Узагальнити знання про чинники розвитку галузей первинного сектора економіки, особливості їх просторової організації, розвивати навички аналізу.
* Сучасну спеціалізацію сільського господарства у світі визначають чинники → природні, → соціальні → економічні 1. ЧИННИКИ ВИРОБНИЦТВА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ У СВІТІ. Країна. Частка, %Країна. Частка, %Індія17,4 Німеччина0,8Індонезія14,3 Велика Британія0,7 Нігерія17,8 Бельгія0,7 Таїланд13,3 ОАЕ0,7 ЧАСТКА СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА У СТРУКТУРІ ВВП ОКРЕМИХ КРАЇН
Соціальні чинники→ визначають зростання потреби в сільськогосподарській продукції → через постійне збільшення кількості населення. Велике значення мають → трудові навички населення багатьох країн світу, → які склалися впродовж століть → і зараз впливають на характер спеціалізації їх аграрного сектору економіки. Кількість населення зростатиме й далі, що → впливатиме на темпи й характер розвитку сільського господарства людства.
* У країнах, що розвиваються, переважає→ дрібнотоварне (монокультурне) сільське господарство, → фермери працюють для задоволення власних потреб → лише частину продукції реалізують на ринку. * Нерідко використовуються → ручна та дитяча праця й свійські тварини. → мільйони селян вручну саджають і збирають, наприклад, рис, чай, бавовник тощо.
СЛОВНИКАграрні відносини — особливий вид економічних відносин між членами суспільства, господарствами, державою, який полягає → у володінні та використанні землі → й привласненні інших об'єктів власності, а також виробництва, → розподілу, → обміну → та споживання сільськогосподарської продукції.
* Ареали поширення сільськогосподарських культур залежать від → агрокліматичних ресурсів* Чим вибагливіша культура, → тим вужчим є ареал її поширення. → кава, чай, цитрусові вирощують лише в південних регіонах → для пшениці й картоплі існує більше сприятливих територій. 2. ОСОБЛИВОСТІ ПРОСТОРОВОЇ ОРГАНІЗАЦІЇ СВІТОВОГО СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ВИРОБНИЦТВА.
Каучук мовою індіанців Амазонки означає «сльоза молочного дерева». Після винаходу американцем Ч. Гудьїром процесу вулканізації (1844 р.) почався промисловий видобуток латексу з гевеї, а в країнах Центральної і Південної Америки — «каучукова лихоманка» (1870—1912 рр.). Прибутки від збору латексу були величезними. Проте гевеї, уражені стійким до різних засобів боротьби грибком макроциклус, припинили виділяти латекс. Плантації занепали, плантатори та підприємці втратили купу грошей.
* Деякі країни→ потужні виробники сільськогосподарської продукції, → водночас є основними її імпортерами. Китай та Індія, які є→ провідними виробниками пшениці й рису у світі, → є і їх найбільшими імпортерами.* Нестача сільськогосподарської продукції, вирощеної на власній території. → особливості природних умов,→ трудові навички населення, → харчові й релігійні традиції, → надлишкова кількість населення, яка продовжує зростати.3. ОСНОВНІ СВІТОВІ ЕКСПОРТЕРИ ТА ІМПОРТЕРИ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ.
Селекціонер із Закарпаття Г. Стратон розповідає: «Співпрацюємо з фермерами, які закладають плантації ківі. Зараз можу назвати три такі ківі- сади, які в мене закупили саджанці. Найбільший буде в Овідіополі, на Одещині: там висадили 5 тис. кущів, також кілька гектарів плантації ківі вже заклали на Черкащині та Чернігівщині».
Сучасну спеціалізацію сільського господарства світу визначають багато чинників, головними з яких є природні, соціальні та економічні. Ареали поширення сільськогосподарських культур залежать від агрокліматичних умов і сучасних технологій виробництва. Розвиток світового тваринництва визначається наявністю відповідної кормової бази. Деякі країни водночас є великими виробниками певної сільськогосподарської продукції та її імпортерами. ВИСНОВКИ