Презентація «Виготовлення об'ємного образу «В хату до мене птиця влетіла»»

Про матеріал

Презентація є мультимедійною підтримкою інтегрованого уроку: трудового навчання та природознавства в 3 класі. За допомогою анімаційних ефектів наочно спрямована на розвиток естетичного сприймання дійсності, вміння зіставляти, порівнювати, знаходити природні форми живих істот, аналогічні реальним формам. Поглиблює знання дітей декоративно-прикладного мистецтва, зокрема техніки орігамі. Виховує чуйність, любов до природи. Можлива для використання в проведенні позакласних заходів, виховних годин учнями, вчителями, батьками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Конструювання з паперу в техніці орігамі Виготовлення об'ємного образу "В хату до мене птиця влетіла"КУШНІР Н.І.

Номер слайду 2

Продзвенів для нас дзвінок,Починаємо урок. Попрацюємо старанно,Щоб почути у кінці, Що у нашім дружнім класі Діти просто молодці!

Номер слайду 3

Мета уроку Провести бесіду про декоративно-прикладне мистецтво, зокрема про техніку орігамі. Розвивати естетичне сприймання дійсності, вміння зіставляти, порівнювати, знаходити природні форми живих істот, аналогічні реальним формам. Поглиблювати знання дітей у визначенні характерних особливостей будови птахів. Виховувати акуратність, охайність.

Номер слайду 4

Обладнання таблиці малюнки ілюстрації із зображенням птахів відео-інструкції зразки робіт

Номер слайду 5

Для роботи знадобляться папір ножиці клей

Номер слайду 6

Багато століть тому в "орі" — складений, а "камі" — папір почала формуватися техніка роботи з папером. Його використовували не лише для письма, але й для створення чудових фігурок, які отримували шляхом складання простого квадратика.

Номер слайду 7

Орігамі

Номер слайду 8

Орігамі спочатку було храмовим мистецтвом. Монахи створювали з паперу фігурки, здійснюючи символічне жертвоприношення божеству. Пізніше орігамі стало своєрідною сімейною розвагою японців, що передавалося у спадок. Мами вчили своїх дітей, а ті, у свою чергу, своїх дітей. Орігамі розвивало зосередженість, чітку роботу пальців, творчу можливість, фантазію. Орігамі

Номер слайду 9

В Японії класична фігурка паперового журавлика є древнім символом довгого життя і успіхів у праці. Легенда говорить: для того, щоб збулося бажання, потрібно скласти тисячу фігурок журавлів. Деякі люди, що полюбляють робити орігамі, затрачають багато часу на створення панно із тисячі журавликів. Але суть значення легенди у тому, що фігурки потрібно складати не для себе, а дарувати їх іншим людям — дітям і дорослим. Древній символ довгого життя і успіхів у праці

Номер слайду 10

Журавлик у другій половині двадцятого століття став символом миру. Символ миру

Номер слайду 11

Дванадцятирічна дівчинка Садако Сасакі після бомбардування міста Хіросіми повільно помирала від променевої хвороби. Садако хотіла зробити тисячу журавликів, сподіваючись після цього одужати, але встигла скласти лише шістсот сорок чотири. Дівчинка молилася, щоб на Землі був мир. Вона хотіла жити, посміхатися сонцю і траві, всьому живому.Історія Садако Сасакі

Номер слайду 12

"Тисяча журавликів" Садако мала В Хіросімі жила... І в школу ще не ходила, Та вмійка була— І циновки плела, І квіти в дворі садила; І ляльку купала, І грядку копала, За літо дбала про зиму. Та от війна — Бомба жахна Впала на Хіросіму. По Хіросімі Згубні й незримі Атомні хвилі плинуть. Люди від них В муках страшних Смертю страшною гинуть. А хворих без ліку! Стогону, крику — На всю Хіросімську округу! І Садако мала Занемогла. На променеву недугу.... Лащиться море,І небо прозоре,І вже війна не гримкоче. В Садако ж горе —Садако — хвора. А як вона видужать хоче!В небесній імліЛетять журавліКлючами за синє море."Птиці, скажіть,Чи буду я жить?" —Тужно питає хвора. Птиці мовчать, — В небі остання розтала... Та все ж берегла. Надію мала —На журавликів загадала:"... Якщо я за літо. Устигну зробити. Тисячу птиць паперових,Щоб дітям роздати,То зможу встати,То буду знову здорова!"... В Садако в хатіПтиці крилаті —Упину вона не знає: Пізно і рано майструє старанно,А тисячі все немає!Шкода, не сталось,Як загадалось: У хаті скорбота й туга. Садако німа,Садако нема. Убила її недуга...... Японці маліУ місті й селіСадако свою пам'ятають.Її журавліНа японській землі літають.Її журавліНа японській земліУ труби тривожно трублять —"Пильнуйте, люди,Хай врєн не буде,Хай бомби дітей. Не гублять!" О. Пархоменко

Номер слайду 13

Пернаті друзі, співаки, барабанщики, птахи миру, спокою, любові, — як тільки не називає наш народ пернате царство. Вони — невід'ємна частка нашого життя, вони нас звеселяють, прикрашають наше сьогодення співом, цікавою, а інколи й загадковою поведінкою.!!!!!!

Номер слайду 14

Яку користь приносять пташки? Птахи знищують шкідливих комах, слимаків, гризунів, оберігаючи культурну рослинність. Зерноїдні птахи викльовують насіння бур 'янів. Свійські птахи дають м'ясо, яйця, пух. Правильно! ?

Номер слайду 15

Назвіть пташок яких ви знаєте.?

Номер слайду 16

Опишіть зовнішній вигляд.

Номер слайду 17

Що загрожує нашим пернатим друзям? Синиця – дуже корисний птах, відомий людині ще з давніх-давен. Перший закон про охорону птахів був прийнятий на початку ХІІІ століття, а в грамоті Людовика Баварського (1328 р) говорилося: «Тяжкий штраф чекає того, хто зловить синицю – старанного ловця комах».?

Номер слайду 18

Як потрібно їх охороняти? Синички полюбляють сало та насіння, снігур — калину та горобину, горобці та граки люблять крихти хліба. В зимовий час ми повинні розвішувати годівниці і підгодовувати птахів. Навесні в садах і скверах потрібно розвішувати шпаківні.?

Номер слайду 19

Поетапне виконання пташки

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Перший етап - складаємо «рибу». Для цього згинаємо лист «долинами» і «горами»:

Номер слайду 22

Лист складаємо в подвійний квадрат, кладемо його відкритим краєм до себе:

Номер слайду 23

Зводимо разом суміжні сторони верхнього пласта квадрата. Намічаємо лінію згину верхнього кута. Відкриваємо зігнуті бічні кути, перетворюючи «кишені» в витягнутий ромб.

Номер слайду 24

Перевертаємо заготовку.

Номер слайду 25

Проробляємо те ж із зворотного боку: зводимо разом сторони квадрата:

Номер слайду 26

І перетворимо їх у витягнутий ромб. Це і є базова форма «риба»:

Номер слайду 27

Другий етап - формуємо хвіст і шию. Намічаємо лінію згину хвоста:

Номер слайду 28

Вгинаємо кут хвоста:

Номер слайду 29

Робимо шию тонше, відгинаючи смужки вздовж правої частини заготовки:

Номер слайду 30

Намічаємо лінію згину шиї:

Номер слайду 31

Вгинаємо кут шиї:

Номер слайду 32

Вгинаємо кут голови-дзьоба:

Номер слайду 33

Третій, заключний етап - відгинаємо крила.

Номер слайду 34

Створений в техніці орігамі з паперу журавель повеселішає, якщо ви піднімете його голову і хвостик, розведете крила, як для польоту. Японці вірять: якщо зібрати тисячу таких птахів, зосередившись на своє бажання, воно збудеться. Але й один подарований журавлик викличе посмішку, показавши дорогу до щастя.

Номер слайду 35

Зразки робіт

Номер слайду 36

Зразки робіт

Номер слайду 37

Зразки робіт

Номер слайду 38

ПІДСУМОКПро які цікаві види роботи з папером ви сьогодні дізналися? Що означає поняття "орігамі"? ("орі" — складений, а "камі" — папір) Звідки родом ця техніка? (З Японії) Яку пташку робила японська дівчинка Садако?(Журавлика.) Символом чого у Японії є фігурка паперового журавлика? (Символом довгого життя і успіхів у праці.) Скільки за древньою легендою потрібно було зробити таких журав­ликів? (Тисячу.) У чому полягає суть легенди?(Утому, що фігурки потрібно складати не для себе, а дарувати їх іншим людям — дітям і дорослим.) Що є основою будь-якої фігурки, виконаної в цій техніці? (Квадратний аркуш паперу.)

Номер слайду 39

На уроці я навчився … Я дізналась, що … Мені сподобалось … Мої очікування … Вдома я поділюся з батьками … РЕФЛЕКСІЯ

Номер слайду 40

ВИСТАВКА РОБІТМОЛОДЦІ!

Номер слайду 41

Використані джерела: Веремійчик І. М. , Трудове навчання. 3 клас, К: Генеза, 2014http://shemi-origami.ru/uploads/posts/2012-06/1340723469_zhuravl-iz-bumagi-15.jpghttp://pidruchnyk.com.ua/82-trudove-navchannya-veremychik-timenko-3-klas.htmlhttp://thebester.ru/blog/poznavatelno/13489.htmlhttp://thebester.ru/blog/poznavatelno/13489.html

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.5
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Маслієнко Лариса
    Дякую за вашу роботу.
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Славецька Людмила
    Дякую за цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Трудове навчання 3 клас (Веремійчик І. М., Тименко В. П.)
Додано
21 березня 2018
Переглядів
3311
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку