Презентація уроку зарубіжної літератури для 6 класу на тему: "Володимир Короленко – це людина з великим і сильним серцем? Шляхи компенсації сліпоти у повісті «Сліпий музикант»

Про матеріал

Презентація уроку зарубіжної літератури для 6 класу на тему: "Володимир Короленко – це людина з великим і сильним серцем? Шляхи компенсації сліпоти у повісті «Сліпий музикант». Конспект уроку зарубіжної літератури для 6 класу на тему: "Володимир Короленко – це людина з великим і сильним серцем? Шляхи компенсації сліпоти у повісті «Сліпий музикант».

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №5 Новокаховської міської ради Херсонської області

Номер слайду 2

Пітер Брейгель Старший. Картина «Сліпі» На далекій-далекій Півночі, Де півроку вкриває все сніг, Де в казках народились Гориничі, Там простерлась КРАЇНА СЛІПИХ. Кожен другий сліпим був з народження, Ті ж, хто зрячим у світ цей прийшов, Став сліпим своїм власним погодженням: Вирізнятись від всіх там грішно.. Ці люди живуть як і ми, зрячі люди, серед нас!

Номер слайду 3

Андреа Бочеллі - оперний співак Клод Моне – майстер живопису пейзажів Джордж Ширінг – відомий піаніст Гомер – автор « Ілліади», « Одіссеї» Джон Мільтон – поет і письменник

Номер слайду 4

Марла Раньян – олімпійська спортсменка Джон Брамблітт – відомий художник Девід Бланкетт - англійський міністр внутрішніх справ Василь Єврошенко – письменник, музикант Чи можуть люди з обмеженнями домогтися успіху?

Номер слайду 5

Ванга- болгарська ясновидиця, містик і травник Джеймс Тюрбер - мультиплікатор, гуморист Живи щиро і доб’єшся всього незважаючи на обмеження! «Кількість хворих з важкими вадами зору неухильно зростає в усьому світі, і сьогодні сягає більше 400 млн. чоловік, з них майже 16 тисяч - діти». Це ціле місто. Над чим варто задуматись? Для сліпої людини світ здається набагато прекраснішим!

Номер слайду 6

Сліпі очі, коли затулені зіниці. Г.Сковорода Серце бачить краще, ніж очі. Японське прислів’я Епіграф: Яку головну проблему людства порушено В.Короленко у творі?

Номер слайду 7

Волонтери Біографи Літературо- знавці Право- захисники Музеєзнавці Мистецтво- знавці Кінокри- тики Маркетологи 1 2 3 4 5 6 7 8 Фільмо- графи 9

Номер слайду 8

Галактіон Панасович Евеліна Осипівна

Номер слайду 9

Навчання: завершив гімназію зі срібною медаллю і поїхав до Москви У 1886 р. - одружився на Іванівській Євдокії, 35 років прожив у щасливому шлюбі Володимир і Євдокія зустрічалися 11 років, чекала його із заслання з Якутії Професія: працював коректором у друкарнях Після закінчення гімназії переїздить до Петербурга і на 29 р. залишає Україну 1866-1871 рр. – В. Короленко навчається в гімназії в м. Рівне Працював репетитором у багатьох сім'ях Працював чоботарем і чорноробом Народився: липня 1853 р. Володимир Короленко в м. Житомир.

Номер слайду 10

1900 рік - переїхав до Полтавщини, де й прожив 21 рік до кінця своїх днів Майже шість років Володимир провів у тюрмах і на засланні Відбував заслання у Якутії за відмову присягнути на вірність цареві Олександру ІІІ Називали «совістю Росії» 1885-1895 – «Епоха Короленка» Улюблене прислів’я Короленка: «Роби, що потрібно, і нехай буде, що буде» Невдовзі у сім’ї народилися дві доньки Софія та Наталія 1896-1900 рр. – родина Короленків проживала в Петербурзі

Номер слайду 11

Написані оповідання «Яшко», «Убивець», «Сон Макара», «Соколинець» 1886 р. 1885 р. І книга «Нариси та оповідання», яка отримала відгук А. Чехова 1879 р. І твір, новела «Епізоди із життя шукача»

Номер слайду 12

«Історія мого сучасника» Повісті Роман «Парадокс», «У поганому товаристві», «Без язика», «Ліс шумить», «У козаків», «Наші на Дунаї» автобіогра фічний

Номер слайду 13

Організував В.Короленко у м.Полтаві Лігу порятунку дітей. Ліга займалася постачанням дітям їжі й одягу, створенням лікарень, колоній, шкіл На Полтавщині знайшли притулок майже 10 000 дітей 1919 р. 1919 р. У Полтаві Короленка називали «народним губернатором»

Номер слайду 14

Будинок – музей, який складається з семи зал Будинок-музей В. Короленка в Житомирі М.Рівне М.Житомир Музей знаходиться у чоловічій гімназії

Номер слайду 15

Будинок-музей В. Короленка в Полтаві М.Полтава Літературно-меморіальний музей

Номер слайду 16

Полтавський національний педагогічний університет Полтавська гімназія № 10 Харківська державна наукова бібліотека Чернігівська обласна бібліотека в Житомирі У 1990 р. Спілка письменників України встановила літературну премію імені Короленка за найкращий твір, написаний російськомовними літераторами України 2 гривні

Номер слайду 17

Маріуполь Житомир Полтава Іжевськ

Номер слайду 18

Літературно-меморіальний музей В. Короленка у Житомирі У музеї-садибі Короленка в Полтаві, у музеях Москви та Санкт-Петербурга знаходяться його роботи Батько - гарно малював. Наталія - донька В. Короленка, займалася живописом, вчилася на художницю у Франції

Номер слайду 19

«Довгий шлях» (1956 р.) «Поліська легенда» (1957 р.) За повістю «У поганому товаристві» створено фільм «Серед сірого каміння» (1983) Документальна Стрічка «Пам’яті В.Г. Короленка» (1956) «Сліпий музикант» (1960 р.)

Номер слайду 20

«Моїм головним художнім завданням було не тільки відтворення психології сліпого, а й відображення загальнолюдської мрії за ідеалом,туги за повнотою людського існування» У листі В.Короленко писав: Читайте повість, проникайте у глибину людської душі та віднайдіть ключик для подолання проблем!

Номер слайду 21

Сліпий художник малював, Як б’ється серце в нього. Як він безмежно ним кохав, Як мав таку ще змогу. Він завжди це лиш малював, Лиш те, що міг відчути Лиш подих вітру і небес, У такт із серцем звуки. Кохати поглядом не  міг, Як часто ми кохаєм. Він знав, що очі не дозволять Побачити хоч краєм.

Номер слайду 22

1886 р. Повість Дата створення: Жанр: «Психологічний етюд» Жанр, який визначив Короленко:– означає «вивчення», «дослідження» «Південно- Західний край» Місце подій: 1886 р. Видання: у газеті «Русские ведомости» Автобіографічні мотиви: матір звати – Евеліна Події зображені на Волині, Житомир-щині, Рівненщині; герої відвідували Почаївську лавру та Саровський монастир

Номер слайду 23

У чому вбачав радість Петро? Які почуття ви відчули переглянувши ці кадри? Який талант знайшов Петро?

Номер слайду 24

Чи може людина з обмеженими можливостями бути потрібною І щасливою? Чи знайде Петро себе у житті і своє місце у світі?

Номер слайду 25

«Сліпа з дочкою». Автоілюстрація Т.Шевченка Моріс Метерлінк «Сліпі» Т.Шевченко «Сліпий» (до поеми «Невольник») Що увиразнили художники в образах сліпих? К.Ушинський «Сліпий кінь»

Номер слайду 26

Пікассо П. Пікассо  «Сніданок сліпого» П.Пікассо «Сніданок сліпого» В. Перов «Приїзд інститутки до сліпого батька» Які проблеми життя сліпих відображено на картинах?

Номер слайду 27

Сліпа любов», 2007 р. «Земля безмовності і тьми», 1971 р. «Місто сліпих», 2005 р.  2014 р. 2012 р. За активну громадянську позицію Короленка називали «совістю Росії»

Номер слайду 28

1. А. бачить краще, ніж очі 2. Б. - дзеркало душі 3. В. створена для щастя, як птах для – для польоту 4. Г. не має очей, а згодом не буде ні рук, ні ніг, ні волі 5. Д. коли затулені зіниці 6. Е. у Полтаві називали “народним губернатором”

Номер слайду 29

1. Сліпі очі А. бачить краще, ніж очі 2. У малого Б. - дзеркало душі 3. Короленка В. створена для щастя, як птах для – для польоту 4. Очі Г. не має очей, а згодом не буде ні рук, ні ніг, ні волі 5. Людина Д. ,коли затулені зіниці 6. Серце Е. у Полтаві називали “народним губернатором” Відповідь: 1 – Д, 2 – Г, 3 –Е, 4 –Б, 5 – В, 6 – А.

Номер слайду 30

Ім’я Короленка викликає у мене глибоку повагу. Ромен Роллан Не одне покоління сприймало Короленка і як свого вчителя, і як власну совість. Сергій Залигін Радію тому, що він живе серед нас як якийсь титан, якого не можуть торкнутися всі ті негативні явища, на які так багаті наша література й життя. Іван Бунін

Номер слайду 31

? ? ? ? ? ? ?

Номер слайду 32

Яке місце у твоєму серці займає Україна?

Номер слайду 33

Індивідуальне завдання: Підготувати повідо- млення на одну з тем: 1.«В. Короленко і Україна». 2.«Образи дітей у творах В. Короленка». 3. Написати фанфік (передісторію) до повісті. Обов’язкова частина: 1. Читати та переказувати с. 140-148. 2. Намалювати формулу щасливої людини, або власне оформлення обкладинки до повісті «Сліпий музикант».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Мелешко Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Хомякова Тетяна Володимирівна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Герасимчук Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ложкова Ірен
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
2 лютого 2018
Переглядів
14837
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку