до 20-х років XXст.., коли були закриті зовсім. Вся торгівля в селах перейшла до кооперації та під контроль держави. З 1966 року ярмарки починають відроджуватись, і започатковує, відроджує ту давню традицію Сорочинський ярмарок. На нього з'їжджалось багато представників різних організацій та підприємств – торгових та виробників не лише.

Номер слайду 9

Україна, Дніпропетровська областьІсторія дитячих іграшок на Придніпров’ї

Номер слайду 10

Невідомо, коли з’явилися перші дитячі іграшки та ігри в нашому краї. Ми можемо прослідкувати їхній розвиток лише за останні століття. Відомо, що в дуже далекому минулому іграшок як елементів дитячої гри спеціально не виготовляли. Витвори, якими згодом стали бавитися, спочатку були атрибутами обрядових дій. Перехід їх у сферу дитячої гри відбувався поступово з розвитком цивілізації а також із усвідомленням необхідності цілеспрямованого виховання дітей. 

Номер слайду 11

Українські народні іграшки надзвичайно різноманітні, їх можна поділити на кілька видів:- дерев'яні,- глиняні,- м'які (ганчіркові),- сирні,- солом'яні,- іграшки з природного матеріалу - сіна, реп'яхів, рогози, листя, качанів кукурудзи, тирси, вербової кори, льону, різноманітних квітів, овочів.https://studwood.net/2445415/pedagogika/istoriya_viniknennya_rozvitku_igrashki_predmeta_mistetstva_zasobu_vihovannya

Номер слайду 12

Традиції народної української іграшки. Одним із головних завдань народних традицій є виховання в нових поколіннях любові та поваги до культури своїх предків, своєї землі. Важливим засобом у досягненні цієї мети є народні іграшки, які здавна були не тільки забавками, але й виконували функції соціалізації та оберегу. Сирна іграшка з Карпат. Яворівська дерев’яна іграшка

Номер слайду 13

Народна іграшка — це галузь декоративно-прикладного мистецтва, твори якої виготовлені народними майстрами з підручних матеріалів для задоволення потреб дітей в іграх. Це були «коники», «вершники», «ковалі», «півники», «баранці», «птахи», ляльки-мотанки, свистунці тощо. Розгляньте, як стилізовано зображення тварин, людини, птаха, та скажіть, із яких матеріалів вони зроблені.

Номер слайду 14

кукли МОТАНКИ

Номер слайду 15

МОТАНКИ З НИТОК, ТРАВИ

Номер слайду 16

ІГРАШКИ З СОЛОМИ

Номер слайду 17

ІГРАШКИ З КУКУРУДЗЯНИХ ЛИСОЧКІВ

Номер слайду 18

Дерев’янні іграшки

Номер слайду 19

В Україні найпоширенішою серед музичних іграшок є СВИСТУНЕЦЬ

Номер слайду 20

Глиняні іграшки

Номер слайду 21

Таким чином, можна зробити висновок, що народна іграшка від часів, коли вона носила обрядове значення (приблизно 25 тисяч років назад), і до сьогодення пройшла тривалий шлях розвитку. Змінювалися матеріал, з якого виготовляли іграшку, її зміст, забарвлення, технології виготовлення, функції. Висновок.

Номер слайду 22

Паперкрафт: прості іграшки з паперу Мистецтво крафтингу з паперу родом з Японії і дещо нагадує орігамі, однак вимагає вирізання та склеювання деталей. Все, що потрібно для виготовлення іграшок у стилі паперкрафт, — це кольоровий папір, цупкий папір, ножиці та клей-олівець.

Номер слайду 23

Papercraft (паперкрафт) - це ціле мистецтво, яке з кожним роком стає все більш популярним. Сьогодні паперкрафт можна зустріти в інтер'єрах кафе, ресторанів, кав'ярень і магазинів. Також готові роботи прикрасять інтер'єр будь-якої кімнати в вашому домі, а особливо дитячу кімнату.

Номер слайду 24

Шаблони паперкрафт

Номер слайду 25

Трикутник. Квадрат. П’ятикутник. Коло. Прямокутник. Пригадаємо вивчені фігури

Номер слайду 26

Неймовірні геометричні об’єми в житті людини. Циліндр. Призма п'ятикутна в основіКуля. Піраміда. Конус. Куб. Призма зі сторонами трапеції

Номер слайду 27

Розгортка конуса. Розгортка куба, циліндра

Номер слайду 28

Виготовлення паперових іграшок — мабуть, одна з найдавніших дитячих розваг. Неймовірно цікаво спостерігати за тим, як звичайний аркуш паперу перетворюється на дракона, совеня чи кумедного їжачка. Практична робота. На основі геометричних об’ємів створи іграшку з паперую.

Номер слайду 29

Творчі роботи учнів:

Номер слайду 30

Підсумок уроку: Отже, можемо зробити висновок: сучасне декоративно-прикладне (декоративно-ужиткове) мистецтво України — яскравий приклад взаємозв’язку народного та професійного мистецтва.

Номер слайду 31

Бажаю успіхів та натхнення в роботі!!!

Номер слайду 32

Інтернет ресурси: 1. Декоративно-ужиткове мистецтвоhttps://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B2%D0%BD%D0%BE-%D1%83%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B5_%D0%BC%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D1%86%D1%82%D0%B2%D0%BE 2. Історія ярмарку https://yarmarok.in.ua/about/istoriia-iarmarku3. Відеофільм про Національний Сорочинский ярмарок https://www.youtube.com/watch?v=UJ4vb. Deir. Tw 4. Історія дитячих іграшок та ігор на Придніпров’ї https://www.dnipro.libr.dp.ua/Istoriya_ihrashok5. Паперкрафт: прості іграшки з паперуhttps://pustunchik.ua/ua/treasure/tools/podelki-iz-bumagi/paperkraft-skhemy-obiemni-ihrashky-svoimy-rukamy6. Неймовірні геометричні обми в житті людини. https://naurok.com.ua/prezentaciya-neymovirni-geometrichni-figuri-v-zhitti-lyudini-39417.html

pptx
Додав(-ла)
Іванцова Лілія
До підручника
Мистецтво (інтегрований курс) 5 клас (Масол Л.М.)
Додано
27 листопада 2022
Переглядів
3748
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку