Презентація "Володимир Короленко і Україна"

Про матеріал

Презентація "Володимир Короленко і Україна" може бути використана як на першому уроці вивчення даної теми,так і для узагальнення матеріалу вивчення життєпису письменника

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Короленко Володимир Галактіонович – письменник, журналіст, публіцист, літературний редактор та громадський діяч українського та польского походження1853-1921

Номер слайду 2

Серед найвідоміших творів письменника повісті «Сліпий музика», «Діти підземелля» (скорочена версія повісті «В поганому товаристві», «Хапун (Іом-кіпур)»  та «Без язика»

Номер слайду 3

На Житомирщині минули його дитячі та юнацькі роки. Володю Короленка дуже приваблювали музика і мистецтво, історія, філософія, але ніщо не захоплювало його так, як література. Він був просто вражений, відкривши для себе твори Олександра Островського, Миколи Некрасова, Івана Тургенєва.

Номер слайду 4

Після закінчення Житомирської гімназії Короленко вступив до Санкт-Петербурзького технологічного інституту(через матеріальні негаразди покинув навчання),  пізніше намагався закінчити навчання у Санкт-Петербурзькому гірничому інституті (відрахували за підозрою у революційній діяльності).

Номер слайду 5

Заслання:- За участь у студентських гуртках висланий в російське місто Кронштадт;- за підозру у революційній діяльності – російське місто Глазов, Вятської губернії;-За відмову присягнути цареві російському Олександру III у березні 1881 році Короленка на 3 роки знову вислано, цього разу в Якутію, Сибір

Номер слайду 6

Нижньогородське десятиліття (1885—1895) — час найактивнішої літературної та громадської діяльності письменника — справедливо назване сучасниками «епохою Короленка». У 1886 р. вийшла його перша книга «Нариси та оповідання», яка дістала захоплений відгук А. Чехова. Справжнім тріумфом став наступний твір — повість «Сліпий музикант» (1886). Помер Короленко у голоді і злиднях, принципово відмовившись від призначеного окупаційною радянською владою Полтави продовольчого забезпечення.

Номер слайду 7

Увічнення пам’ятіРосія. Сучасники назвали Короленка «совістю Росії» і його пам'ять високо шанується в Росії. Портрет письменника при житті в подяку за літературну і громадську діяльність намалював відомий художник Ілля Рєпін.Ім'я Короленка надано Глазовському державному педагогічному інституту (Удмуртія), школам у Нижньому Новгороді. У 1956 році йому було присвячено документальну стрічку «Пам'яті Володимира Короленка».

Номер слайду 8

Дім-музей «Дача Короленка», селище Джанхот, 20 км від Геленджика Марка пошти СРСР на честь 100-річчя від дня народження В. Короленка

Номер слайду 9

Увічнення пам’ятіПам'ять Короленка широго вшановується в Україні.Ім'я Короленка надано Полтавському національному педагогічному університету, Харківській державній науковій бібліотеці, Чернігівській обласній бібліотеці, школам у Полтаві, Житомирі; В Полтаві, в Житомирі відкрито музеї Короленка. Також у Полтаві є Народний дім імені Володимира Короленка.1990 року Спілка письменників України встановила літературну премію імені Володимира Короленка за найкращий твір, написаний російськомовними літераторами України.2003 року Національний банк України у серії «Видатні особистості України» випустив пам'ятну монету «Володимир Короленко».

Номер слайду 10

За те, що Короленко в роки війни 1917–1922 років в Україні і терору військового комунізму виступав проти погромів, заступався як за євреїв, так і за людей інших національностей, репресованих радянською владою, йому розпорядженням Єврейської ради України від 27.07.1998 р. за № 48 присвоєно звання «Праведник України»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Рогова Ірина Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. павленко ирина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 лютого 2019
Переглядів
16092
Оцінка розробки
4.7 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку