Презентація "Види часток (формотворчі, словотворчі, модальні)".

Про матеріал
У даній роботі підібрано теоретичний матеріал, який подається у простій, зрозумілій формі. Також надано тренувальні вправи за даною темою. Сподіваюсь, що дана презентація допоможе при підготовці до уроку!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЧАСТКИ ФОРМОТВОРЧІ, СЛОВОТВОРЧІ, МОДАЛЬНІ.7 клас. Підготувала Бездольна С. В.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

І. Прочитайте виразно речення. Визначте їхній вид за метою висловлюваннята емоційним забарвленням. II. Спишіть речення, знайдіть і обведіть частки. Яких відтінків ці слова надають спонукальним, питальним і окличним реченням?III. Підкресліть члени речення та надпишіть частини мови в першому реченні.1. Як пахнуть влітку квітами простори! (Д. Луценко). 2. Що за страшний був той дядько! Що за лихий! (І. Нечуй-Левицький). 3. Нехай ні жар,ні холод не спинить вас (І. Франко). 4. Хай весна приносить щастя в кожну хату (В. Сосюра). 5. Як тебе не любити, Києве мій! (Д. Луценко).6. Хіба ви тільки сюди, до джерела, дорогу будуєте? (Олесь Гончар). . Чи можна забуть, як шуміли гаї у моїй стороні? (В. Сосюра). 8. А ходи-но, мед будемо брати (Ю. Збанацький).

Номер слайду 8

Доповніть доцільно кожне речення модальною часткою тієї групи, яку вказано в дужках. Речення запишіть.1. Друзі поїхали на озеро {питальна). 2. Не варто зупинятися на досягнутому {стверджувальна). 3. Цю інформацію можна знайти в Інтернеті {власне модальна). 4. Довелося їхати в центр, щоб купити мобільний телефон (підсилювальна). 5. Планшет у подарунок Богдану вибирали всім класом (означальна). 6. Такі старання шкодять справі (видільна).

Номер слайду 9

ЖИТТЄВА СИТУАЦІЯ. Уявіть, що вам треба звернутися до однокласника з певним проханням. Перебудуйте усно кожне речення на 3 -4 нових, доповнивши часткою. ЗРАЗОК. Купи мені хліба. - Купи ж мені хліба. Чи не купив би ти мені хліба? Купи й мені хліба. Купи мені лише хліба. Купи мені таки хліба. Ну купи мені хліба. Купи мені саме хліба. 1. Зачини, будь ласка, вікно. 2. Допоможи мені зробити географію.

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Завдання: Виберіть одне з поданих слів. Складіть і запишіть з ним два речення так, щоб у перш ому реченні це слово було часткою, а в другому - іншою частиною мови. Точно, рівно, це, мов, хоч, і, просто, собі. о. ПРАЦЮВАТИ ПРЕЗЕНТАЦІЮ; ОПРАЦЮВАТИ МАТЕРІАЛ ПІДРУЧНИКА – ПАРАГРАФ 61,62;

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Нечволод Олена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 травня 2023
Переглядів
1003
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку