Презентація "ВИРОЩУВАННЯ ДОЩОВИХ ХРОБАКІВ ЯК ОСНОВА РАЦІОНАЛЬНОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬ"

Про матеріал

Презентація до матеріалу наукової роботи на тему "ВИРОЩУВАННЯ ДОЩОВИХ ХРОБАКІВ ЯК ОСНОВА РАЦІОНАЛЬНОГО ВІДНОВЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬ"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ВИРОЩУВАННЯ ДОЩОВИХХРОБАКІВ   ЯК   ОСНОВА РАЦІОНАЛЬНОГОВІДНОВЛЕННЯ ЗЕМЕЛЬБарвінський Кирило Сергійович вчитель біології та екології Чорнорудської ЗОШ І-ІІІ ступенів Ружинського району Житомирської області

Номер слайду 2

Актуальність теми: Проблема, порушена в даній роботі, є на сьогоднішній день актуальною для нашого суспільства, так як необхідно зупинити процес зниження родючості ґрунту, підвищити частку екологічно чистих харчових продуктів. Актуальною є ця проблема і для нашого Ружинського району, так як багато сімей має будинки в селі, присадибні господарства, де вирощуються овочеві та плодово-ягідні культури. Хробаки - творці ґрунту, найперші хлібороби. Це їх діяльність переробляти в гумус торішні залишки рослин, лісову підстилку.  Гумус   - органічна речовина ґрунту, перегній.  Ґрунти, багаті гумусом, мають високу родючість, так як накопичені в рослинних рештках поживні речовини, вітаміни знову повертаються в ґрунт.

Номер слайду 3

Мета роботи: вивчити технології розведення і використання дощових черв'яків в землеробстві як природну можливість відновлення ґрунту.  Завдання роботи:1. Вивчити за літературними джерелами біологію дощових черв'яків, їх вплив на ґрунт і врожайність сільськогосподарських культур.2. За літературними джерелами вивчити властивості біогумусу, створюваного дощовими хробаками, як цінного органічного добрива.3. Вивчити умови культивування дощових черв'яків на садовій ділянці.4. Скласти коротку методику по розведенню і використанню дощових черв'яків на власних присадибних ділянках для відновлення родючості ґрунту і його здоров'я.5. Зробити висновки про перспективність і ефективність використання дощових черв'яків в землеробстві.

Номер слайду 4

Об'єкт дослідження: технології розведення і використання дощових черв'яків в землеробстві - природна можливість відновлення ґрунту. Предмет дослідження: Дощові хробаки.

Номер слайду 5

ОСОБЛИВОСТІ І ЗНАЧЕННЯ ОБ'ЄКТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ. Біологія дощових хробаків , їх плив на ґрунт та врожайність сільськогосподарських культур. Дощові (земляні) черви - великі ґрунтові безхребетні тварини, одні з найдавніших і численних на Землі. Тільки на території України їх налічується близько 100 видів. Це за допомогою їх діяльності створювалися і створюються ґрунти. Вони головні санітари землі. Дощові черви харчуються мертвими гниючими рослинними тканинами, які надходять в ґрунт у вигляді осаду, кореневих і поживних залишків. Дощові черв'яки - головні споживачі мертвих рослинних залишків, тому що біомаса хробаків становить 50 - 70% всієї біомаси ґрунту. Поглинаючи разом з ґрунтом величезну кількість рослинного детриту (розклад мертвих рослинних тканин), грибів, водоростей, найпростіших, вони переварюють їх, виділяючи потім назад в навколишнє середовище велику кількість власної кишкової мікрофлори, ферментів, вітамінів, біологічно активних речовин, які мають антибіотичні властивості і перешкоджають розвитку хвороботворної мікрофлори, гнильних процесів, знезаражують ґрунт.

Номер слайду 6

Вермікулювання - це процес переробки органічних відходів з використанням дощових черв'яків. В процесі перетравлення рослинних залишків у травному каналі хробаків формуються гумусні речовини. Вони відрізняються за хімічним складом від гумусу, що утворюється в ґрунті за участю тільки мікрофлори. У травній трубці хробаків формуються молекули гумінових кислот, які довго зберігаються в ґрунті.

Номер слайду 7

Вермикуліт

Номер слайду 8

Методика заготівлі дощових хробаків для заселення культиваторів.• Хробаків треба зібрати в відро (або іншу ємність) разом з тією землею і органікою в якій вони живуть. Краще робити це в теплі дні квітня. Для культиватора достатньо 500 - 1000 особин на один квадратний метр культиватора.• Є й інший спосіб приманити дощових черв'яків. Навесні (в квітні) необхідно викопати канавку вздовж паркану, в малиннику, або в лісі (в заростях дикої малини), шириною на штик лопати, глибиною на півштику. Закласти в цю канавку торішній компост, добре зволожити і прикрити папером або мішковиною, а зверху на канавку покласти широку дошку. Через 7 - 10 днів в канавці з'являться дощові черв'яки, яких треба зібрати разом з органікою в відро, а канавку зарівняти.• Необхідно зволожити субстрат з хробаками в відрі, але не заливати водою!

Номер слайду 9

Методика культивування дощових хробаків на шкільній садовій ділянціПротягом літнього сезону кількість черв'яків і їх загальна жива маса в культиваторі збільшуються в 20 - 50 разів. Для їх розмноження і росту потрібно багато їжі. Тому в грядку-культиватор необхідно періодично додавати корм у вигляді компосту, нашаровуючи його по 15 - 20 см через кожні 2 - 3 тижні, починаючи з перших чисел червня. Останнє годування черв'яків необхідно провести в кінці жовтня або на початку листопада до настання морозів. При зниженні температури хробаки знижують свою активність: рух їх сповільнюються, при температурі 6 0 С черв'яки перестають харчуватися, а при 4 0 С звільняють свій травний тракт від залишків їжі і починають впадати в стан зимової сплячки. З настанням весни вони оживають і починають новий активний період свого життя.

Номер слайду 10

Методика збереження хробаків в ґрунтіЧерв'яків треба берегти, охороняти, доглядати за ними. Ось найголовніші умови, які допоможуть зберегти черв'яків в ґрунті:• Перша умова збереження хробаків- це не перекопувати землю лопатою, а тільки спеціальними вилами.• Друга умова: переущільнення ґрунту губить хробаків. Грунт повинен бути пухким, м'яким і роблять його саме таким хробаки.• Третя умова: концентрація розчинних солей більше 0,5% знищує черв'яків.• Четверта умова: ґрунт повинен мати нейтральне середовище, так як велике окислення або занадто велика лужність згубні для черв'яків. • П'ята умова: не спалювати сміття на городі. Черви гинуть від перегріву ґрунту, диму і попелу.• Шоста умова: необхідно підтримувати досить високу вологість ґрунту. При вологості ґрунту менше 30% черв'яки відчувають сильну спрагу і можуть загинути протягом тижня.• У дощових черв'яків є багато ворогів. Найнебезпечніші з них - птахи, кроти, землерийки, щури, жаби. З великих тварин – це кабани , борсуки і їжаки.

Номер слайду 11

ВИСНОВКИ1. Грунт - безцінний дар природи, результат її багатовікової діяльності. Родючість ґрунту визначається вмістом гумусу - міцної органічної структури, що утворюється з рослинних залишків за допомогою ґрунтоутворюючих мікроорганізмів і тварин. У міру необхідності рослини отримують з гумусу все, що їм потрібно.2. Серед багатьох гуміфікаторів найбільш активну роль в процесі ґрунтоутворення грають дощові черв'яки.3. Для відновлення родючості ґрунту ефективно використовувати переробку органіки за допомогою дощових черв'яків з отриманням біогумусу. 5. Значення дощових черв'яків, як виробників гумусу і повноцінного кормового білка стало з'ясовуватися тільки в останні роки в зв'язку з біологізацією багатьох технологічних процесів різних галузей народного господарства.6. Землеробство має бути творчим і ставити своєю метою перетворення ділянки землі в стійке співтовариство живих організмів, кожен з яких на своєму місці працює на загальне благо і на благо людині. Але головним учасником цієї спільноти залишається людина, наділена розумом і любов'ю.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

pptx
Додано
8 квітня 2018
Переглядів
1656
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку