презентація (Урок без назви за творами О.Генрі "Останній листок" та Платонова "Юшка"

Про матеріал

Презентація до уроку за творами О.Генрі "Останній листок" та Платонова "Юшка". Тему уроку визначають учні.

Для чого і для кого живе людина? У чому цінність її існування?

(Були до уроку створені буктрейлери: Лист Чарлі Чапліна донці та "У кожного є свої скарби", проте вони не прикріпляються, на жаль.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Невдаха. Пияка. Берман Усе життя витратив на чекання Музи. Пес-охоронець Неохайний, тхне ялівцівкою Старий Немічний Буркотун Негативне в образі Бермана

Номер слайду 2

Берман. Позитивні риси в образі Бермана. Маючи тіло карлика, виявив душу велетня. Здатний на самопожертву. Чуйна Великодушна

Номер слайду 3

Пітер Пауль Рубенс «Сатири»Сати́ри (грец. Σάτυροι) — у давньогрецькій міфології — лісові й гірські божества нижчого рангу, які уособлювали первісну, грубу силу природи, що знаходить вияв у тваринних атрибутах їхнього зовнішнього вигляду; демони родючості, постійні супутники Діоніса. За Гесіодом, вони мають спільне походження з гірськими німфами й куретами. Стародавні вірили, що існують старші і молодші сатири. Торс і голова в них людські, вони відзначаються міцною будовою, мають тупий ніс, гострі цапині вуха, щетинисту шерсть і невеликий козячий або кінський хвіст. У деяких з них є на голові роги, як у Пана. Сатири населяють ліси й гори, люблять полювання, танці, музику, вино, жінок.

Номер слайду 4

1515-1516. Мікеланджело Буонарроті. Церква Сан Пьєтро ін Вінколі, Рим. Пророк блукав зі своїм народом 40  років пустелею, так і Берман мріяв створити шедевр – намалювати безсмертну картину. Ризикуючи життям, Берман і Мойсей виконали свою місію. Біблійний пророк привів свій народ у землю обітовану і передав людям 10 заповідей Божих, які допоможуть людині врятуватися від гріха, а  художник намалював свій    шедевр – останній листок плюща на стіні сусіднього будинку. Тим самим    врятував Джонсі від смерті.

Номер слайду 5

Дайте оцінку вчинку Бермана за технологією « Обери позицію»: Берман – герой Берман – Берману нічого звичайна втрачати людина. Якою фразою ви завершили б перший етап уроку? (Оберіть із додатків)Перлина любить ховатися в непоказній оболонці (японське прислів’я). Голос краси звучить тихо: його вловлюють лише найчутливіші    вуха.(Ф. Ніцше). У маленькому тілі часто таїться велика душа (англійська приказка).«Треба прагнути бути людиною, незважаючи на всю жорстокість навколишнього світу, і це можливо» (О. Генрі).

Номер слайду 6

Номер слайду 7

«Не плачте за померлим – плачте за тим, хто втратив душу та совість». (В. Распутін)

Номер слайду 8

А. П. Платонов

Номер слайду 9

Блаженний - всякий, хто бачить Бога на небесах. У християнстві блаженні йдуть поруч зі святими. Їх ще називають юродивими. Юродство - навмисне намагання здаватися дурним, божевільним. Цілями уявного шаленства оголошуються викриття зовнішніх мирських цінностей, приховування власних чеснот і навлеченного на себе зневаги й образ.

Номер слайду 10

 Юшка - перен., розм. Те саме, що кров. Ефим (Йохим). Походить від давньогрецького "еуфемос": благочестивий, добросердий. Походження імені Дмитро від грецького слова “Деметріос”, що означає «стосовний до Деметри». Богиня Деметра (Мати Ячменю, Мати-Земля) в античній міфології – це покровителька землеробства і богиня родючості.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Людина помножує своє щастя в тій мірі, в якій він доставляє його іншим. І. Бентам. Про деякі серця можна сказати, що вони властивості непромокаючої: сльози ближніх не пробивають їх, а тільки ковзають по ним. П. Вяземський Кожен, хто живе заради інших – заради своєї держави, заради жінки, заради мистецтва, заради голодуючих або гнаних,- ніби за помахом чарівної палички забуває свою тугу та дрібні життєві негаразди. А. Моруа Народитися, жити, їсти, пити і, нарешті, померти може і комаха… Людина живе життям, яке корисне для мас. Д. ГарибальдіЛюди живут для себя, а не для этой пустой абстракции, которую зовут человечеством. Ж. Порталис

Номер слайду 13

Сучасний поет Дмитро Голубков так розмірковує про призначення людини на Землі : Человек, как звезда, рождается. Средь неясной, тревожной млечности,В бесконечности начинается. И кончается в бесконечности. Поколеньями созидается. Век за веком земля нетленная. Человек, как звезда, рождается,Чтоб светлее стала вселенная.

pptx
Додано
29 липня 2018
Переглядів
1358
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку