Презентація "Єврорегіон Дніпро"

Про матеріал

Презентація "Єврорегіон Дніпро"

1.Загальна географічна характеристика Єврорегіону «Дніпро»

2. Організаційно-управлінська структура єврорегіону «Дніпро»

3. Проекти, що реалізуються в рамках єврорегіону

4. Проблеми та перспективи діяльності Єврорегіону

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Єврорегіон “ДНІПРО” Якименко І.А.

Номер слайду 2

Загальна характеристика єврорегіону Угода про створення єврорегіону «Дніпро» була підписана 29 квітня 2003 р. у м. Гомелі. Єврорегіон «Дніпро» має статус спостерігача в Асоціації європейських прикордонних регіонів (АЕПР).

Номер слайду 3

Єврорегіон «Дніпро» об'єднує з білоруської сторони Гомельську область, з української сторони - Чернігівську область, з російської сторони - Брянську область. Це перший (і поки єдиний) єврорегіон, до складу якого увійшли тільки східнослов'янські держави. Площа території єврорегіону – 107,2 тис. кв. км. Чисельність населення єврорегіону – 3,841 млн.осіб. Середня щільність населення регіону – 37,16 осіб на кв.км Рівень урбанізації для регіону: 67,4%.

Номер слайду 4

Найбільші міста Єврорегіону Чернігів Гомель Брянськ

Номер слайду 5

Промисловість Чернігівській автозавод На теріторії єврорегіону розвинуті: - машинобудування; - металургія та металообробка; - паливно-енергетичний комплекс (видобуток нафта і газу, теплоенергетика); - хімічна промисловість ; - промисловість будівельніх матеріалів; - лісозаготівля, деревообробна, меблева, целюлозно-паперова промисловості - легка промисловість ; харчова промисловість. У вартісному співвідношенні найбільшій рівень розвитку промисловості МАЄ Гомельська область (71,69%), менше - Брянськ (18,06%), І на останньому місці - Чернігівська область (10,25% ).

Номер слайду 6

Сільське господарство Серед галузей сільського господарства виділяється м'ясо-молочне скотарство, овочівництво, картоплярство, льонарство (у північній частині). У процентному співвідношенні частка регіонів, що дають сільськогосподарську продукцію дорівнює таке: Гомельська область - 39,79%, Чернігівська область - 33,53%, Брянськ область - 26,68%.

Номер слайду 7

Транспортний комплекс Через регіон проходять важливі транспортні магістралі. Великі залізничні вузли - міста Гомель, Жлобин, Калинковичі, (Гомельська область), Щорс, Чернігів, Бахмач, Ніжин, Прилуки (Чернігівська область), Брянськ, Унеча, Навля (Брянськ область). Єврорегіон розташований на перетині доріг E95 Одеса - Київ - Санкт-Петербург, Бахмач – Вільнюс, М5 Гомель - Мінськ, Гомель - Мозир, М10 Брянськ - Брест,. М3 Москва-Київ. У Єврорегіоні розташовані міжнародний аеропорт «Брянськ» і міжнародний аеропорт «Гомель». аеропорт «Брянськ» аеропорт «Гомель».

Номер слайду 8

Організаційно-управлінська структура єврорегіону «Дніпро»

Номер слайду 9

Організаційно-управлінська структура Єврорегіону «Дніпро»

Номер слайду 10

Проекти, що реалізуються в рамках єврорегіону

Номер слайду 11

Передумови створення Єврорегіону історично обумовлена взаємопов'язаність і взаємодоповнюваність територіально-виробничих комплексів трьох областей спільні культурні цінності прагнення суміжних регіонів розвивати співробітництво необхідність спільного вирішення екологічних проблем реалізація туристичного і рекреаційного потенціалів трьох областей

Номер слайду 12

Напрями діяльності єврорегіону: всебічний економічний розвиток; регіональний розвиток; комунікації, транспорт, зв'язок; освіта, охорона здоров'я, спорт і туризм; охорона і поліпшення стану навколишнього середовища; ліквідація надзвичайних ситуацій, стихійних лих та їх наслідків; сприяння розширенню контактів між жителями прикордонних територій, розвитку співробітництва між установами, організаціями та суб'єктам. oдин з приоритетів співпраці з європейськими організаціями – чорнобильська проблематика.

Номер слайду 13

Реалізовані проекти: Управління процесом розвитку територій Єврорегіону «Дніпро»; Серія навчальних тренінгів з питань управління проектами для некомерційних організацій та НДО; Пріоритети та механізми прийняття рішень по територіальному розвитку у співпраці з громадськістю; Конференція з проблем реабілітації територій, постраждалих від аварії на ЧАЕС.

Номер слайду 14

Проблеми та перспективи діяльності Єврорегіону

Номер слайду 15

Проблеми Єврорегіону Єврорегіон «Дніпро» так і не став членом Асоціації Європейських Прикордонних Регіонів ; Ідея про створення Web-сайту Єврорегіону «Дніпро» також не була реалізована; У Білорусі відсутня законодавча база, яка регулювала б механізми транскордонного співробітництва ; Відсутність належного науково-методичного обґрунтування як єврорегіональної, так і безпосередньо двосторонніх взаємовідносин прикордонних територій; У структурі місцевих органів влади досліджуваних регіонів відсутні самостійні підрозділи, які б займалися блок міжрегіонального співробітництва.

Номер слайду 16

Перспективами на майбутнє єврорегіону є: реалізація Плану співробітництва в рамках Єврорегіону “Дніпро” на 2011-2012 роки; внесення змін до статутних документів та в саму організацію співробітництва в рамках Єврорегіону; більш широке залучення до співпраці в рамках Єврорегіону “Дніпро” як окремих районів та міст, так і широкого кола установ та організації областей-учасниць; розробка проектів транскордонного співробітництва, пошук партнерів та джерел фінансування; внесення пропозицій до центральних органів влади щодо гармонізації законодавства країн учасниць Єврорегіону «Дніпро». реалізація програм і проектів, формування заявок, отримання та розпорядження фінансових коштів.

Номер слайду 17

Дякуємо за увагу!

ppt
До підручника
Географія 9 клас (Кобернік С. Г.,Коваленко Р. Р.)
Додано
30 березня 2018
Переглядів
1638
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку