Презентація уроку з історії для 6 класу за темою "Доба еллінізму".

Про матеріал
Презентація уроку історії має на меті ознайомлення учнів з елліністичними державами та культурою доби еллінізму, сприяє формуванню предметних компетентностей, розвитку критичного мислення, естетичних смаків та інтересу до історії стародавнього світу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Доба еллінізму» Підготувала учитель історії Родинської загальноосвітньої школи l – lll ступенів №35 Покровської міської ради Донецької області Гордієнко Світлана Миколаївна. Урок історії . 6 клас.

Номер слайду 2

Після цього уроку ви зможете:- називати хронологічні межі еллінізму та головні культурні досягнення цієї доби;- орієнтуватися у просторі та показувати на карті елліністичні держави, Александрію Єгипетську та відомі споруди міста;- працювати з різними джерелами інформації;- пояснювати поняття: еллінізм, Чудеса світу, мусейон, мавзолей;- міркувати і робити висновки;- поглибити знання з історії Давньої Греції та визначити свої естетичні смаки.

Номер слайду 3

План:1. Елліністичні держави. 2. Культура елліністичної доби.

Номер слайду 4

Еллінізм - період в історії країн Східного Середземномор'я з часу походів Александра Македонського (334 -324 р. до н. е.) до завоювання цих країн Римом, що завершився підпорядкуванням Єгипту в 30 р. до н. е.

Номер слайду 5

Досліджуємо карту Скориставшись картою, визначте, на які держави розпалася імперія Александра Македонського. Які з них були найбільшими?

Номер слайду 6

Найбільшими елліністичними державами були Єгипет та держава Селевкідів. Засновником держави. Велевкидів був Селевк, один із колишніх охоронців Александра Македонського. У Єгипті правив Птолемей Лаг на прізвисько «Спаситель», засновник династії Птолемеїв. Столиця держави Александрія стала найбільшим містом світу, яке сучасники порівнювали із центром Всесвіту. Александрія була великим портом. Уже в 3 ст. до н. е. Єгипет постачав продукти харчування всьому античному світу. Знаними у світі були єгипетські вироби з кольорового скла, тканини з вовни та льону, папірус, посуд, вироби із заліза, міді й бронзи.

Номер слайду 7

Досліджуємо джерела. Александрія Єгипетська. Реконструкція. Центральна вулиця перетинала місто із заходу на схід, починаючись на сході Воротами Сонця й закінчуючись на заході Воротами Місяця.

Номер слайду 8

https://app.genial.ly/editor/6481788b1a06a5001a780a99Інтерактивний плакат. Перейдіть за посиланням або QR-кодом та відвідайте Александрію!

Номер слайду 9

Архімед -засновник кількох розділів фізики. Зенон - філософ з о. Кіпр. Епікур - засновник філософської школи. Евклід -основоположник математики. Еллінізм - доба розквіту науки

Номер слайду 10

Діоген Синопський – давньогрецький філософ. Більшу частину життя провів на міському звалищі поблизу Коринфа. За помешкання йому слугував піфос. Творів не писав і зажив слави передусім завдяки притчам та висловлюванням, що ними супроводжував нестандартні, із загальнозвичного погляду, ситуації у своєму житті.

Номер слайду 11

Александр Македонський, дізнавшись про славетного філософа, дозволив Діогенові побажати будь-чого, на що почув відповідь: «Відійди, ти заступаєш мені сонце!» Якось удень Діоген засвітив ліхтар і пішов з ним вулицями міста. "Що ти робиш?" — питали його. "Я шукаю людину!" – відповів філософ.

Номер слайду 12

Як можна пояснити дивну поведінку Діогена, який вдень з вогнем шукав людину?Як характеризує філософа розмова з Александром Македонським?Поміркуйте!

Номер слайду 13

Які Чудеса світу давнини, крім Александрійського маяка, вам відомі?Назвіть країни, в яких вони були створені?Пригадайте!

Номер слайду 14

Повідомлення учнів за попереднім завданням: Колос Родоський. Мавзолей в Галікарнасі. Вівтар Зевса та Афіни.

Номер слайду 15

Статуя Геліоса, заступника о. Родосу, (285 р. до н. е.) – одне з семи Чудес світу Статуя юнака сягала 37 м. і була встановлена між морем і міськими воротами на 7-метровому насипному пагорбі, облицьованому білим мармуром. Статуя була настільки велика, що мало хто міг обхопити руками великий палець Колоса. Між розставленими могутніми ногами юнака проходили кораблі. Ледь відхилившись назад, він вдивлявся вдалину. Голову прикрашав вінець із розбіжних променів. У 224 р. до н. е. статую було зруйновано сильним землетрусом.

Номер слайду 16

Мавзолей в Галікарнасі -храм-гробниця і надгробний пам'ятник царя Мавсола, споруджений між 353 і 350 роками до н. е. за наказом його дружини Артемісії  в Галікарнасі  (сучасний Бодрум, Туреччина). Одне з семи Чудес світу Споруду оточувала стіна заввишки 2 м, утворюючи прямокутне подвір'я 242,5 м завдовжки та 105 м завширшки. Всередині розташовувалася платформа з кам'яними зображеннями левів, на яку вели сходи. На платформі височів сам Мавзолей, поділений за вертикаллю на чотири частини. Власне гробниця була 13 м заввишки, на ній стояла колонада заввишки 12 м, вона підтримувала дах заввишки також 12 м, який увінчувала 6-иметрова скульптура колісниці, запряженої чотирма кіньми)

Номер слайду 17

Вівтар Зевса та Афіни. Споруджений на Акрополі столиці Пергамського царства в 180 р. до н. е. За задумом архітекторів, мав затьмарити велич Афінського Парфенона. Вівтар - величезний мармуровий поміст для жертвоприношень верховному богові греків - було прикрашено величним рельєфом. Сюжет рельєфу - битва богів з гігантами - символізував перемогу пергамських царів над ворогами. Могутні боги стрімкими, рвучкими рухами атакують і валять додолу гігантів.

Номер слайду 18

Досліджуємо зображення• Які культурні традиції Греції та релігійні вірування Єгипту втілено в скульптурі бога Нілу (3-2 ст. до н. е.)? • Завдяки яким відомим вам історичним подіям кін. 4 – поч. 3 ст. до н. е. стало можливим створення такої пам’ятки мистецтва? • Чому, на вашу думку, поряд з фігурами Нілу та 16 маленьких хлопчиків є такі елементи, як сфінкс, крокодил, колосся? Що символізує фігура Нілу та дітлахів?

Номер слайду 19

Лісіпп. Портрет Александра Македонського. Боеф. Хлопчик з гусаком. Мистецтво скульптурногопортрету.

Номер слайду 20

Скульптурна група.«Фарнезький бик». 2 ст. до н. е. Найбільша скульптура античності, що збереглася до нашого часу.

Номер слайду 21

 Гагесандрос та  Атанадорос з Родоса. Скульптурна група.«Лаокоон та його сини».1 ст. до н. е.

Номер слайду 22

Ніка Самофракійська.2 ст. до н. е. Афродіта (Венера) Мілоська. 120 р. до н. е.

Номер слайду 23

Леохар. Аполлон Бельведерський.4 ст. до н. е.

Номер слайду 24

Узагальнення:1. Що таке еллінізм?2. Назвіть за допомогою карти елліністичні держави?3. Які пам’ятки культури та споруди прославили Александрію Єгипетську?4. Кого з відомих вчених еллінізму ви запам’ятали?5. Які дива світу давнини було створено в добу еллінізму?6. В яких творах скульптори доби еллінізму втілили індивідуальні риси та душевні переживання людей?

Номер слайду 25

Рефлексія Я сьогодні дізнався (лася)…Мені було цікаво (не цікаво)…. Мене вразило…. Було б чудово, якби…

Номер слайду 26

Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника. Скласти 1-2 задачі на відлік часу, використовуючі дати за темою уроку.

pptx
Додано
12 червня 2023
Переглядів
1018
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку