Презентація "Вставні слова, словосполучення, речення" 10 клас

Про матеріал
Презентація "Вставні слова, словосполучення, речення" 10 клас. Вставні конструкції: слова, словосполучення і речення. Розділові знаки при вставних конструкціях. Тренувальні прави, тести
Зміст слайдів
Номер слайду 1

10 клас. Анісімова С. М. Вставні слова, словосполучення і речення

Номер слайду 2

Вставні конструкції: слова, словосполучення і речення. Вставними є такі конструкції, за допомогою яких мовець виражає своє ставлення до висловленої думки, як от: Виражає упевненість або невпевненість у тому, про що повідомляється: безперечно, звичайно, може, мабуть, зрозуміло, дійсно, певне (певно), здається, боюся, сподіваюся, очевидно та ін.: Вже почалось, мабуть, майбутнє. Оце, либонь, вже почалось. Вказує на порядок думок, послідовність їх викладу: по-перше, по-друге, до речі, таким чином, наприклад, отже, виходить, нарешті та ін.: Будинок готелю був, по-перше, високий і міцної старовинної кладки, а по-друге, наріжний.

Номер слайду 3

Вставні конструкції: слова, словосполучення і речення. Дає емоційну оцінку повідомлюваному: на щастя, на жаль, на нещастя, дивна річ та ін.: Шкода, той час не вернеться ніколи. Вказує на джерело думки, характер висловлення: мовляв, взагалі, іншими словами, можна сказати, так би мовити, як кажуть та ін.: А що ж, по-твоєму, чинити маємо. Етикетні формули: здрастуйте, на добраніч, будь ласка, прошу, перепрошую та ін.: Підкажіть, будь ласка, як пройти на площу Ринок.

Номер слайду 4

Завдання усно. З′єднати вставні слова з їхнім значенням. Безперечно, справді, можливо Джерело думки. На жаль, як на зло, нівроку Впевненість або невпевненість. По-перше, нарешті, отже Емоції мовця. Кажуть, за висловом, на думку Порядок думок

Номер слайду 5

Запам`ятайте!Запам'ятайте! Вставні конструкції не є членами речення, тобто не відповідають на жодне питання в реченні. Вставними або ні (залежно від контексту) бувають слова: Кажуть, може, звичайно, здається, видно, правда, можливо, навпаки, справді, очевидно, безперечно, нарешті, зрештою, певно, на щастя, виходить та ін. Коні, кажуть, сліпнуть у шахтах. (Кажуть - вставне слово). Кажуть люди, кажуть, що я файна дівка. (Кажуть - присудок).

Номер слайду 6

Завдання письмово. Визначити, вставними словами чи членами речення є виділені конструкції (розділові знаки опущено). Може статися непоправне. Може ми зможемо відвідати цього літа своїх родичів у Карпатах. «Може я міг би вам допомогти»,- довірливо запитав знайомий. Ніхто не може мені допомогти. Усі кажуть по-різному. Кажуть риба гниє з голови. На щастя вдалося уникнути неприємностей. На щастя мати подарувала синові вишиваний рушник. Мені сьогодні не виходить прийти на зустріч. Хлопці виходить виявилися хорошими спортсменами. Добра такого зроду в мене правда не було. Мужича правда єсть колюча, а панська на всі боки гнуча. Здається зараз піде дощ. Мені здається що зараз не час на розмови. Видно шлях буде нелегким. Видно шляхи полтавськії.

Номер слайду 7

Розділові знаки при вставних конструкціях. У реченні вставні слова виділяються комами. Якщо вставні конструкції входять до складу відокремлених членів речення, то вони не виділяються комами. Десь далеко, мабуть, глухо гули гармати. Десь далеко, мабуть під Черніговом, глухо гули гармати. Якщо при вставних словах є сполучники, які до них належать, то вони виділяються разом зі сполучником: А може, власне, і не в тому справа. Але! Якщо сполучник не відноситься до вставного слова, то після нього ставимо кому. Машина довго буксувала і, нарешті, вибралась з болота.(сполучник і поєднує однорідні присудки)

Номер слайду 8

Зверніть увагу!Зверніть увагу! Не є вставними і не виділяються комами такі слова: ніби, нібито, немовби, все-таки, адже, от, тільки, принаймні, навіть, між тим, за традицією, буквально, якби, майже, при тому, при цьому, часом, тим часом, до того ж, приблизно, якраз, як-не-як: Злива тривала майже годину. Він навіть не думав про втечу.

Номер слайду 9

Вставні речення. Запам′ятайте! Вставні речення беруть у дужки, рідше відокремлюють з обох боків за допомогою тире. Улітку під вербою біля хати (як добре, що скінчилася зима) княгиня почала дітей навчати. Улітку під вербою біля хати - як добре, що скінчилася зима - княгиня почала дітей навчати.

Номер слайду 10

Розділові знаки при вставних конструкціях

Номер слайду 11

Потренуйтесь. Тестове завдання 1. Визначити, в котрому реченні є вставне слово. А Чужі недоліки видно краще. Б Із пагорба видно чудові сільські краєвиди. В Сьогодні видно не наш день. Г Сьогодні видно вашу роботу. Тестове завдання 2. Визначити, в котрому реченні є вставне слово. А Очевидно ми прийшли занадто швидко. Б Очевидно – вставне слово. В Було очевидно кого відберуть у десятку кращих спортсменів року. Г Очевидно й неймовірно – однорідні члени речення. 

Номер слайду 12

ВідповідіТестове завдання 1. Визначити, в котрому реченні є вставне слово. А Чужі недоліки видно краще. Б Із пагорба видно чудові сільські краєвиди. В Сьогодні видно не наш день. Г Сьогодні видно вашу роботу. Тестове завдання 2. Визначити, в котрому реченні є вставне слово. А Очевидно ми прийшли занадто швидко. Б Очевидно – вставне слово. В Було очевидно кого відберуть у десятку кращих спортсменів року. Г Очевидно й неймовірно – однорідні члени речення.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Вивчити правила. Підручник п.25 вправа 304 письмово

Номер слайду 14

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
20 травня 2020
Переглядів
3978
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку