Розмір взуття визначається довжиною стопи в міліметрах. За статевовіковими ознаками взуття поділяють на 10 груп: пінетки, ясельна, малодитяча, дошкільна, шкільна(для дівчаток), шкільна(для хлопчиків), дівоча, хлопчача, жіноча, чоловіча. У зв’язку з тим, що стопи при одній і тій самій довжині мають різні поперечні розміри, взуття одного розміру випускають з різними поперечними розмірами, тобто декількох повнот. Повнота взуття – це умовне позначення обхвату внутрішньої форми взуття в пучках. Повноту взуття позначають цифрою, зі збільшенням якої зростає обхват у пучках. Для забезпечення населення взуттям раціональних розмірів прийняте різне співвідношення повнот, %: при трьох повнотах – середньої 60, широкої 40. Поряд з метричною системою нумерації іноді для взуття спеціального призначення застосовують штихмасову, у якій розмір взуття визначається довжиною сліду колодки (устілки), вираженої в штихах. Штих - це одиниця виміру довжини, що дорівнює 6,67 мм. Інтервал між суміжними розмірами взуття в штихмасовій системі складає один штих, а між суміжними повнотами – 5 мм.
3. РОЗПОДІЛ ВЗУТТЯ ЗА ВИДАМИ Вид взуття – це конструктивна ознака класифікації взуття, зумовлена ступенем закриття ноги деталями верху взуття. За основними видами взуття поділяють на: чоботи; напівчоботи; чобітки; напівчобітки; черевики; напівчеревики; туфлі; сандалії. Різновидами основних видів взуття є: бурки; пінетки; кросівки; сандалети; мокасини; чув'яки; туфлі літні відкриті; туфлі ремінцевого типу; пантофлі; опанки.
4. Деталі взуття Зовнішні деталі черевика: носок (1); союзка (2); берці (3); задній зовнішній ремінь (4); задинка (5); каблук (6); рант (7); підошва (8); надблочник (9). .Внутрішні і проміжні деталі верху черевика: основна підкладка (1); жорсткий підносок (2); закріпка (3); штаферка (4); внутрішній задній ремінь (5); жорсткий задник (6); підблочник (7); геленок (8); устілка (9); простилка (10).
Зовнішні деталі верху і низу напівчеревика: союзка з овальною вставкою (1, 2); берці (3); каблук (4); підошва (5). Зовнішні і проміжні деталі низу туфлів: устілка (1); підошва (2); каблук (3); набійка (4); рант (5); простилка (6); геленок (7); внутрішній жорсткий задник (8); жорсткий підносок (9).
5. Показ взуття Прийоми показу взуття на низькому каблуці Візьміть праву півпару взуття у праву руку, опустивши носок вниз, дайте можливість покупцю оглянути перед півпари. Поверніть півпару носком праворуч для показу внутрішньої сторони півпари. Поверніть півпару носком ліворуч для показу зовнішньої сторони півпари. Запропонуйте покупцю самому ознайомитися з взуттям. Дайте покупцю самому в руки для огляду одну з півпар.
Прийоми показу взуття на високому та середньому каблуці Чотирма пальцями правої руки візьміть півпару взуття з підошву, вказівним пальцем підтримуйте каблук, опустивши носок вниз, піднявши задник. Поверніть півпару праворуч, показуючи її з внутрішньої сторони. Поверніть півпару ліворуч, показуючи її з зовнішньої сторони. Запропонуйте покупцю самому ознайомитися з якістю взуття. Дайте покупцю в руки для огляду одну з півпар.
6. Консультування покупців при продажу взуття 1. Показуючи взуття покупцю, дайте консультацію про його властивості, матеріал, з якого воно виготовлено, моду, ціну, якість, виробника, засоби догляду та умови зберігання. Запропонуйте покупцю взуття середньої вартості. Стежте за реакцією покупця, залежно від неї запропонуйте дорожче або дешевше взуття. 4. Консультація повинна бути вичерпною, короткою та переконливою. 5 . Під час консультації не застосовуйте термінів, які можуть бути незрозумілими для покупця. 6.Пропонуючи чоботи жіночі, зверніть увагу покупця на верх, підкладку, підошву і каблук. 7.Пропонуючи черевики, зверніть увагу покупця, що це взуття з берцями, які закривають щиколотку, має високі вологозахисні властивості. Розкажіть про метод кріплення верху і низу даного взуття. 8.Обслуговуючи літніх покупців, потрібно пам’ятати , що їх цікавить міцність, якість, вартість взуття, а відповідність моді відходить на другий план. 9. Зверніть увагу покупця на те, що шкіра з лаковим покриттям не переносить різких змін температур.
10. Нагадайте покупцю, що крем необхідно наносити на чисте взуття, крем відновлює зовнішній вигляд його, підвищує вологонепроникність. 11. Порекомендуйте покупцю зберігати взуття в шафі, куди не проникають сонячні промені та пил, де сухо. 12. Рекомендуйте покупцю, який купує взуття з світлої замші, мити його милом, від чого воно стає м’якішим. 13. ОБОВ’ЯЗКОВО повідомте покупцю гарантійні строки носіння взуття відповідно до сезону: зимового асортименту – з 15 листопада до 15 березня; весняно – літнього асортименту – З 15 березня до 15 травня і з 15 вересня до 15 листопада; літнього асортименту - з 15 травня до 15 вересня. 14. Нагадайте покупцю про те, що він має право впродовж 14 днів у цій секції обміняти якісне взуття, яке не підійшло за розміром, повнотою, кольором на інше при наявності касового або товарного чека. 15. Запропонуйте покупцю супутні товари (шнурки, шкарпетки, панчохи, засоби догляду за взуттям, ріжок, устілки).
7. Способи огляду шкіряного взуття: У торговельний зал повинно надходити тільки якісне взуття. 1. Візьміть пару взуття носками від себе, а підошвами вниз і з'єднайте півпари внутрішніми сторонами. 2. Натисніть великими пальцями на носки, перевірте їх пружність, щільність матеріалу, правильність і симетричність розташування деталей. 3. Нахиліть півпари носками вниз.
4. Огляньте висоту задників, правильність положення задніх зовнішніх ременів і швів, щільність прилягання каблуків до підошви і відповідність кольору каблука кольору заготовки. 5. Розверніть півпари, з'єднавши їх задниками, перевірте парність взуття за висотою берців і задників. 6. Перевірте парність взуття за висотою каблука. 7. Огляньте бокову зовнішню поверхню взуття, звернувши увагу на якість швів, щільність прилягання підошви до верху взуття. 8. Поверніть півпари задниками вниз, підошвою догори. 9. Перевірте правильність кріплення підошви, насадки каблука, маркування розміру на підошві.
10. Поверніть півпару підошвами одну до одної в вертикальному положенні носками догори. 11. Перевірте парність підошов за довжиною, товщиною і шириною. 12. Огляньте зовнішню бокову поверхню, якість строчки. 13. Перевірте пружність взуття в геленочній частині, для чого візьміть в праву руку задник півпари, а в ліву-носок. 14. Зігніть підошву півпари, перевіряючи її гнучкість і міцність кріплення з деталями верху. 15. Перевірте правильність і чіткість маркування на внутрішніх деталях взуття (артикул, розмір, номер стандарту, номер партії, сорт). 16. Опустіть праву руку всередину півпари і перевірте внутрішню поверхню взуття, з'ясуйте відсутність бугрів, цвяхів, зморщок. 17. Виконайте кроки 15, 16 з іншою півпарою.
8. Примірювання взуття та консультування покупців Розкажіть покупцю, що: неправильно підібране взуття призводить до пошкодження стопи; при правильно підібраному взутті нога почуває себе зручно в спокійному стані і при ходінні; зручне положення стопи характеризується тим, що взуття не стискає її, а рівномірно облягає. 1. Для примірювання взуття підготуйте диван - банкетку, ріжок, дзеркало. 2. Примірювання повинно виконуватися з вашою активною участю. 3. Перевірте, чи немає всередині взуття дефектів: цвяхів, складок, зморщок.
4. Запропонуйте покупцю сісти на диван - банкетку для примірювання взуття. 5. Взуйте покупцю туфлі, використовуючи ріжок, і спостерігайте, як нога входить у взуття. 6. Застебніть туфлі. 7. Перевірте положення ремінця на підйомі, він повинен рівномірно облягати ногу, не стискаючи її. 8. Зашнуруйте черевик доверху.
9. Перевірте положення підйому ноги у взутті, взуття повинно рівномірно облягати стопу, не стискуючи її. 10. Перевірте положення пальців ноги, взуття не повинно стискувати ногу в пучках, а тільки злегка підтримувати їх, пальці не повинні впиратися в носок. 11. Перевірте положення п'ятки: задник повинен щільно обхоплювати її, але не стискувати з боків і ззаду. 12. Запропонуйте покупцю приміряти обидві півпари взуття. 13. Запропонуйте покупцю пройтись і пересвідчитись, що взуття підходить йому за розміром.
9. Маркування, упакування взуття Шкіряне взуття маркують на ходовій частині підошви. У маркуванні чіткими цифрами позначають номер (розмір), повноту, товарний знак (заводську марку). Для модельного взуття товарний знак виконують гарячим тисненням на вкладних устілка. Черевики, напівчеревики, туфлі та чоботи маркують фарбою, що не змивається. У маркування вказують: артикул, розмір, сорт, номер контролера ВТК, дату випуску і стандарт (ТУ). Зміст маркування гумового взуття залежить від його виду: клеєні галоші та ботинки: найменування виробника, фасон, розмір, сорт (маркують тільки 1-й сорт), номер контролера ВТК; штамповані галоші: додатково маркують рік і квартал виготовлення та артикул; формовані туфлі та чоботи: найменування виробника, рік і квартал виготовлення, розмір, стандарт. На кожну півпару валяного взуття наносять позначення: найменування (товарний знак) виробника, номер контролера ВТК, артикул, розмір, сорт. Шкіряне взуття звичайно упаковують у картонні коробки. Виробниче та взуття з юхті допускається вкладати в дерев'яні, фанерні або комбіновані ящики. Легке взуття (спортивне, кімнатне тощо) вкладають в картонні коробки, паперові пакети або загортають у папір. Дитяче взуття та гусарки дозволяється вкладати 2...З пари в коробку, а пінетки — по 10 пар. При упакуванні взуття з кольорових шкір, лакового та замшевого між парами прокладають м'який папір. На верхній поверхні кришки коробки виконують фірмову етикету, а на торці коробки приклеюють етикетку з такими позначеннями: найменування і місцезнаходження виробника, артикул, розмір (номер) і повноту взуття, номер моделі, колір, сорт, дату виготовлення, номер стандарту.
10. Умови зберігання взуття Умови зберігання взуття визначаються температурою (8...16°С) та відносною вологістю (50...70 %). При зберіганні взуття захищають від прямих сонячних променів і розмішують на полицях стелажів на відстані не менше 20 сантиметрів від стін, і не менше 100 см від опалювальних пристроїв. Взуття в коробках вкладають на стелажі по 2 коробки у глибину і 5...7 коробок у висоту. Валяне взуття зберігають у світлих, сухих і добре вентилюємих приміщеннях у тарі або без неї. При зберіганні у тарі валяне взуття вкладають на дерев'яні настили, а без тари — у штабелі висотою до 1,5 м на стелажах. Також валяне взуття періодично пересипають нафталіном.
Питання для самоконтролю: Назвіть основні ознаки, за якими розподіляють взуття? Які функції виконує взуття? Що таке розмір взуття? Як розподіляють взуття за видами? Назвіть зовнішні деталі заготовок чобіт, черевиків , напівчервиків і туфель? Назвіть форми каблуків взуття? Про що слід інформувати покупця під час консультації? Назвіть асортимент супутніх товарів для взуття? Які особливості має обслуговування літніх покупців? На що повинен звернути увагу продавець під час примірювання взуття? Умови зберігання взуття.
Виконайте практично: Продемонструйте прийоми показу взуття на низькому, середньому, високому каблуці. Дайте консультацію покупцю в відділі “Взуття”. Продемонструйте способи огляду шкіряного взуття. Перевірте правильність і чіткість маркування шкіряного взуття. Допоможіть покупцю у примірюванні взуття.