Презентація "УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ЛЯЛЬКА-ІГРАШКА"

Про матеріал

Лялька — дуже стародавня іграшка, адже відомо, що найдавнішим єгипетським лялькам — близько 4 тис. років.На території України найдавніші прототипи іграшки виявлені в с. Мезин Коропського району Чернігівської області. Це були фігурки пташок, вовка чи собаки, виготовлені з мамонтового бивня приблизно 25 тис. років тому

Зміст слайдів
Номер слайду 1

УКРАЇНСЬКА НАРОДНА ЛЯЛЬКА-ІГРАШКА

Номер слайду 2

Лялька — дуже стародавня іграшка, адже відомо, що найдавнішим єгипетським лялькам — близько 4 тис. років.

Номер слайду 3

Історія іграшки. На території України найдавніші прототипи іграшки виявлені в с. Мезин Коропського району Чернігівської області. Це були фігурки пташок, вовка чи собаки, виготовлені з мамонтового бивня приблизно 25 тис. років тому. Мали вони обрядове значення.

Номер слайду 4

Розквіт іграшкового промислу припадає на середину XIX ст. Серед тогочасних іграшок Наддніпрянщини кінця XIX ст. - дерев'яні кухлики для зачерпування рідини, дерев'яні ляльки, маленькі моделі побутових речей. Популярними були механічні забавки з відповідними руховими елементами.

Номер слайду 5

Народні ляльки упродовж століть змінювалися, але в них зберігалися основні традиційні принципи декоративного силуетного зображення, простота і лаконізм, декоративність, святковість. Цінність такої ляльки полягає у залученні підростаючого покоління до відродження і збереження національних традицій, національної самобутності.

Номер слайду 6

Культура іграшки - важливий елемент загальної культури нації. З давніх-давен діти робили собі іграшки самі - народ виховував майбутніх майстрів.

Номер слайду 7

Різновиди ігрових ляльок-мотанок. Наші предки слов’яни вірили в магічну силу іграшок, в їх здатність охороняти від злих сил, захищати від дурного ока і хвороб. Батьки робили для дитини обереги своїми руками, використовуючи різні природні матеріали:  золотисту солому, барвисті клаптики тканини, теплу глину і дерево.  Дерево для виготовлення іграшки-оберегу вибирали найсприятливіше: бук, дуб, клен, березу, вільху, липу.

Номер слайду 8

Ляльку-мотанку, зроблену дбайливими материнськими руками,  клали в колиску до немовляти. Приємний  на дотик глиняний свищик давали дитині, тільки-но вона починала сидіти, а старшим діткам давали солом’яних янголів та веселих дерев’яних коників.

Номер слайду 9

Основне призначення ляльки-мотанки – оберіг, але серед різновидів мотанки можна виділити ті, якими дозволено було гратися дітям. Серед них: Зайчик на пальчик; Вузлова; Куватка; Пеленашка.

Номер слайду 10

Зайчик на пальчик

Номер слайду 11

Вузлова Спосіб творення цих ляльок – скручування, скочування, змотування, зв’язування, завивання. Голка з ниткою використовується лише в процесі виготовлення одягу та головних уборів. Характерною деталлю таких ляльок є викладений з різноколірних ниток хрест, переплетених таким чином, що на розхресті утворює квадрат. Це давній солярний знак – хрест у колі.

Номер слайду 12

Куватка Це прості маленьки ляльки, які виготовляла мати для немовлят, або навіть до його народження. На одній нитці висіли більше трьох різнокольорових кувадок (непарна кількість) і на колисці заміняли брязкальця.

Номер слайду 13

А в давнину вважалося, що така іграшка захищала дитину від поганого погляду. Розміри їх – з палець. Діти можуть робити такі ляльки для молодших братів та сестер.

Номер слайду 14

"Пеленашка" - перша лялька-оберіг для дитини Немовля (пеленашка) і на вигляд дуже проста лялька: дитинка в хусточці, запеленана і обвита звивальником.    Ляльку-пеленашку клали в колиску до дитини як оберіг від злих духів. Також цю ляльку використовували як оберіг при народженні.     

Номер слайду 15

  Часто старші діти робили немовля-пеленашку як ігрову ляльку - для себе, та для молодших братів і сестер. У різних регіонах цю ляльку робили по-різному - є деякі особливості у виготовленні основи ляльки-пеленашки, у замотуванні в сповивальник та наявність чи відсутність сакрального хреста на обличчі ляльки.

Номер слайду 16

Отже, народна лялька-іграшка має також неабиякі високі мистецькі якості і широкі виховні можливості. Емоційна дія образів, утілених у народній іграшці, широко застосовується педагогами в естетичному вихованні дітей, допомагає залучити їх до споконвічної культури свого народу.

Номер слайду 17

Майстер-клас з виготовлення ляльки мотанки у НВК“школа-сад” № 1 м. Торецьк За участі народної майстрині Топалової О. О.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Андруша Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Яблокова Тетяна Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 березня 2018
Переглядів
8619
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку