Презентація "Вулиці нашого села. Вулиця Центральна"

Про матеріал

Презентація містить інформацію, яка була зібрана та систематизована учнями класу, в рамках дослідницького проеку "Вулиці рідного села". Щоб ддіти могдли більше діснаватись про історію рідного краю та миттєвості його літопису.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

«Центральна»

Номер слайду 3

Це найдовша вулиця села і має протяжність 3 км 450 м. Вона об’єднує колись два окремі населені пункти.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Окрасою, гордістю і однією з найдавніших пам’яток козятинщини є сільський Свято – Успенський храм, збудований у 1723 році в с. Волоські Махаринці

Номер слайду 7

. Унікальність його в тому, що зведений без жодного цвяха. Пізніше церква кілька разів відновлювалась і піднята на кам’яний фундамент разом із дзвіницею, з якої проглядається 11 населених пунктів. Якою б дорогою не під’їжджати до села – звідусіль видно храм.

Номер слайду 8

За розповідями старожилів, під церквою є підземний хід, який веде до селища цукрового заводу і має вихід біля колишнього будинку керуючого виробництвом.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Під першим номером прописана територія колишнього цукрового заводу. Підприємство засновано в 1872 році

Номер слайду 19

Заробітчани проживали в бараках, і у них досі живуть люди. У 1883 році побудовані три двоповерхові будинки для спеціалістів, вони й по цей час служать заводчанам.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Будівництво нового підприємства – елеватор «Андріївський – розпочато у серпні 2018 року

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Зберігся також найдавніший будиночок цукроварів, якому виповнилось 142 роки.

Номер слайду 24

Організація втратила в боротьбі з окупантами двох патріотів. Могила Мозгового Леоніда Івановича знаходиться на сільському кладовищі під опікою восьмикласників нашої школи

Номер слайду 25

Номер слайду 26

І в 2007 році завод припинив виробництво. Сьогодні це лише руїни…

Номер слайду 27

цегельний завод

Номер слайду 28

«Будімідж»

Номер слайду 29

Тепер на нашому шляху територія сільськогосподарського підприємства “Сігнет”Це садиба колишнього колгоспу-мільйонера ім. Леніна. Перше колективне господарство у селі було створене на землях економії поміщика Струкова – комуна із 14 сімей «Сігнет”

Номер слайду 30

Номер слайду 31

У 1929 р. на честь 12 річниці Жовтня створено колгосп ім. Леніна. У ньому об’єднались 540 одноосібних господарств з площею землі 2500 гектарів

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Номер слайду 36

За високі досягнення Гурику Йосипу Васильовичу було присвоєно звання Героя Соціалістичної праці, а кращих колгоспників нагороджено трудовими орденами та медалями. У 1959 році колгосп очолив Гурик Йосип Васильович

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Тут розлягався величезний майдан

Номер слайду 41

Номер слайду 42

Номер слайду 43

Номер слайду 44

Тут проходили збори, звідси проводжали чоловіків і синів на поле бою, оплакували померлих, слухали новини. у 70 – ті роки майдан перетворився на затишний сквер. Саме тут махаринчани свято бережуть пам'ять про односельчан, загиблих у роки Великої Вітчизняної війни.

Номер слайду 45

У 1975 році на честь 30 – річчя Перемоги над фашизмом на рідну землю лягли мармурові плити. На них, як послання у майбутнє, золотом викарбувано 178 імен односельчан, які полягли у жорстоких боях за свободу рідного краю.

Номер слайду 46

Наш клас має велику честь опікуватися пам’ятником. Шанувати подвиг – наш священний обов’язок .

Номер слайду 47

Номер слайду 48

Номер слайду 49

Номер слайду 50

Номер слайду 51

Номер слайду 52

Номер слайду 53

Номер слайду 54

Номер слайду 55

Номер слайду 56

У жовтні 1976 року малиновий дзвін покликав дітей у просторі класи нової школи. Минуло 38 років, але осередок освіти залишається окрасою і гордістю села

Номер слайду 57

Номер слайду 58

Приміщення довгої школи, яка теж бере початок з панських часів, було реконструйовано і засновано пансіонат для людей похилого віку. Після закриття установи в приміщенні розміщено сільську раду та фельдшерський пункт.

Номер слайду 59

Всім відоме ім’я Івана Федоровича Краснодубця. Його картини й досі зберігаються в домівках односельчан, в сільській раді та будинку культури, вони є єдиною пам’яткою розвитку колективного господарства та села.

Номер слайду 60

Номер слайду 61

Тут, де знаходиться сучасний клуб, довго був будинок, у якому до війни жила Олександра Олександрівна Грушко.

Номер слайду 62

Коли німці увійшли в село, дівчині було лише 18, але не могла миритись з фашистською навалою і розповсюджувала листівки «Смерть фашистським окупантам! Перемога буде за нами!» За це й потрапила в концтабір «Освенціум». Три роки аж до визволення Радянськими військами, Олександра щохвилини дивилась смерті в очі. Але доля була милосердна до дівчини і вона вижила. Наша героїчна землячка мешкає в місті Козятині і минулого літа відзначила своє славне 90-річчя.

Номер слайду 63

Кожна жінка на вулиці намагається зробити свою господу найпривабливішою. Знають і дорослі, і малі, що кращих квітів, як у Тетяни Володимирівни Тодчук

Номер слайду 64

Жителі вулиці надзвичайно гостинні. Кожна господиня демонструє свої кухарські вміння. Але справжньою майстринею готування страв є Огороднійчук Галина Миколаївна. Працювала кухарем у колгоспній їдальні, її запрошують готувати на сільських весіллях, а тепер вона шеф-кухар у сільському кафе.

Номер слайду 65

Картинка їжі

Номер слайду 66

Сімя Чорних

Номер слайду 67

Номер слайду 68

Номер слайду 69

Центральну вулицю можна ще назвати учительською. Тут є дуже давній будинок. Його називають попівським, бо був побудований для священика. Але з післявоєнного часу у ньому постійно проживали директори Фльорко ______________________, Білоус Олександр Іванович, Джемесюк Петро Порфирович, завуч Савчук Тамара Валентинівна, і уже більше тридцяти років – учительська родина Заїць Тетяна Олександрівна та Володимир Володимирович. В минулому році господар власними руками реконструював будинок , від старого ж залишився тільки дах.«Вчительська вулиця»

Номер слайду 70

Номер слайду 71

pptx
Додано
1 квітня 2020
Переглядів
1178
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку