Презентація "Вікторина до Дня української писемності та мови"

Про матеріал

Презентація до Дня української писемності та мови під # "Чому ведмедик зажурився?"

Можна використовувати як для виховної роботи, так і на уроках української мови

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вікторина до Дня української писемності та мови

Номер слайду 2

Каже Степанко Ведмедику плюшевому:—    Ти посидь у траві Під квітучою грушкою. Тихо будь і нікого не бійся,А я побіжу умиюся!

Номер слайду 3

... Нема Степанка — гавиться. Сидить ведмедик — бавиться,— Метелика пантрує. Коли це раптом чує —Зелена бабуня Трава Говорить травичці Такі от слова:

Номер слайду 4

- Рідної мови учися, травичко. Рідна мова — то ж твоє личко. Тому що без рідного слова Не впізнає тебе діброва. Сонечко тобі не засвітить,Не зацвітуть тобі квіти. Не защебече тобі соловейко. Навіть вітер тобі не загуде. Без рідної мови ой як нелегко. Без рідної мови Ти ніхто і ніде.

Номер слайду 5

—    Бабусю!Я вчитиму рідні слова,Щоб знали усі на світі,Що я не біда-лобода,Не папуга і не сова,А справжня зелена трава. Ростиму я, зеленітиму І по-нашому, по-травиному, Говоритиму!

Номер слайду 6

Як почув це ведмедик —Подумав про себе,—До сліз зажуривсь:— На фабриці іграшок. Я народивсь. Он який виріс великий —Це ж треба!А рідної мови іще не навчивсь.

Номер слайду 7

Без рідного слова. На світі так важко!Не знатиме навіть діброва,Чи ведмедик я,А чи пташка,А чи зірочка вечорова...

Номер слайду 8

— А ти не журися,—каже Степанко.—Підемо до лісу. Наступного ранку.І добрий дідуньо Ведмідь. Залюбки тебе. Рідної мови. Навчить!Валентина Каменчук

Номер слайду 9

Чому ведмедик зажурився? а) Може під грушею заблудився? б) Може Степанко про нього погано дбає?в) Він рідної мови не знає?..

Номер слайду 10

Мову рідну , слово рідне. Має, дітки, кожний в світі. З деревом говорить вітер,З квіткою говорить квітка. З пташкою щебече пташка,Тиха річечка - з озерцем. Мову знати цю неважко,Коли хоче того серце. Валентина Каменчук

Номер слайду 11

А ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ РІДНУ МОВУ?

Номер слайду 12

Кілька завданнячок. Для панів та панночок

Номер слайду 13

Відгадайте загадки

Номер слайду 14

Ніжна, мила, світанкова, Ясна, чиста, колискова, Мелодійна, дзвінкотюча, Дивна, радісна, співуча, Лагідна, жива, казкова, Красна, чарівна, шовкова, Найдорожча, добра, власна, Мудра, сонячна, прекрасна, Солов'їна, барвінкова, Українська …?

Номер слайду 15

Букви всі від - А до Я, Як одна міцна сім’я. Кожна на певному місці стоїть І називається це…?

Номер слайду 16

1. Скільки букв в українській абетці?2. Скількома буквами українського алфавіту можна записати голосні звуки?3. Які букви української мови можуть позначати два звуки?4. Яка буква звука не позначає?Дайте відповіді на запитання

Номер слайду 17

Що об’єднує ці зображення?

Номер слайду 18

Поясніть фразеологізми. Ловити Ґави. Зарубай на носіПіймати облизня

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Відповіді на запитання: В українській мові 33 букви. Голосні звуки можна записувати 10 буквами: а, у, о, е, и, і, ї, є, ю, я. Два звуки позначають: я, ю, є, ї та щ. М’ягкий знак звука не позначаєДжинси, джмеля, джем, кукурудзу та дзвоники поєднує буквосполучення дж, дз, що позначає один звук. Відгадки до загадок: мова, алфавіт (абетка)Скринька відповідей. Фразелогізми: Зарубати на носі — означає запам’ятати. Ловити ґави - марно витрачати час, нічим не займатися, байдикувати; виявляти неуважність, бути неуважним;  Піймати облизня – це лишитися без того, на що розраховував, зазнати невдачі, залишитися ні з чим. 

Номер слайду 21

Любіть Україну, плекайте рідну мову

Номер слайду 22

Матеріал підготувала вчителька початкових класів. Криворізької спеціалізованої школи №9 з поглибленим вивченням економіки, права та іноземних мов, Ткачик Світлана Ярославівнаспільно зі своїми вихованцями, учнями 2 – А класу та батьківською громадою класу

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Кравцова Марина Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. колодій світлана
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Українська мова, Виховна робота
НУШ
Додано
8 листопада 2021
Переглядів
1696
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку