Презентація "Великі вчені-математики. Україна- Німеччина"

Про матеріал

Презентацію можна використати як матеріал для самостійного позакласного заходу, так і під час проведення тижня математики в школі

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Великі вчені-математики. Чемеринецька ЗОШ І-ІІ ступеніввчитель математики. Данилів М. М. Україна - Німеччина

Номер слайду 2

Данилів М. М. Серед геніальних представників нашої науки лише два великих попередники Гаусса – Архімед і Ньютон – були так само щедро обдаровані природою, як він. Ф. Клейн

Номер слайду 3

Карл Фрідріх Гаусс – видатний німецький математик Народився 30 квітня 1777року;В ранньому дитинстві виявили-ся здібності до математики;Чудово володів усними рахун- ками;У 62 роки почав вивчати російську мову, щоб читати в оригіналі праці Лобачевського;Сучасники на медалі, виготов-леній на його честь,вигравіру-вали напис «Королю математи-ків»;Помер 23 лютого 1855 року. Данилів М. М.

Номер слайду 4

Дім у якому народився Ґаусс на Вільгельмштрасе 30 Дошка на місці, де стояв дім у якому народився Ґаусс. Данилів М. М.

Номер слайду 5

Данилів М. М. Винаходи1795 р. праця «Метод найменших квадратів».1796 р. розв'язав класичну задачу про поділ кола.1801 р. праця «Арифметичні дослідження».1796 р. довів можливість побудови за допомогою циркуля і лінійки правильного 17-кутника.1798 р. вперше довів основну теорему алгебри.1809 р. праця «Теорія руху небесних тіл».1811 р. швидко і дуже точно розраховує орбіту нової комети.

Номер слайду 6

Данилів М. М. Винаходи1833 р. винаходить електричний телеграф і (разом з Вебером) будує його діючу модель.1832 р. опублікував важливу статтю «Про абсолютне вимірювання магнітних величин».1827 р. опублікував працю «Загальні дослідження про криві поверхні»1825 р. відкриває ґаусові комплексні цілі числа, будує для них теорію подільності і порівнянь. 1812 р. дослідження гіпергеометричного ряду, що узагальнює розкладання практично всіх відомих тоді функцій.

Номер слайду 7

Вивчаючи історію математики, життя вчених-математикiв iз рiзних держав i країн свiту, дійшли висновку, що найбільше видатних математикiв свiту подарувала Франція. Далi йдуть: Росiя, Iталiя, Нiмеччина, Англiя, Америка, Польща, Україна, Швейцарiя… Данилів М. М.

Номер слайду 8

Михайло Пилипович Кравчук – титан математичної думки. Народився 27.09.1892рокуу селі Човниця Ківерцівського повіту на Волині;Початкову освіту здобуває вдома; З 1901 по 1910 рік навчається в гімназії м. Луцька; З 1910 по 1914 рр. навчався на фізико-математичному факультеті університету св. Володимира в Києві;1918 -1920 рр. - працює приват-доцентом Київського університету св. Володимира;14.12.1924 рік – блискучий захист докторської дисертації «Про квадратичні форми і лінійні перетворення»;29 червня 1929 року М. Кравчука обрано наймолодшим дійсним членом Всеукраїнської Академії наук у віці 37років. Данилів М. М.

Номер слайду 9

Михайло Кравчук – математик широкого масштабу. Його ім’я добре відоме у світовій математичній науці. Світ не знав лише, що він – українець. Є. Сенета (Австралія)Данилів М. М.

Номер слайду 10

Данилів М. М. Свідчення історика Семена Підгайного, соловецького політв’язня: «Це був час страшного розгрому… всього українського, якого б напрямку воно не додержувалось. «Не треба розшукувати українських націоналістів, - говорив один із моїх слідчих, - досить взяти передплат-ників журналів «Україна», «Життя й рево-люція», «Політфронт» чи «Літературний ярмарок», - і я без вагання заарештовую їх, бо всі вони – націоналісти». (1933р.)

Номер слайду 11

Велет української математики1937 року для професора Михайла Кравчука настав час випробування; 21 лютого 1938 року, М. Кравчука заарештовано і було засуджено на 20 років тюремного ув'язнення та 5 років заслання;Лук’янівка – Новочеркаськ – Владивосток – Магадан… – Колима …9 березня 1942 року М. Кравчука не стало... 15 вересня 1956 року вченого було реабілітовано «за відсутністю складу злочину». Данилів М. М.

Номер слайду 12

Данилів М. М. Дружина М. Кравчука в листі від 25.07.1945р. до Наркома держбезпеки УРСР Савченка пише: «Останнього листа я отримала від нього (Кравчука) з Магадана 1942р. в евакуації. Відтоді я нічого про нього не знаю… Остання адреса Кравчука була: Магадан, Хабаровський край, 72-й кілометр, Інвалідне містечко. Я благаю переглянути справу Кравчука і передусім надіслати запит, чи живий Кравчук М. П. Живий він чи мертвий - правда повинна перемогти. З Магадана Кравчук писав мені, що там на засланні він здійснив математичне відкриття, над яким працював 20 років. Рукопис і розрахунки він віддав Начальству. Можливо, там зберігся рукопис.» (Слідча справа №817 з обвинувачення Кравчука М. П., т.2, конверт)

Номер слайду 13

Данилів М. М. З акту про поховання, здобутого М. Сорокою: «Зек Кравчук М. А., личное дело № 238943, зарыт на глубине 1,5 метра головой на запад. От командировки 1250 метров на север». Професор Ніна Вірченко в тижневику «Слово Просвіти» зазначила: «4 січня 2012 року отримала листа від Богдана Пирога (із м. Магадан) такого змісту: «Завершую роботу із розшуку могили великого Кравчука. Він похований на цвинтарі від лікарні на «23» кілометрі. Це в стороні колимської траси. Нині ця лікарня пристосована для душевнохворих».

Номер слайду 14

Гордість української математики. В 1992 р. поновлено в складі дійсних членів Академії наук України;Кравчук – автор понад 180 наукових праць, у тому числі більше десяти монографій з різних галузей математики: алгебри та теорії чисел, теорія функцій дійсної та комплексної змінних, теорії диференціаль-них та інтегральних рівнянь, математичної статистики;У Києві (КПІ) на алеї слави поставле-ний пам'ятник Михайлу Пилиповичу Кравчуку, з його видатними словами Моя любов - Україна і математика... Данилів М. М. Пам'ятник Михайлу Кравчуку в Києві

Номер слайду 15

«М. Кравчук пережив свою дочасну смерть — життя його триває і далі: у формулах і теоремах, у суцвітті математич-них символів і чисел. На світо-вому небосхилі математичної науки ім’я Михайла Кравчука завжди сіятиме яскравою блис-кучою зорею». Проф. Ніна Вірченко. Данилів М. М.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!Данилів М. М.

pptx
Додано
7 березня 2019
Переглядів
1405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку