Презентація "Узагальнювальне слово при однорідних членах речення"

Про матеріал
Презентація містить завдання та тести на тему "Узагальнювальне слово при однорідних членах речення". Буде корисною для використання на уроці 5-го класу під час вивчення поданої теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Узагальнювальне слово при однорідних членах речення. Підготувала. Вчитель української мови. Павленко Надія Вікторівна. Сш № 194 “Перспектива” м. Києва

Номер слайду 2

Чому в реченнях з однаковими однорідними членами різні розділові знаки? Чим можна це пояснити?Для дитячого організму корисні страви: борщ і каша, овочевий салат і молочний суп. Для дитячого організму корисні борщ і каша, овочевий салат і молочний суп.

Номер слайду 3

Доповніть речення потрібними за змістом однорідними членами речення. Визначити, чи всі речення мають узагальню вальне слово?Шкодять моєму здоров’ю такі продукти: … Шкодять моїм зубам такі продукти: …Шкодять моєму зорові …

Номер слайду 4

1. Укажіть, який розділовий знак і де саме потрібно поставити в поданому реченні: Радощі і чорну днину все я з вами розділю (П. Тичина).а) тире після слова «днину»;б) двокрапку після слова «все»;в) кому після слова «радощі»;г) тире після слова «все».

Номер слайду 5

2. Позначте речення, у якому перед виділеним сполучником потрібно поставити кому:а) Осінь стояла напрочуд погожа й тепла.б) Степові волошки дивляться на нас із трави, похитують своїми голівками і манять до себе.в) Я люблю і вітер і сніг.г) Налетів сильний і холодний вітер і зірвав останні листочки.

Номер слайду 6

3. Якщо узагальнююче слово стоїть перед однорідними членами речення, то після нього ставимо:а) кому; б) тире; в) двокрапку:г) крапку з комою.

Номер слайду 7

4. Однорідними членами речення можуть бути:а) головні члени речення;б) другорядні члени речення;в) головні і другорядні члени речення;г) службові частини мови.

Номер слайду 8

5. Узагальнююче слово в реченні виступаєа) завжди додатком;б) завжди означенням;в) тим самим членом речення, що й однорідні члени речення, до яких воно відноситься; г) завжди підметом.

Номер слайду 9

Домашня робота. Правило ст. 92 Впр. 164

Номер слайду 10

Дякую за урок! Гарного дня!

pptx
Додано
28 листопада 2019
Переглядів
4042
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку