Презентація. УМР. Написання тексту публічного виступу

Про матеріал
Урок у 10 класі на тему "НАПИСАННЯ ТЕКСТУ ПУБЛІЧНОГО ВИСТУПУ". Мета: формування у старшокласників комунікативних компетентностей, необхідних для спілкування в різних життєвих ситуаціях. Зручно використовувати під час онлайн-навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УМР. Написання тексту публічного виступу10 клас. Трохимець Є. Й.

Номер слайду 2

Жанри публічних виступів. Залежно від змісту, призначення, форми чи способу виголошення, а також обставин публічний виступ поділяється на такі жанри: - доповідь, промова, бесіда, лекція, репортаж.

Номер слайду 3

Види виступівІнформаційний виступ. В інформаційну добу такий вид виступу є найпоширенішим. Певною мірою до цього виду можна віднести і пояснення вчителя, і відповідь школяра, і лекцію у ВНЗ, і повідомлення тележурналіста. В основу такого виступу, як правило, покладено конкретне, точне й правдиве повідомлення слухачам фактів, явищ, подій.

Номер слайду 4

Види виступів. Розважальний виступ. Його можна почути на концертах, вечорах, святкових банкетах, тобто там, де люди зустрічаються, щоб відпочити в приємному товаристві. Це популярна весела лекція, тост, слово на весіллі або святкуванні ювілею. У такому виступі жарт має поєднуватися з серйозною думкою, правда з вигадкою, об’єктивність із перебільшенням. Тут може бути і гумор, і іронія, і самоіронія, і карикатура. В основу такого виступу може бути покладене оповідання про пережиту подію, випадок, свідком якого довелося бути. У такому виступі має бути конкретність, новизна, добре, якщо у виступі присутній конфлікт, контрасти.

Номер слайду 5

Види виступів. Надихаючий виступ. Такими є більшість виступів на політичних зібраннях та різноманітних зборах. Вони вміщують привітання когось, визнання чиїхось досягнень та заслуг, визначення суспільної та моральної цінності певних вчинків конкретних осіб. Сюди можна віднести виступи політичних діячів у переддень виборів. Матеріал, який використовується у таких виступах, дібрано та скомпоновано таким чином, щоб привернути увагу слухачів, підкреслити значення певних традицій чи звичаїв, увиразнити значимість певних осіб. Такі виступи звернені до почуттів

Номер слайду 6

Види виступів. Виступ з метою переконати. Мета виступу — за допомогою логічних доказів довести або спростувати певну думку. Такий виступ звернений і до розуму, і до почуттів. Суть справи викладають, оперуючи логічними міркуваннями, намагаючись вплинути на емоції та почуття аудиторії. Тема такого виступу зазвичай дискусійна. Мета оратора — досягти того, щоб слухачі погодилися з його думкою щодо спірного питання. Проте такий виступ ніколи не має на меті заклику до безпосередніх вчинків

Номер слайду 7

Види виступів. Виступ з метою спонукати. Заклики до певних дій можуть бути прямими і опосередкованим, можуть носити політичний характер, економічний, стосуватися релігійного життя, благодійництва тощо. Успіх виступу залежить від забезпечення таких умов: сказане повинне знайти відгук у душах людей; слухачі мають бути спроможними до дій чи вчинків, до яких їх закликають (скажімо, надати матеріальної підтримки біженцям із затоплених повінню місцевостей)

Номер слайду 8

Прочитати та прокоментувати уривок із книги Д. Карнегі «Як набувати друзів і впливати на людей» Що значить підготуватися до виступу? Механічно записати кілька слів або фраз? Завчити їх напам’ять? Нічого подібного. Справжня підготовка полягає в тому, щоб вилучити дещо із самого себе, сформулювати та скомпонувати власні думки та переконання. Не намагайтеся підготуватися до виступу за півгодини. Промову неможливо «спекти», як пиріг, на замовлення. Думки повинні визріти. Вибравши тему, обмірковуйте її, не забуваючи про це ні вдень, ні вночі! Обговорюйте її з друзями. Самі собі ставте найрізноманітніші запитання, які стосуються теми. Ідеї, докази, приклади спадатимуть на думку в найнесподіваніші моменти... (За Д. Карнегі)

Номер слайду 9

Самостійна робота з текстом. Прочитати. Укласти пам’ятку у вигляді вимог до написання тексту виступу оратора. Кожний виступ складається з трьох основних частин: початку (вступу), основної частини закінчення (висновків).

Номер слайду 10

Початок З’явившись перед аудиторією, слід привітатися з присутніми, витримати паузу, подолати внутрішнє хвилювання й почати виступ із чогось цікавого або із суті питання. Це може бути випадок із життя, приказка, прислів’я чи афоризм. Потім коротко охарактеризувати зміст та завдання промови.

Номер слайду 11

Основна частина. Виклад змісту основної частини слід здійснювати за принципом від простого до складного. Інформація може упорядковуватися різними способами:у хронологічній послідовності, коли потрібно викласти події чи схарактеризувати певний процес роботи;у формі опису певного предмета, явища, пояснення його будови, функцій, істотних ознак тощо;шляхом переліку основних пунктів, характеристик, прикладів застосування, переваг;шляхом викладу певних тез, їх аргументації.

Номер слайду 12

Висновки. У закінченні (висновках) виступу промовець узагальнює основні думки, робить підсумок виступу, надаючи йому логічної завершеності, закінченості, цілісності і тим самим посилюючи вплив на слухача

Номер слайду 13

Риторичний практикум. Прочитати подані назви виступів. Які з них відповідають вимогам, а які — ні? 1. Українська культура. 2. Чудеса квітів. 3. Необхідні реформи в освіті. 4. Пташині гнізда. 5. Як слід вивчати історію? 6. На захист народної пісні. 7. Поезія Івана Франка. 8. Що таке Світовий банк?

Номер слайду 14

Творча лабораторія. На основі поданого початку підготувати виступ на тему «Моя майбутня професія»ШАНОВНІ СТАРШОКЛАСНИКИ! Одним із найважливіших кроків у житті є вибір професії. Адже займатися тим, що тебе цікавить, приносить радість — одне з найважливіших умов відчуття радості, задоволення, щастя. Вибір навчального закладу, а згодом професії значною мірою впливає на все майбутнє людини. Адже роботі ми присвячуємо значну частину свого життя, прагнемо досягти успіху, визнання. Тут не можна покладатися на випадковість, квапитися. Необхідно якнайсерйозніше поставитись до цієї проблеми…

Номер слайду 15

Домашнє завдання. Завершити роботу над текстом виступу.

pptx
Додано
22 листопада 2020
Переглядів
11068
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку