Презентація "Відкриваємо Японію разом. Узагальнення й систематизація про безсполучникове складне речення"

Про матеріал
У презентації подано завдання до теми "Узагальнення й систематизація вивченого про безсполучникове складне речення" . Завдяки цій презентації ми не лише повторимо про БСР, а й занурюємося в унікальний світ Японії.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Відкриваємо Японію разом. Узагальнення й систематизація вивченого про безсполучникове складне речення

Номер слайду 2

Гра «Так» чи «Ні»

Номер слайду 3

1. Складне речення, у якому смислові відношення між частинами виражаються в усному мовленні інтонацією, а на письмі комою, крапкою з комою, двокрапкою  тире називаються безсполучниковими?

Номер слайду 4

2.  Між частинами безсполучникового складного речення ставиться лише кома або крапка з комою? 

Номер слайду 5

3.  Якщо друга частина безсполучникового складного речення доповнює зміст першої і між ними можна вставити слова що, а саме, і побачив, і почув, і відчув, то між ними ставиться двокрапка? 

Номер слайду 6

4. Якщо зміст обох частин БСР протиставляється або зіставляється (можна поставити наче, а, то) між ними ставиться тире? 

Номер слайду 7

5.  Між частинами БСР, якщо вони не тісно пов`язані за змістом, поширені, мають всередині розділові знаки, ставиться двокрапка? 

Номер слайду 8

6. Якщо друга частина вказує на причину того, про що йдеться в першій (можна вставити слова бо, тому, що), то між ними ставиться двокрапка? 

Номер слайду 9

7. Безсполучникове складне речення, у якому друга частина доповнює зміст першої, синонімічне складнопідрядному реченню з підрядною з’ясувальною частиною? 

Номер слайду 10

8. Кома між частинами безсполучникового складного речення ставиться, якщо друга частина вказує на результат, наслідок? 

Номер слайду 11

9. У реченні: Японці вбачають особливу красу в ознаках віку вони можуть замилуватись старим деревом, замшілим каменем в саду. Потрібно поставити тире? 

Номер слайду 12

10. Безсполучникове складне речення, у якому друга частина пояснює, розкриває зміст першої, синонімічне складнопідрядному реченню з підрядною означальною частиною? 

Номер слайду 13

11. Якщо частини безсполучникового складного речення зберігають певну самостійність у змістовому відношенні, то між ними ставиться тире? 

Номер слайду 14

12. Якщо в першій частині безсполучникового складного речення вказується на час дії, про яку говориться в другій, то між ними ставиться тире? 

Номер слайду 15

Прочитайте текст, знайдіть БСР, поясніть розділові знаки та орфограми в ньому. Етикет Японії Японська культура поведінки вирізняє нор­ми гірі (етикету). Це й зобов´язання, й ритуал його вико­нання, й обов´язок вдячності. Норми гірі невіддільні від ніндає (людинолюбства). Гірі — це оправа, ніндає — коштовний камінь у цій оправі. Ті, хто відступають від норм гірі, втрачають обличчя. Людяність (дайн) — це милосердя до всього живого: всі мають щадити живих істот, дбати про них, м´яко поводитися з ними. Головним елементом людинолюбства вважається слух­няність дітей. Звідси гі — почуття обов´язку, рі — ґречність. Це означає повагу й ша­нування вищих і поблажливість до нижчих. За рі ніхто не має пишатися, звеличувати власні заслуги, кожен має бути делікатним. Під час взаємного спілкування неабиякого значення на­буває культура жестів. У Японії вважається похвальною по­мірність і стриманість у рухах - поквапливість сприймається негативно. Японська ввічливість – це мистецтво не потрапляти в ситуації, що принижують іншого.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Робота в парах. Спишіть спочатку речення з відносно рівноправними частинами, а потім — з відносно залежними. Поясніть постановку розділових знаків.1. В уяві японців хризантема та сонце єдині: ці слова і вимовляються однаково («кіку»), і зображуються одним ієрогліфом. 2. Хризантема зображена на ордені Хризантем, він вважається вищою та найпочеснішою нагородою в країні. 3. Для японців сонячна квітка - не просто символ щастя та довголіття, ця рослина в Японії оточена любов’ю та піклуванням. 4. Існує повір’я: зібрана з хризантеми роса подовжує життя. 4. Ще з 831 року в Японії склалася чудова традиція - Свято хризантем: у далекі часи в 9 день 9 місяця всі запрошувалися в імператорський палац, пили вино з хризантем, слухали музику та складали вірші.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Записати японські афоризми, перетворивши їх на безсполучникові складні речення. Пояснити розділові знаки.1. Коли жінка захоче, крізь скелю пройде. 2.  Сокіл шанує свої крила, а людина — ім'я. 3.  Поганий ростить будяки, добрий вирощує рис, розумний культивує ґрунт, а далекоглядний ростить учня. 4. Коли помирає тигр, то залишається шкура, коли помирає людина, то залишається ім'я. 5. Якщо хочеш убити полководця, убий спочатку його коня.

Номер слайду 20

Творче завдання. На основі почутого складіть БСР про Японію, поясніть розділові знаки.

Номер слайду 21

Домашнє завдання:1) повторити теоретичний матеріал про БСР;2) скласти тести (6 запитань з трьома варіантами відповіді) з теми БСР.

Номер слайду 22

«Мікрофон» На мій погляд, тему «Безсполучникове складне речення» я засвоїв (засвоїла)…

pptx
Додав(-ла)
Гавриш Тетяна
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
8 червня
Переглядів
21
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку