Презентація " Василь-Костянтин Острозький"

Про матеріал

Презентація використовується для курсу за вибором "Визначні постаті України" історії України для 10 класу. Містить інформацію про князя Василя- Костянтина Острозького як політика, мецената, захисника православної віри. Можно використвувати також для проведення уроку по розвитку культури з історії України 8 клас

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь-Костянтин Острозький Василь- Костянтин Острозький народився 2 лютого 1526, а помер 24 лютого 1608 року. Походив із найбагатшого і найвпливовішого князівського роду України XVI-початку XVII століття. Серед його предків генеалогічна традиція того часу називає давньоруських князів: Рюрика, Володимира Великого, Ярослава Мудрого та Данила Галицького.

Номер слайду 2

Батько Василя-Костянтина – Костянтин Острозький – був великим гетьманом литовським (Річ Посполита була федерацією двох держав – Польщі та Литви; більшість українських земель у середині XVI століття входила до складу останньої). 

Номер слайду 3

Герб роду князів Острозьких

Номер слайду 4

Володіння князів Острозьких в основному склалася якраз за батька Василя –Костянтина - Костянтина Івановича Острозького. Він був знаний воїн, одержав понад 70 перемог у битвах, добре господарював, зумів багато земель купити, а водночас чимало зміг забрати силою «Згадайте воїнів відважних і кріваві бої. Розкажіть, як князь Константин,  Що то рід свій стародавній Від руських великих монархів виводить,  Литву у війну провадив…»

Номер слайду 5

Василь- Костянтин Острозький дістав гарну освіту, про що свідчать його листування та промови в сенаті. Політичну кар‘єру він розпочав у 1550 році, отримавши від великого князя литовського посаду старости володимирського і маршалка волинського. На початку 1550-х років молодий князь Острозький одружується з Софією Тарновською, дочкою Яна Тарновського, майбутнього великого коронного гетьмана. Старший син князя Ілля відзначався багатьма визначними якостями, але з ним сталося лихо: під час лицарського турніру при королівському дворі він був збитий з коня і дуже невдало впав; після піврічної хвороби Ілля помер і наступником родових титулів та маєтностей став Василь- Костянтин. 

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Молодий князь отримав величезні маєтності в Литві та Польщі, які давали щорічно прибуток понад 1 мільйон злотих Острозький володів також значними земельними маєтками в Угорщині та Чехії. Проте у тодішньому суспільстві мало було одержати номінальні права на спадщину: треба було її реально поставити під свій контроль. Відтак молодий князь зосереджує свою увагу на збиранні батьківської спадщини, на наведення належного ладу у ній.

Номер слайду 9

Василь - Костянтин Острозький: політик, дипломат, адміністратор Воювати Василь-Костянтин не любив, хоча й умів робити це вправно. А от адміністративна робота, судячи з усього, йому більше припадала до серця. І саме адміністративні заходи з упорядкування величезних українських територій зробили його знаним й авторитетним володарем. Проте допоки він не зібрав усієї батьківської спадщини, активних політичних акцій Костянтин-Василь не здійснює. 1559 року Острозький стає воєводою київським, що значно сприяло посиленню його впливу на політичне життя України. Не прагнучи військової слави, князь Острозький проводив енергійну колонізаторську політику у лісостепових порубіжних землях Київщини та Брацлавщини, засновуючи нові міста, замки та слободи. У його підпорядкуванні були тисячі слуг і тисячі клієнтів, він міг виставити 15 тисяч добре озброєних воїнів.

Номер слайду 10

Один із перших його самостійних виходів на політичну арену зафіксований в 1560-х роках, коли князь Острозький виступив за рівноправне входження Русі як третього чинника, і при тому чинника рівноправного, до складу федеративної Речі Посполитої. Він був фактичним провідником Русі-України під час Люблінської унії 1569 року, але здійснити цей задум не вдалося. Того ж року князь Острозький став сенатором і дуже швидко його визнають «некоронованим королем Русі», проводить відносно незалежну від Варшави і Вільна політику в руських землях.

Номер слайду 11

Василь- Костянтин Острозький сприяв козацтву у його утриманні степового порубіжжя українських земель. Одночасно він брав активну участь у придушенні козацьких повстань. Під час козацького повстання Криштофа Косинського у 1591-1593 роках зібране князем Острозьким військо у вирішальні битві під П‘яткою завдало нищівної поразки повсталим. Та князь не був кровожерливим тираном. Шимон Пекалід у хвалебній поемі «Острозька війна» засвідчив м'яке ставлення князя до переможених. Костянтин-Василь обмежився лише вимогою публічного покаяння і присяги козацького ватажка перед родом Острозьких.

Номер слайду 12

Великий меценат. Князь Острозький спершу виступав за об‘єднання католиків і православних, тобто за церковну унію. Але здійснити це він хотів на своїх власних умовах; коли в 1594-1596 роках частина православного духовенства здійснила спробу укласти таку унію поза волею князя Острозький виступив її рішучим супротивником, різко засуджуючи рішення Берестейського собору. Відтак він став активним продовжувачем справи свого батька, який ретельно дбав про українське православ‘я. За його часів місто Острог, один з двох титулярних центрів єпархії Східної Волині, стає центром православної духовності оскільки Василь- Костянтин, відзначався релігійною толерантністю, цікавився творами католицьких богословів, певний час знаходився під впливом протестантизму, але все ж зробив вибір на користь православ‘я, але такого, де віра поєднувалася з розумом, коли зусиллями тодішніх мудреців відновлювалося античне знання й точно перекладалися біблійні тексти. 

Номер слайду 13

1575 року Костянтин-Василь запросив знаного друкаря Івана Федоровича (Федорова) для організації типографії в князівській резиденції. Завдяки острозькій друкарні світ побачило понад 20 видань, в тому числі перший повний текст Біблії слов‘янською мовою, опублікований 1581 року. У ті ж роки навколо князівської резиденції в Острозі утворився гурток (за античною традицією званий академією) слов‘янських та грецьких учених, публіцистів теологів та богословів. До нього входили, серед інших: Герасим Смотрицький, Василь Сурозький, Христофор Філарет, Еммануїл Ахіллес, Лука Сербин, Кирило Лукарис (майбутній Олександрійський та Константинопольський патріарх), Никифор Парасхес-Кантакузен, Клірик Острозький, Зизаній Тустановський, Дем‘ян Наливайко та інші. Він збудував 600 церков, 20 монастирів, заснував академію та друкарню в Острозі і там же – мечеть для татарів, парафіяльний костел, синагогу. У князя були торгові доми в Гданську, Ярославі, Львові, більші замки в Дубні, Острозі, Турові, Звягелі, Полонному та Тарнові й двори-палати в Варшаві та Вільні.

Номер слайду 14

Сторінки Острозької біблії 1581р.

Номер слайду 15

За сприянням князя в Острозі була зібрана велика бібліотека, яка включала в себе грецьку та західноєвропейську богословську літературу, передруки античних творів, словники, космографії, граматики та інше. А близько 1576 року при академії почала діяти школа, де окрім низки традиційних на той час точних і гуманітарних дисциплін, вперше паралельно викладалися латинська, грецька та церковнослов‘янська граматики. Князь заснував також школи у Турові і Володимирі-Волинському. Крім того, при Богоявленській замковій церкві, що мала статус кафедрального собору і була одним з найзначніших храмів того часу, виникла власна іконописна традиція. Кілька острозьких ікон, створених у той час вважаються шедеврами православного іконопису.

Номер слайду 16

З початку 1600-х років, князь переніс кілька інсультів; тяжка хвороба і збайдужіння князя Костянтина-Василя до людських справ негативно позначилися на діяльності академії в Острозі, яка на початку XVII століття поступово занепадає. У лютому 1608 року князь помирає; разом із родом князів Острозьких занепав і пішов у небуття, по-сучасному говорячи, проект княжої України, очолюваної родом володарів, рівним іншим європейським княжим і королівським родам. Натомість на порядок денний історії постав інший проект – Козацької республіки. Останні роки життя

Номер слайду 17

Вшанування пам’яті князя Василя- Костянтина Острозького

pptx
Додано
4 листопада 2018
Переглядів
17535
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку