Презентація "Василь Стефаник "Камінний хрест". Сюжетно-композиційні особливості"

Про матеріал
Презентація про твір Василя Стефаника "Камінний хрест". Включає в себе відомості про твір, літературний паспорт, сюжетно-композиційні особливості, характеристику образів. Для використання на уроках літератури у 10 класі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Василь Стефаник «Камінний хрест». Сюжетно-композиційні особливості

Номер слайду 2

Людський біль цідиться крізь серце моє, як крізь сито, і ранить до крові. Василь Стефаник

Номер слайду 3

Новела

Номер слайду 4

Літературний паспорт. Автор: Василь Стефаник. Рік написання: 1899 Літературний рід: епос. Напрям: модернізм. Жанр твору: психологічна новела (студія, тобто художнє дослідження ду­ші головного героя)Тема: еміграція за океан галицького селянства на межі XIX й XX ст. Головна думка: єдність селянина з рідною землею.

Номер слайду 5

Про твір. Події відбуваються наприкінці ХІХ — на початку ХХ століття. Твір складається із 7 розділів. Перший розділ новели виконує функцію експозиції. Після десятирічної служби у війську Іван повертається в село і стає ґаздою на залишеному в спадщину кам’янистому горбі. Одним із найяскравіших засобів індивідуалізації головного героя є його монологи, у яких домінує образ горба, на якому Іван поставив собі й дружині хрест. Наступні шість розділів — епізоди сповіді Дідуха про своє життя перед запрошеним на прощальний обід селом.

Номер слайду 6

Головні героїІван Дідух. Катерина (дружина Івана)Діти Катерини та Івана Кум Михайло Селяни

Номер слайду 7

Головні проблеми твору

Номер слайду 8

Образи-символи

Номер слайду 9

Трагедія івана дідуха. Це трагедія всього краю, що несе камінний хрест нестатків і відчаю. Чужа земля – “далека могила”, бо рветься ота невидима нитка, якою український селянин, з’єднаний зі своєю землею.

Номер слайду 10

Що символізує назва твору «Камінний хрест»?Масивний хрест, споруджений Іваном Дідухом на піщаному схилі як пам’ять про себе. Хрест — символ непосильної, нелюдської праці. Нести важкий хрест має, крім прямого значення, ще й переносне — мучитись. Селянський хрест не просто важкий — він камінний. Хрест пов’язаний  з образом «далекої могили».Іван Дідух залишив на полі, рясно политому його потом, пам’ятник по собі і своїй дружині. Йому ніби легше від того, що не зникне безслідно пам’ять про нього, що його частина залишиться на рідній землі. Камінний хрест уособлює важку долю народу-трудівника. Він — пам’ятник тисячам українських селян, які так і не повернулися додому з чужих країв.

Номер слайду 11

Новаторство Василя Стефаника. Наявність багатьох образів-символів. Не розглядає економічних відносин у селіНе розповідає про долю емігрантів. Акцентує увагу на внутрішньому світі героїв (душі героїв, почуттях, душевних муках селянина, викликаних розлукою з селом)Мова героїв уривчаста, “нервова”, фрази динамічно-експресивні

Номер слайду 12

Фразеологізм "нести свій хрест" означає терпіти тяжку долю, великі страждання. Над чим змусила задуматися новела «Камінний хрест»? Чи кожна людина здатна нести свій хрест?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Скласти і записати сенкан про І. Дідуха. Повторити визначення «художня деталь». Дослідити роль художньої деталі в новелі «Камінний хрест». Розкрити роздуми автора крізь призму художньої деталі.

pptx
Додано
13 березня
Переглядів
32
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку