Презентація відкритого уроку з української мови у 5 класі на тему: Види речень за метою висловлення (розповідні, питальні, спонукальні). Окличні речення. Розділові знаки в кінці ре

Про матеріал
Презентація відкритого інтегрованого уроку з української мови на тему :" Види речень за метою висловлення (розповідні, питальні, спонукальні). Окличні речення. Розділові знаки в кінці речень (На матеріалі творчості Лесі Українки) "
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Види речень за метою висловлення (розповідні, питальні, спонукальні). Окличні речення. Розділові знаки в кінці речень (На матеріалі творчості Лесі Українки)

Номер слайду 2

Мета уроку: ознайомити учнів з класифікацією речень за метою висловлення, дати поняття про спонукальне речення; уточнити поняття про окличне речення; поглибити знання про життя і творчість Лесі Українки, ознайомити учнів з її родиною, допомогти учням зрозуміти який вплив на становлення особистості має родинне виховання; формувати вміння правильно інтонувати речення; виховувати пошану до творчості Лесі Українки, до рідної мови, до природи; розвивати  емоції, спостережливість, культуру мовлення.

Номер слайду 3

Я на гору круту, крем'яную буду камінь важкий піднімать, і, несучи вагу ту страшную, буду пісню веселу співать

Номер слайду 4

Дитинство поетеси

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Види речень за метою висловлення {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}РозповідніПитальніСпонукальніМістять повідомлення про факт дійсності, явище , подію. Інтонація понижується вкінці речення Н: Росла в гаю конвалія під дубом високим. Містять питання. Інтонація підвищується на слові , у якому зосереджено зміст питання. Н: Де схована доля незнана?Містять наказ, прохання, вимогу, пораду, заклик. Інтонація розповідна або оклична. Н: Берімось краще до роботи.

Номер слайду 8

Види речень за емоційним забарвленням{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Окличні НеокличніПередають сильні емоції: радість , хвилювання, захоплення, страх , відчай… Окличними можуть бути розповідні, питальні та спонукальні речення. Н: Ждіте, ждіте, любі діти!Розповідні, питальні, спонукальні речення, якщо вони вимовляються спокійним тоном, без окличної інтонації. Н: Ой понесли конвалію у високу залу, понесла її з собою панночка до балу.

Номер слайду 9

Поетична хвилинка Contra spem spero! (лат. Без надії сподіваюсь!)Гетьте, думи, ви хмари осінні!То ж тепера весна золота!Чи то так у жалю, в голосінніПроминуть молодії літа?

Номер слайду 10

Прочитайте речення, визначте вид кожного за метою висловлення1. Тішся , дитино, поки ще маленька («Тішся, дитино, …»). 2.. З тихим плескотом на берег рине хвилечка перлиста («Тиша морська»). 3. Де в світі є мова така чарівлива, щоб справжнєє щастя могла розказати? («Сон літньої ночі») 4. Уже скотилось із неба сонце, заглянув місяць в моє віконце. («Вечірня година») 5. Чи то свята будова чи темниця? («Сон»). 6. Не бійся досвітньої мли – досвітній огонь запали, коли ще зоря не заграла. («Досвітні огні»)

Номер слайду 11

Прочитайте питальне речення кілька разів, щоразу виділяючи більшою силою голосу інше слово. Де схована доля незнана?

Номер слайду 12

Прочитати уривок казки, визначити питальні та спонукальні речення.

Номер слайду 13

Прочитайте речення, правильно їх інтонуючи. Визначте тип кожного речення за метою висловлення та емоційним забарвленням1. Вставай, хто живий, в кого думка повстала! («Досвітні огні») 2. Година для праці настала! (« Досвітні огні») 3. І нащо зима та люта? («Літо краснеє минуло»)

Номер слайду 14

Підсумок уроку ( рефлексія)Сьогодні я дізнався (дізналася)…Було цікаво…Було складно…Тепер я можу…Мене здивувало…Я навчилася ( навчився)…

Номер слайду 15

Дякую за увагу!!!

pptx
Додав(-ла)
Крегул Марина
Додано
29 березня 2020
Переглядів
1503
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку