Презентація уроку Утвердження лексичної норми в словниках української мови

Про матеріал
Подано презентацію до конспекту уроку в 10 класі на тему «Утвердження лексичної норми в словниках української мови (повторення і узагальнення)» у формі ділової гри з використанням інноваційних технологій навчання. Презентація містить активні посилання на цифрову дошку Jamboard, навчальний веб-ресурс Wordwall.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

УТВЕРДЖЕННЯ ЛЕКСИЧНОЇ НОРМИ В СЛОВНИКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ Підготувала Вікторія Плоха - викладач української мови Слов’янського фахового коледжу транспортної інфраструктури

Номер слайду 2

ТЕМА ЗАНЯТТЯ: УТВЕРДЖЕННЯ ЛЕКСИЧНОЇ НОРМИ В СЛОВНИКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ (ПОВТОРЕННЯ І УЗАГАЛЬНЕННЯ). МЕТА ЗАНЯТТЯ: У ФОРМІ ДІЛОВОЇ ГРИ ЗАКРІПИТИ ЗНАННЯ ПРО УТВЕРДЖЕННЯ ЛЕКСИЧНОЇ НОРМИ В СЛОВНИКАХ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ, СПРИЯТИ УСВІДОМЛЕННЮ ВАЖЛИВОСТІ СЛОВНИКІВ ЯК ДЖЕРЕЛА БАГАТОАСПЕКТНОЇ ІНФОРМАЦІЇ;підготуватись до тематичного оцінювання: розвивати вміння знаходити в тексті різні групи слів за значенням, за походженням і за вживанням, фразеологізми, пояснювати їх значення, визначати їх вид, розвивати комунікативні вміння доречно й правильно використовувати в мовленні.

Номер слайду 3

ОГОЛОШЕННЯ17 ЖОВТНЯ 2023 РОКУ ВІДБУДЕТЬСЯ ЗАСІДАННЯ ФІРМ “ВЕЛЕС”, “РУБІКОН” , “МАТРИЦЯ”. ЯВКА ПРЕДСТАВНИКІВ ОБОВ’ЯЗКОВА

Номер слайду 4

ПРАВИЛА ДІЛОВОЇ ГРИ - не соромтеся висловлювати власну думку; - будьте активними; - будьте творчими; - не бійтеся помилок, адже знання здобуваються тільки шляхом спроб і помилок; головне – вчасно її помітити й виправити; - співпрацюйте з партнерами по бізнесу та з конкурентами.

Номер слайду 5

ВІКТОРИНА “ВІДКРИЙ КОРОБКУ”ЗАВДАННЯ: ПО ЧЕРЗІ ПРЕДСТАВНИКИ ФІРМ ОБИРАЮТЬ КОРОБКУ, ТОРКАЮТЬСЯ ЇЇ, ЩОБ ВІДКРИТИ І ПОБАЧИТИ ЕЛЕМЕНТИ, ЩО ЗНАХОДЯТЬСЯ ВСЕРЕДИНІ. ЗА КОЖНУ ПРАВИЛЬНУ ВІДПОВІДЬ ФІРМА ОТРИМУЄ 10 БОНУСНИХ БАЛІВ.

Номер слайду 6

ІНТЕРАКТИВНА ГРА “ПЕРЕТЯГНИ ПОТРІБНЕ СЛОВО”

Номер слайду 7

БЛІЦ-ТУРНІР КАПІТАНІВ «ЛЕКСИЧНЕ ПОЛЕ»ЗАВДАННЯ. ЗАПОВНИТИ «ЛЕКСИЧНЕ ПОЛЕ»: З'ЯСУВАТИ ДО ЯКОЇ ЛЕКСИЧНОЇ ГРУПИ ВІДНОСИТЬСЯ КОЖНЕ ЗІ СЛІВ. https://jamboard.google.com/d/17f. Vw. D-6yta3jog9m. Z9xi8 Ar. Drxh0y. Sq. TD9 EL_5 Etp-4/viewer?f=0

Номер слайду 8

1. Для чого потрібні словники? 2. Поясніть, яким словником ви скористаєтесь для перевірки вимови; 3. Поясніть, яким словником ви скористаєтесь при поясненні лексичного значення слова; 4. Яким словником ви скористаєтесь при визначенні походження слова; 5. Який словник слугує для перевірки правильності написання слова? 6. До якого словника ви звернетесь при доборі синонімів, антонімів, паронімів, омонімів? 7. Чим відрізняються лінгвістичні словники від енциклопедичних? 8. Назвіть види лінгвістичних словників. 9. Які онлайн-словники найбільш вам відомі?ЛІНГВІСТИЧНА ДУЕЛЬ

Номер слайду 9

Словник української мови, упорядкований Б. Грінченком (1907 – 1909рр.)Словник української мови в 11 томах (1970-1980 рр.)Словник української мови у 20 томах (2020 р.) УКЛАДАННЯ СЛОВНИКА ДІЛОВОЇ ЛЮДИНИПОСИЛАННЯ НА GOOGLE ДОКУМЕНТЗАВДАННЯ. ПРОАНАЛІЗУЙТЕ СЛОВНИКОВІ СТАТТІ З НАЙАВТОРИТЕТНІШИХ ДЖЕРЕЛ СВОГО ЧАСУ. ЗАПОВНІТЬ ТАБЛИЦІ ВИЗНАЧЕННЯМИ ЗІ СЛОВНИКІВ.

Номер слайду 10

ПАМ’ЯТКА1. ПОСТІЙНО УДОСКОНАЛЮЙ ВЛАСНЕ МОВЛЕННЯ, ДБАЙ ПРО ЧИСТОТУ МОВИ.2. ЗАВЖДИ ПЕРЕЧИТУЙ НАПИСАНЕ.3. ВАГАЄШСЯ – ЗАМІНИ СЛОВА СИНОНІМОМ.4. ЧАСТІШЕ ЗАГЛЯДАЙ У СЛОВНИК.5. ЗНАХОДЬ ЧАС НА ЧИТАННЯ ХУДОЖНЬОЇ ЛІТЕРАТУРИ.6. ПАМ’ЯТАЙ: ПО МОВЛЕННЮ ВИЗНАЧАЮТЬ, ЯКОЮ ТИ Є ЛЮДИНОЮ.

Номер слайду 11

РЕФЛЕКСІЯПОСИЛАННЯ

pptx
Додано
30 квітня
Переглядів
55
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку