Презентація "Узагальнюючі слова при однорідних членах речення"

Про матеріал

Презентація "Узагальнюючі члени речення" стане в нагоді вчителям української мови при підготовці до уроку з даної теми. Матеріал супроводжується фотографіями ріднокраю, що дає змогу виховувати в учнів любов до рідного краю,до батьків, до рідної мови.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Крейдяні гори, річка Білянка, хвойний ліс – це все мій рідний край. Узагальнюючі слова при однорідних членах речення Селище Біленьке

Номер слайду 2

Узагальнюючими називаються слова, що об'єднують в одну групу перелічувані предмети. Узагальнююче слово є тим самим членом речення, що й однорідні члени. І земля, і вода, і повітря – все поснуло (М.Коцюбинський).

Номер слайду 3

□:○,○,○. ○,○,○-□. Розділові знаки при узагальнюючих словах

Номер слайду 4

Скрізь червоно: на небі, на узгір’ях і на горі (М.Вовчок). Крейдяні гори Якщо узагальнююче слово стоїть перед однорідними членами, то перед першим однорідним членом або словом, яке до нього відноситься, ставиться двокрапка.

Номер слайду 5

На річці, в лісі,на полі – всюди німо, тихо (І. Нечуй-Левицький). Якщо узагальнююче слово стоїть після однорідних членів, то перед ним на письмі ставиться тире.

Номер слайду 6

Все навколо: дерева, птахи, люди – сповнене весняної, пружної, нестримної сили (В. Собко). Якщо однорідні члени стоять всередині речення після узагальнюючого слова, то перед однорідними членами ставиться двокрапка, а після них – тире.

Номер слайду 7

Усе навкруги раділо теплим денькам, наприклад: тепла водичка, зелена травичка, соковиті листочки дерев. Перед словами як-от, наприклад, а саме, що стоять після узагальнюючого слова, ставиться кома, а після них – двокрапка.

Номер слайду 8

Дякуємо за увагу! Робота учнів 8 класу Виноградівського НВК

ppt
Додав(-ла)
Мостика Лілія
Додано
3 травня 2018
Переглядів
7895
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку