Презентація уроку з хімії для 8 класу "Будова атома. Склад атомних ядер. Протонне число. Нуклонне число"

Про матеріал
Презентація уроку з хімії для 8 класу "Будова атома. Склад атомних ядер. Протонне число. Нуклонне число"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Будова атома. Склад атомних ядер (протони і нейтрони). Протонне число, Нуклонне число, Нуклід. Сучасне формулювання періодичного закону. Урок хімії у 8 класіВчитель Ворона Л. М.

Номер слайду 2

Що ми знаємо про періодичний закон та періодичну систему?1. Періодичний закон відкрив російський вчений ….. 2. Це сталося у ……. 3. Періодичний закон за Д. І. Менделєєвим, полягає в тому, що властивості хімічних елементів та їх сполук перебувають у періодичній залежності від …4. Графічним відображенням періодичного закону є…

Номер слайду 3

5. Основними структурними одиницями короткої форми періодичної системи є…6. Горизонтальний ряд хімічних елементів, що починається лужним металом і закінчується інертним газом, називається … 7. Періоди бувають…8. Всього в періодичній системі виділяється...періодів.9. Вертикальний стовпчик хімічних елементів у ПС має назву…

Номер слайду 4

10. Всього в періодичній системі виділяється…груп11. Кожна група поділяється на …12. Підгрупа, до складу якої входять елементи і малих, і великих періодів, називається …13. Підгрупа, що містить тільки елементи великих періодів, є … 14. У групах у міру зростання відносних атомних мас хімічних елементів металічні властивості … 15. У періодах у міру зростання відносних атомних мас хімічних елементів металічні властивості …

Номер слайду 5

1896 р. Беккерель випадково відкрив радіоактивність. Антуан Анрі Беккерель. Радіоактивність відкрив у 1896 році Антуан Анрі Беккерель. Сталося це випадково. Вчений працював із солями урану і загорнув свої зразки разом із фотопластинами в непрозорий матеріал. Фотопластини виявилися засвіченими, хоча доступу світла до них не було.1852 - 1908

Номер слайду 6

Дослідження радіоактивних променів тісно пов’язані з іменами подружжя: польської дослідниці Марії Склодовської та її чоловіка — француза П’єра Кюрі.1859 - 1906 П'єр Кюрі Марія Склодовська-Кюрі1867 - 1934 У 1903 році П’єр Кюрі і Марія Склодовська-Кюрі разом одержали Нобелівську премію з фізики за відкриття радіоактивності. Після смерті чоловіка М. Склодовська-Кюрі продовжила дослідження й у 1911 році за одержання чистого Радію була удостоєна Нобелівської премії в галузі хімії.

Номер слайду 7

Ернест Резерфорд (1911 р) запропонував планетарну модель будови атома. Резерфорд  виявив, що радіоактивні елементи випромінюють три види променів: α, β, Ɣ. Прилад для доведення неоднорідності випромінювання складається з джерела випромінювання (1) у свинцевому контейнері, двух електродів (2) та екрана для реєстрування випромінювання(3). Під дією електричного поля радіоактивне випромінювання поділяється на три пучки. Ɣ-випромінювання не відхиляється в електромагнітному полі. α-випромінювання відхиляється у бік катода, β-випромінювання - у бік анода. На основі досліджень Резерфорд запропонував планетарну модель будови атома.

Номер слайду 8

основні положення планетарної будови моделі атома1). У центрі атома знаходиться позитивно заряджене ядро, розмір якого в десятки тисяч разів менший за розмір атома 2). Весь позитивний заряд і майже вся маса атома зосереджена в ядрі ( маса електрона = 1/1836 а.о.м)3). Ядро атома складається з нуклонів: протонів та нейтронів. Число протонів (р+) дорівнює порядковому номеру елемента. Число нейтронів (n0) в ядрі дорівнює різниці відносної атомної маси та порядкового номера елемента. 4). Навколо ядра рухаються електрони (е). Їх число дорівнює порядковому номеру елемента.  ядроелектрони

Номер слайду 9

Частинки, що складають атом. Протон — позитивно заряджена частинка із зарядом +1 і масою 1а.о.м. Ядро атома складається з протонів та нейтронів які мають назву нуклони. Нейтрон — нейтральна частинка, що не має електричного заряду, масою 1а.о.м. Протонне число – кількість протонів в ядрі атома. Дорівнює порядковому номеру елемента та заряду ядра. Нуклонне число – сума протонів і нейтронів, масове число. Нуклід – будь – який різновид атома з певним значенням протонного і нуклонного чисел.

Номер слайду 10

Частинки, що складають атом. Навколо ядра рухаються електрони. Вони мають негативний електричний заряд (-1) Маса електрона в 1837 разів менше маси найлегшого з атомів ― атома Гідрогену Кількість електронів дорівнює - порядковому номеру хімічного елемента, - заряду ядра, - кількості протонів.

Номер слайду 11

Характеристика часток, з яких складається атом Нуклони::

Номер слайду 12

Періодичний закон, сформульований Д.І. Менделєєвим у 1869 р. Властивості хімічних елементів, а тому властивості утворених ними простих і складних речовин перебувають у періодичній залежності від величини атомних мас елементів. Порядковий номер = = заряд ядра атома = кількість протонів = кількість електронів Сучасне формулювання періодичного закону. Властивості хімічних елементів, простих речовин, а також склад і властивості сполук перебувають у періодичній залежності від значень зарядів ядер атомів.

Номер слайду 13

Визначення протонних, нуклонних чисел та кількості електронів 𝟏𝟗𝟑𝟗 К 19 р+, 20 n0, 19 ē 3115 РMg2412 S321615 р+, 16 n0, 15 ē12 р+, 12 n0, 12 ē16 р+, 16 n0, 16 ē

Номер слайду 14

Застосуйте свої знання1. Атом складається з:а) ядра й електронної оболонки, б) електронів, в) молекул, г) нейтронів і протонів.

Номер слайду 15

Застосуйте свої знання2. Ядро атома складається з:а) електронів, б) електронів і протонів,в) протонів і нейтронів, г) нейтронів.

Номер слайду 16

Застосуйте свої знання3. Із порядковим номером елемента збігається:а) значення відносної атомної маси, б) значення електронегативності,в) кількість електронів в атомі, г) кількість нейтронів у ядрі.

Номер слайду 17

Застосуйте свої знання4. Протонне число дорівнює:а) номеру періоду, б) номеру групи, в) відносній атомній масі, г) порядковому номеру елемента.

Номер слайду 18

Застосуйте свої знання5. Кількість протонів у ядрі дорівнює:а) порядковому номеру, б) номеру періоду, в)номеру ряду, г) номеру групи.

Номер слайду 19

Застосуйте свої знання6. Електрони заряджені:а) позитивно,б)не заряджені, в) додатньо, г) негативно.

Номер слайду 20

Застосуйте свої знання7. Основний внесок у масу атома роблять:а) протони й електрони, б) протони і нейтрони,в) нейтрони й електрони, г) електрони.

Номер слайду 21

Застосуйте свої знання8. Вкажіть характерну властивість нейтронів:а) має заряд -1, б) має заряд +1, в) не має маси, г) не має заряду.

Номер слайду 22

Застосуйте свої знання9. Вкажіть характерну властивість електронів:а) має заряд -1, б) має заряд +1, в) не має маси, г) не має заряду

Номер слайду 23

Застосуйте свої знання10. Заряд ядра атома Феруму дорівнює: а) 26, б) 8, в) 56, г)4.

Номер слайду 24

Застосуйте свої знання11. Число протонів в атомі Фосфору:а) 31, б) 15,в) 17, г) 46.

Номер слайду 25

Застосуйте свої знання12. Число електронів в атомі Бору:а) 5, б) 6,в) 11, г) 22.

Номер слайду 26

Застосуйте свої знання13. Число нейтронів в атомі Калію:а) 19,б) 39, в) 58,г) 20

Номер слайду 27

Застосуйте свої знання14. Вкажіть номер групи, в якій міститься елемент, заряд ядра якого дорівнює 17:а) VI,б) II, в) VII, г) I.

Номер слайду 28

Застосуйте свої знання15. В ядрі Флуору міститься:а) 19 протонів,б)10 протонів, в) 9 протонів, г) 9 електронів.

Номер слайду 29

Заповнити таблицю. Елемент Заряд ядра. Число протонів. Число електро-нів. Число нейтронів. Протон-не число. Нуклон-не число Карбон       Натрій      

Номер слайду 30

Домашнє завдання Вивчити §4. Виконати вправу №24 ст. 25

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Крамар Світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Щербій Вікторія
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Процюк Лариса Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Куценко Свiтлана
    Дукую за вашу працю.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
16 серпня 2020
Переглядів
16879
Оцінка розробки
4.9 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку