Презентація "Утворення Української Держави. П.Скоропадський."

Про матеріал
Презентація на тему :"Утворення Української Держави. П. Скоропадський." буде доречна під час вивчення теми" Українська Держава Павла Скоропадського" на уроках історії у 10 класі. У презентації використані світлини, історичні джерела, карта, які потрібні на уроці при вивченні даної теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Формула уроку. У - уважніР - розумніО - організованіК – кмітливі.

Номер слайду 3

Тема уроку:«Утворення Української Держави. П. Скоропадський»

Номер слайду 4

Навчальні цілі уроку:дати характеристику П. Скоропадському, як політику та історичні особистості;охарактеризувати внутрішню та зовнішню політику гетьманського уряду;визначити причинно - наслідкові зв’язки між подіями, явищами, та процесами періоду Української Держави.

Номер слайду 5

Форма уроку Урок історичного дослідження

Номер слайду 6

Основні дати та події: 29 квітня 1918 р. - державний переворот, прихід до влади гетьмана П. Скоропадського; 14 грудня 1918 р.- зречення Скоропадського від влади.

Номер слайду 7

Основні поняття і терміни Гетьманат; Українська держава; Рада міністрів;

Номер слайду 8

Проблемне питання. Поміркуйте на яку оцінку, на вашу думку, заслуговує гетьман П. Скоропадський?

Номер слайду 9

- У формі тез скласти політичний портрет П. Скоропадського.«Скоропадський – людина і політик»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Із «Грамоти до всього українського народу» П. Скоропадського. 29 квітня 1918 р. Громадяни України!Всім Вам, козаки та громадяни України, відомі події останнього часу, коли джерелом лилася кров кращих синів України і знову і знову відроджена Українська держава стояла коло краю загибелі. Спаслась вона завдяки могутньому підтриманню центральних держав, які, вірні своєму слову, продовжують і по цей час боротись за цілість і спокій України. При такій піддержці у всіх зародилась надія, що почнеться відбудуванняпорядку в Державі й економічне життя України увійде, врешті, в нормальне русло. Але ці надії не справдились. Колишнє Українське Правительство не здійснило державного будування України, позаяк було зовсім не здатне до цього. Бешкети і анархія продовжуються на Україні, економічна розруха і безробітниця збільшуються і розповсюджуються з кожним днем, і врешті для багатющої колись-то України встає грізна мара голоду». Завдання-Як П. Скоропадський обґрунтовує необхідність гетьманського перевороту?

Номер слайду 12

Гетьманат – монархічна форма правління, що виникла в Україні в 1918 році.

Номер слайду 13

Молебень на київському Софіївському майдані після проголошення Павла Скоропадського гетьманом України, 1918 рік- Прокоментуйте ілюстрацію «Молитва на Софійському майдані». Чому значна частина населення України підтримала Скоропадського?

Номер слайду 14

{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Повноваження гетьмана• Влада управління в межах всієї Української держави належить виключно. Гетьману.• Гетьман стверджує закони, і без його санкції жодний закон не може мати сили.• До прав Гетьмана належать:— призначення голови уряду;— затвердження за поданням голови Ради Міністрів та членів її Кабінету;— скасування Кабінету Міністрів у повному його складі;— призначення на посади і звільнення інших урядових осіб у разі,— коли для останніх не встановлено законом іншого порядку;— вище керівництво зносинами Української держави;— право вважатися верховним воєводою української армії і флоту;— оголошення окремих районів на військовому, осадному або виключному становищі.• Усі накази і розпорядження гетьмана повинні були закріплюватися головою уряду або відповідним міністром Які повноваження отримував гетьман?

Номер слайду 15

Гетьман Павло Скоропадський з прем'єр-міністром Ф. Лизогубом. Київ, 1918р.

Номер слайду 16

- Про що свідчила символіка Української держави П. Скоропадського?

Номер слайду 17

Інтерактивна вправа «спільний проект» + «пошук інформації».{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A} Зовнішня політика. П. Скоропадського. Внутрішня політика П. Скоропадського. Економічні перетворення Військова реформа. Національно – культурна політика     

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Селянська боротьба в Україні набрала широкого розмаху влітку 1918 р. Перші збройні напади під керівництвом Н. Махна на представників гетьманської влади, військові загони і місцевих поміщиків відбулися у вересні 1918 р. А в ніч на 16 жовтня повстанці захопили Гуляйполе. Це був перший успіх махновців, який підвищив їхній авторитет серед селянства.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Інтерактивна вправа «Займи позицію». Так,позитивно. Не можу визначитись НіНегативно

Номер слайду 23

1. Опрацювати §19 підручника.2. Уявіть, що ви – сучасник П. Скоропадського. Напишіть лист до нащадків, описавши становище в Українській державі.

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Кульчицький С.В., Лебедєва Ю.Г.)
Додано
7 лютого 2023
Переглядів
349
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку