Презентація "Вергілій. Енеїда"

Про матеріал
Мета даного матеріалу: повідомити про життя та творчість Вергілія; з’ясувати походження слова меценат; ознайомити з історією створення поеми «Енеїда».
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ідея громадського служіння, утвердження величі держави. Зв’язок твору з Гомерівським епосом, міфологією

Номер слайду 2

Номер слайду 3

У І ст. його вважали поетом, покровителем якого був сам імператор, а його твори вивчали в римській школі. Октавіан Август

Номер слайду 4

Із настанням християнської епохи в його “Енеїді ” знайшли пророцтво народження Ісуса Христа, а самого поета назвали могутнім пророком.

Номер слайду 5

У середні віки його вважали могутнім чорнокнижником, настільки детально поет змалював магічну церемонію спуску у царство мертвих.

Номер слайду 6

За легендою мати народила майбутнього поета прямо на узбіччі дороги, йдучи у сусіднє селище із містечка Мантуї.

Номер слайду 7

За традицією на тому місці посадили тополю. Дерево швидко розрослося, це трактували, як знамення удачі, щастя та особливої прихильності богів.

Номер слайду 8

Пророцтва почали здійснюватися: навчання разом з майбутнім імператором; дружні стосунки, що склалися в юності, допомогли ввійти у вищі кола римського суспільства.

Номер слайду 9

Поета підтримував впливовий римлянин Гай Цильний Меценат. Ця дружба прославила Мецената у віках. Його родове ім’я тепер означає «благодійник», який безкорисливо підтримує людей мистецтва та науки.

Номер слайду 10

У Вергілія, дякуючи, Меценату, з’явилась можливість жити в достатку у власному помісті неподалік Неаполя, займаючись сільським господарством, філософією, поезією.

Номер слайду 11

«Буколіки»- (39 р. до н.е.) оспівується життя пастухів, мирні пейзажі «Георгіки»- (36-29рр. до н.е.) землеробська праця «Енеїда»- (29-19 рр. до н.е.) заснування Римської держави

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Поема «Енеїда» Створити в римській літературі твір, подібний до героїчного епосу Гомера Художньо відтворити історію заснування войовничої держави — Риму Показати історію роду, до якого належав Октавіан, і довести божественне походження влади Октавіана Августа

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Для остаточного завершення "Енеїди" Вергілій подорожує місцями подій, зображених в поемі — від Греції до Малої Азії. У дорозі 50-річний поет захворів, повернувся до Італії. Помер поет 21 листопада 19 р. до н. є., не завершивши поему.

Номер слайду 16

В основу поеми «Енеїда», над якою працював 11 років, поет поклав міф про те, що предком римлян був син богині Венери – легендарний троянець Еней.

Номер слайду 17

Лука Джордано Еней і Турн Джованні Баттіста Тьєполо Венера залишає Енея…

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Словник Корма́  – задня частина корпуса   корабля (судна); (переносн.) чоло Пенати – помістя, житло богів Феб – бог світла, науки, мистецтва Вулкан – бог вогнища Рамена плечі

Номер слайду 21

Висновок Але якщо у Гомера люди не завжди погоджуються з волею богів, то у Вергілія це взагалі неможливо. Так Еней завжди виконує накази богів, бо він представник майбутньої великої військової імперії, і для нього воля богів дорівнює наказам воєначальників, які обов'язково мають виконуватися. "Енеїда", як і поеми Гомера, написані у двох планах: божественному й людському.

Номер слайду 22

Проблемні питання 1. Яка державна програма закладена у поемі «Енеїда»? 2. Чи вірите ви у те, що кожна держава має свою долю? 3. Що для вас означає служити державі?

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мастюк Таміла Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
11 січня 2022
Переглядів
8927
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку