Презентація "Встановлення комуністичного режиму в Румунії"

Про матеріал
Презентація "Встановлення комуністичного режиму в Румунії"Презентація "Встановлення комуністичного режиму в Румунії"Презентація "Встановлення комуністичного режиму в Румунії"Презентація "Встановлення комуністичного режиму в Румунії"Презентація "Встановлення комуністичного режиму в Румунії"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Встановлення комуністичного режиму в РумуніїПідготувала здобувачка вищої освіти групи 11-ПО Соколенко Анастасія

Номер слайду 2

План. Румунія в центрі тоталітарної системи. Правління Н. Чаушеску. Революція 1989 року, крах тоталітарного режиму. Нове співвідношення суспільно-політичних сил. Зовнішня політика. Українське населення в РумуніїУкраїно-румунські відносини

Номер слайду 3

У березні 1944 р. Червона Армія підійшла до кордонів Румунії. Уряд СРСР запропонував Румунії умови перемир'я, які були відкинуті фашистським урядом Антонеску.

Номер слайду 4

23 серпня 1944р. в Румунії розпочалось антифашистське повстання. 31 серпня 1944р. Радянські війська разом з 1-ою румунською добровольчою дивізією ім.. Тутора Владимиреску увійшли до звільненого румунськими патріотами Бухареста.12 вересня Румунія підписала перемир'я з СРСР та країнами антигітлерівської коаліції. 6 березня 1945 року було створено коаліційний уряд на чолі з лідером селянської організації "Фонд землеробів" Петеру Гроза.

Номер слайду 5

10 лютого 1947 р. Румунія підписала Паризьку мирну угоду. У лютому 1948р. соціал - демократи були буквально поглинуті комуністами. Підкреслене прагнення Румунії до "незалежності" і "самостійності" посилювалося на тлі економічних успіхів. За короткий історичний період Румунія пройшла шлях від повалення військово - фашистського режиму Антонечку через несміливі і обмежені спроби демократизації країни до встановлення нової диктатури компартії, яка стояла в центрі тоталітарної системи.

Номер слайду 6

Першим секретарем ЦК РКП було обрано Ніколає Чаушеску. Він критикував минулі помилки правління, провадив косметичні засоби з лібералізації галузі економіки і культури, спекулював на питаннях незалежності  й суверенітету, закликав створити процвітаючу державу, незалежну у зовнішній політиці від Радянського Союзу та країн Варшавського Договору. І на певних етапах досяг своєї мети.1967р. Чаушеску було обрано головою Державної Ради республіки, а 1947р. - президентом Румунії. При його владі офіційна статистика малювала винятково сприятливу картину розвитку економіки - виходило, що за темпами зростання промислового виробництва Румунія випереджала всі країни світу. 

Номер слайду 7

Перші сигнали про початок опору тоталітарному режимові надійшли із Трансільванії. 17 грудня диктатор у терміновому порядку провів секретну телеконференцію військового керівництва всіх повітів оголосивши бойову тривогу і наказавши привести збройні сили у стан підвищеної бойової готовності, а по "заколотниках відкривати вогонь без Попереджень". У ході кривавих подій 16-І7 грудня,Тимішоарі було вбито понад 100 чоловік і більше 200 поранено.

Номер слайду 8

Доведена до краю адміністративно-командна система була замішана на націоналізмі, невігластві, ненажерливому прагненні до наживи. Все це знайшло своє закінчене втілення в режимі Чаушеску і зумовило його крах.

Номер слайду 9

Створена у перші години повстання Рада Фронту національного порятунку, основу якої склали І. Ілієску, обраний головою Ради ФНС, П. Роман, С. Брукан, Д. Бойкан, оголосила про розпуск усіх державних структур, у тому числі і компартії. Главою уряду було призначено Петру Романа, створено  виконавче  бюро, РФНС, місцеві ради Фронту і органи самоуправління у повітах, муніципіях, містах і комунах. З 29 травня 1990 р. декретом РФНС Соціалістична Республіка Румунія зветься просто Румунією.

Номер слайду 10

У 1992 році у Брюсселі для країн Східної Європи було спеціально розроблено угоди про їхнє асоційоване членство в ЄС, розраховані на 10 років. Як наслідок між Румунією та ЄС підписано 11 документів, головним з яких є Угода про вільну торгівлю. Основними інвесторами до економіки Румунії, незважаючи на нестабільне становище у 1990-1996 рр.) були Італія, Франція, Велика Британія і США. Всесвітній банк реконструкції та розвитку надав Румунії досить великі кредити. У двосторонніх відносинах з країнами Заходу найбільш 1 тісні зв'язки у Румунії встановилися з Італією та Францією. Формуються сталі довірчі стосунки з Росією та Україною.

Номер слайду 11

Українці мешкають у Румунії в різних регіонах: Південній Буковині, Добруджі, Марамоші, Банаті. їхнє соціально-економічне й національне становище порівняно з українською діаспорою Східної Європи протягом багатьох років залишалося найбільш складним.

Номер слайду 12

Україно-румунські відносини розвиваються непросто. 3 одного боку, між суверенними державами встановлено дипломатичні відносини, відбувається обмін державними візитами. Останнім часом ведуться переговори про підписання великомасштабного договору, де територіальні питання знайдуть своє вирішення. Торговельно-економічні відносини розвиваються досить динамічно. Останнім часом створюються серйозні передумови для підписання базового політичного договору між Румунією та Україною.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Історія України (рівень стандарту, академічний) 10 клас (Струкевич О.К., Дровозюк С.І., Котенко Л.В.)
Додано
18 квітня 2021
Переглядів
1835
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку