Презентація "Урок № 33. Освіта, наука, вплив процесів модернізації на суспільне та повсякденне життя"

Про матеріал
в цей час у системі освіти на українських землях відбулися позитивні зрушення, зумовлені потребами часу. При цьому ні Російська імперія, ні Австро-Угорщина не сприяли розвитку освіти українською мовою. Однією з найскладніших проблем залишалася українізація школи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

9 клас Андріївська ЗОШ І-ІІІ ст. Урок № 33. Освіта, наука, вплив процесів модернізації на суспільне та повсякденне життя

Номер слайду 2

Завдання уроку:характеризувати розвиток освіти на українських землях, визначити основні здобутки та проблеми в українізації системи освіти; давати оцінку здобуткам українських учених; визначати роль Наукового товариства ім. Т. Шевченка в становленні української національної науки; розповідати про діяльність видатних українських вчених.

Номер слайду 3

План вивчення: Чому українська громадськість прагнула українізації освіти. Як розвивалася українська наука. Як виявлялися процеси модернізації в повсякденному житті населення України на межі століть. Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок

Номер слайду 4

Опорні дати:

Номер слайду 5

Основні поняття, терміни, назви: емансипація ,фемінізм

Номер слайду 6

Персоналії: Павло Галаган, Софія Русова, Іван Пулюй, Данило Заболотний, Олександр Єфименко, М. Арк. Ас, Дмитро Баталій,Дмитро Яворницький,Федір Вовк,Ілля Мечников,Степан Рудницький,Борис Грінченко, М. Єфімов та С. Уточкін Агатангел Кримський,Ігор Сікорський,Марія Вілінська (Марко Вовчок), Олена Пчілка (Ольга Косач-Драгоманова, матір Лесі Українки), Христина Алчевська, Леся Українка (Лариса Косач), Наталя Кобринська, Ольга Кобилянська.

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань Тестова перевірка домашнього завдання Фронтальне опитування

Номер слайду 8

Пр. Робота з картою:

Номер слайду 9

Вивчення нового матеріалу Чому українська громадськість прагнула українізації освіти

Номер слайду 10

Вивчення нового матеріалу2. Як розвивалася українська наука

Номер слайду 11

Ілля Мечников (1845-1916)

Номер слайду 12

«Батько гелікоптера» Ігор Сікорський

Номер слайду 13

Агатангел Кримський (1871-1942)

Номер слайду 14

Видатні науковці України {08 FB837 D-C827-4 EFA-A057-4 D05807 E0 F7 C}Прізвище. У якій галузі науки працював. Найвидатніші досягнення   

Номер слайду 15

Вивчення нового матеріалу3. Як виявлялися процеси модернізації в повсякденному житті населення України на межі століть

Номер слайду 16

Київський фунікулер. Початок 20 ст.

Номер слайду 17

Один з перших місяців роботи електротрамвая 1-го маршруту «Царська площа - Олександрівська площа» (нині - Європейська - Контрактова)

Номер слайду 18

Вивчення нового матеріалу4. Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок

Номер слайду 19

Софія Русова (1856-1940)

Номер слайду 20

Христина Алчевська (1841-1920)

Номер слайду 21

У жіночій недільній школі X. Алчевської. Школа Алчевської стала взірцем і методичним центром усіх недільних шкіл Російської імперії, викладання провадилося російською мовою.

Номер слайду 22

Карикатурний плакат «В добу фемінізму»

Номер слайду 23

Словник: Емансипація та фемінізм - так називають рухи за зрівняння жінок у правах з чоловіками.

Номер слайду 24

Закріплення нових знань. Установіть хронологічну послідовність подій: відкриття кафедри історії України у Львівському університеті; відкриття Новоросійського університету; відкриття Чернівецького університету.

Номер слайду 25

Закріплення нових знань2. До положень, що характеризують розвиток освіти наприкінці 19 на початку 20 ст., доберіть конкретні факти. Створення низки вищих спеціальних навчальних закладів. 2. Рівень письменності в Україні був нижчим порівняно з європейським. 3. Відсутність вищих навчальних закладів з українською мовою викладання.

Номер слайду 26

Закріплення нових знань3. Про кого з діячів культури йдеться?Історик світового рівня. Очолював першу кафедру історії України у Львівському університеті. Був головою НТШ. 2. Мікробіолог та епідеміолог. Першим у світовій науці дослідив шляхи поширення чуми й запропонував ефективні засоби боротьби з цією хворобою. 3. Зоолог та анатом, відкривач фагоцитозу - явища поглинання клітинами організму мікробів. Працював у Франції над розвитком імунології, удостоєний Нобелівської премії.4. Авторка популярної «Історії українського народу». Перша жінка в Росії та Україні, якій 1910 р. Харківський університет надав ступінь почесного доктора наук. 5. Видатний учений-мовознавець і сходознавець. Відомий поліглот (вільно володів майже 60 мовами). 6. Антрополог, етнограф і археолог, автор близько 200 досліджень, у яких дійшов висновку, що українці за антропологічними ознаками близькі до південних слов’ян і відмінні від інших східнослов’янських народів. 7. Історик, автор фундаментальних праць з історії та культури Слобідської України. 8. Географ, історик. Засновник української наукової географії та географії України.

Номер слайду 27

Закріплення нових знань4. Уточніть і конкретизуйте загальне твердження про модернізаційні процеси на межі століть. Соціально-економічні зміни зумовлювали зміни в побуті та способі життя населення України.

Номер слайду 28

Закріплення нових знань5. Як модернізація позначилася на суспільному становищі жінок? Що таке емансипація та фемінізм?

Номер слайду 29

Закріплення нових знань6. Поміркуйте, що дає підстави для пропонованого висновку. Наведіть кілька аргументів на підтвердження або спростування думки. В історії української культури початок 20 ст. був вельми плідним. Розквіт спостерігався в усіх сферах культурного та наукового життя. Проте, як і в інших регіонах Російської імперії, цей процес в Україні відзначався контрастністю: якщо панівні прошарки суспільства мали змогу здобути вищу освіту європейського рівня, то більшість населення України залишалася неписьменною та далекою від культурних надбань і новітніх наукових досягнень.

Номер слайду 30

Підсумок уроку:незважаючи на відсутність української державності, у другій половині XIX — на початку XX ст. відбувалося формування основ української національної освіти й науки.в цей час у системі освіти на українських землях відбулися позитивні зрушення, зумовлені потребами часу. При цьому ні Російська імперія, ні Австро-Угорщина не сприяли розвитку освіти українською мовою. Однією з найскладніших проблем залишалася українізація школи.українська національна наука гуртувалася навколо Наукового товариства ім. Т. Шевченка — науково-культурної громадської організації, заснованої в 1892 р. Вона відігравала роль своєрідної всеукраїнської Академії наук.особливо вагомими були здобутки українських учених-природознавців.

Номер слайду 31

Домашнє завдання: Підручник

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скорик Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Історія України 9 клас (Власов В.С.)
Додано
11 серпня 2018
Переглядів
11463
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку