Презентація "Ваговимірювальне устаткування"

Про матеріал
Презентація дає можливість візуалізації під час викладання навчального матеріалу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ваговимірювальне устаткування. Горобець Вікторія, викладач Черкаського фахового коледжу харчових технологій та бізнесу

Номер слайду 2

Призначення ваговимірювального устаткування:облік сировини;розподіл товарів між підприємствами або підрозділами підприємства; дозування під час приготування;реалізація безпосередньо покупцям.

Номер слайду 3

В основу конструкції підйомних вагів покладені закони механіки, а саме закон важеля – твердого стрижня, що має точку опори. Найпростіші терези – це рівноплечовий важиль-коромисло.

Номер слайду 4

Терези

Номер слайду 5

Ваги

Номер слайду 6

Класифікація вагів здійснюється за наступними ознаками:- місце і спосіб розміщення; - вид вказівного пристрою; - вид відліку показань; - спосіб зняття показань; - конструкція зважувального пристрою.

Номер слайду 7

За місцем та способом розміщення ваги бувають:- настільні; - пересувні; - стаціонарні.

Номер слайду 8

Настільні ваги використовують на робочих місцях кухарів або при продажу. До пересувних відносяться платформні ваги, призначені для зважування великих вантажів при прийманні і відпуску. Ці ваги встановлюють на підлозі в складських приміщеннях. Стаціонарні ваги встановлюють на постійному місці і використовують для зважування товарів разом з автомашинами і залізничними вагонами. 

Номер слайду 9

Залежно від вказівного (відлікового) пристрою ваги поділяють на :гирні шкально-гирні циферблатні циферблатно-гирні оптичніелектронні

Номер слайду 10

На гирних вагах при досягненні рівноваги підраховують значення маси гир, щоб визначити масу зваженого товару. Шкальні ваги – це коромислові ваги, на яких зважування здійснюється пересуванням гирі вручну по прямолінійній шкалі. На шкально-гирних вагах відлік маси ведуть за значеннями гир, розміщених на гиретримачі, і шкали коромисла

Номер слайду 11

На циферблатних вагах маса вантажу визначається за допомогою стрілки на шкалі циферблата. На циферблатно-гирних вагах масу товару при зважуванні в межах шкали визначають за шкалою циферблата. Для зважування товару, більшого за масою максимального значення шкали циферблата, на гірний майданчик встановлюють гирі і визначають масу, складаючи свідчення шкали циферблата і значення встановлених гир.

Номер слайду 12

На оптичних вагах маса товару, що зважується фіксується на екрані, на який за допомогою оптичних пристроїв проектується шкала зі значенням маси і вартості товару. На електронних вагах є індикаторне табло, що показує масу і вартість зваженого товару.

Номер слайду 13

За видом відліку розрізняють ваги з візуальним відліком, коли показання зчитують з циферблату, екрану, табло або підраховують значення маси гир, і ваги з документальною реєстрацією показань зважування, коли значення маси, а на деяких вагах і вартість товару, друкується на чеках та стрічках. Спосіб зняття показань може бути місцевим, коли працівник перебуває поруч з вагами, і дистанційним - на відстані.

Номер слайду 14

ВИМОГИ, ЩО ВИСУВАЮТЬ ДО ВАГ метрологічні; торгово-експлуатаційні; естетичні; економічні;санітарно-гігієнічні вимоги

Номер слайду 15

МЕТРОЛОГІЧНІ ВИМОГИ сталість показань; чутливість; точність; стійкість.

Номер слайду 16

Торгово-експлутаційні вимогинадійність та міцність;наочність показань зважування;максимальна швидкість зважування;відповідність вагового пристрою особливостям товару.

Номер слайду 17

Санітарно – гігієнічні вимогивиготовлення із нейтральних матеріалів, які не вступають з товаром у взаємодію; зручні для користування; витримують санітарну обробку та дезинфекцію.

Номер слайду 18

Літерно-цифрова індексація вагів:вид вантажопідйомного пристрою: Т - електронно-тензометричні, Р – важільні (ричажні), П - пружинні; спосіб установки на місці експлуатації: Н - настільні, С - стаціонарні, П - пересувні;межа зважування: до 1000 - у кілограмах, а понад - у тоннах;тип вказівного (відлікового) пристрою: Г - гирні, Ш - шкальні, Ц - циферблатні;вид відліку та спосіб зняття показань зважування: 1 - візуальний, 2 - документований, 3 - місцевий, 4 - дистанційний;сфера переважного застосування: А - автомобільні, В - вагонні.

Номер слайду 19

РС-10 Ц13 А - важільні, стаціонарні, з найбільшою межею зважування 10 т, циферблатні, з візуальним місцевим способом зняття показань, автомобільні. Наприклад, ваги РН-10 Ц13 – важільні (ричажні), настільні, з межею зважування 10 кг, циферблатні, з візуальним відліком та місцевим визначенням показань при зважуванніРП-500 Г13 - ваги важільні, пересувні з найбільшою межею зважування 500 кг, гирні, вид відліку - візуальний, спосіб зняття показань - місцевий;

Номер слайду 20

1 – гирьовий майданчик; 2 – квадрант; 3 – гирьовий важіль; 4 – струнки; 5 – шкала циферблата; 6 – ван­тажний важіль; 7 – стрілка; 8 – тяга; 9 – товарний майданчик; 10 – вантажоприймальні призми; 10 – заспокоювач коливань; 12 – корпус ваг; 13 – рівноплечовий важіль (коромисло); 14 – опорна призма з подушкою; 15 – рідинний рівень; 16 – гвинтові ніжки; 17 – тарувальна камера. Будова та принцип роботи вагів

Номер слайду 21

Будова електронних вагів

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Рідинний рівень. Якщо бульбашка повітря знаходиться у середині контрольного кільця, накресленого на склі рівня, ваги встанов­лені го­ризонтально.

Номер слайду 24

ГИРІГирі — це встановлені законом міри маси, які використовують для визначення кількості товарів на важільних вагах. Класифікація: - за ступенем точності (на 7 класів) - за призначенням ( загального, умовні та взірцеві)

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Повірка вагів та гир. Повірку і таврування вимірювальних приладів обов’язково виконують при випуску із заводу, після ремонту й у процесі експлуатації. Тавро є металевим, на ньому пропечатані рік та квартал повірки. Здійснюється – раз на рік. Відповідальність за повірку несе керівник підприємства.

Номер слайду 28

Конвісер І. О., Бублик Г. А., Паригіна Т. Б., Григор'єв Ю. М. Устаткування закладів ресторанного господарства: навч. посіб / За ред. І. О. Конвісера.. Київ: КНТЕУ, 2005. 566с. Використані джерела. Stud. Files. URL: https://studfile.net/preview/9757449/page:6/ (Дата звернення 03.05.23)Pidruchniki. . URL: https://pidruchniki.com/19970807/marketing/ harakteristika_pravila_ekspluatatsiyi vimiryuvalnogo_obladnannya (дата звернення 03.05.23)Товарний словник. URL: http://tovarslovar.ru/709vesi.html (дата звернення 03.05.23)Всеосвіта. URL:https://vseosvita.ua/library/lekcia-zagalni-principi-budovi-ta-harakteristika-vagiv-z-predmetu-obladnanna-pidpriemstv-torgivli-218910.html (дата зверення 03.05.23)Магазин оптово-роздрібної торгівлі. URL: https://fullmarket.in.ua/p898587492-vesy-torgovye-50kg5g.html

pptx
Додано
11 січня
Переглядів
859
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку