Презентація "Я маю право!"

Про матеріал
15 березня - Всесвітній день захисту прав споживачів. Згідно з пунктом 22 частини першої статті 1 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач – це фізична особа, яка набуває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Я маю право!Знаю!Дію!Захищаю!Підготували здобувачі освіти гр. АЗ – 20, ДЗП(ПТ)О «ПРИДНІПРОВСЬКИЙПРОФЕСІЙНИЙ ЛІЦЕЙ М. ДНІПРО»Атоманчук Анастасія та Гуров Микита.

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Хто такий споживач?

Номер слайду 8

Згідно з пунктом 22 частини першої статті 1 Закону України «Про захист прав споживачів» споживач – це фізична особа, яка набуває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

Номер слайду 9

Права споживача

Номер слайду 10

Право на захист своїх прав державою. Належну якість продукції та обслуговування

Номер слайду 11

Безпеку продукціїНеобхідну, доступну, достовірну та своєчасну інформацію про продукцію. Відшкодування майнової та моральної шкоди, завданої внаслідок недоліків продукції (дефекту в продукції), відповідно до закону

Номер слайду 12

Придбали товар, але він не задовольняє за формою, габаритами, фасоном, кольором чи розміром?

Номер слайду 13

Обміняйте непродовольчий товар належної якості на аналогічний протягом 14 днів не рахуючи дня купівлі. Придбайте будь-який інший товар з наявного асортименту з відповідним перерахуванням вартості або розірвіть договір та отримайте назад гроші.

Номер слайду 14

Як діяти, якщо ви придбали товар неналежної якості? Якщо Ви виявили протягом встановленого гарантійного строку недоліки, в порядку та у строки, що встановлені законодавством, маєте право вимагати:  пропорційного зменшення ціни;  безоплатного усунення недоліків товару в розумний строк;  відшкодування витрат на усунення недоліків товару.

Номер слайду 15

Як підтвердити факт купівлі товару? Відповідно до частини одинадцятої статті 8 Закону України «Про захист прав споживачів», під час продажу товару продавець зобов’язаний видати Вам розрахунковий документ встановленої форми, що засвідчує факт купівлі, з позначкою про дату продажу. Ваші вимоги розглядатимуться після пред’явлення Вами розрахункового документа, а щодо товарів, на які встановлено гарантійний строк, – технічного паспорта чи іншого документа, що його замінює, з позначкою про дату продажу.

Номер слайду 16

Якщо продавець, виробник відмовляється задовольнити Ваші вимоги, як споживача, то за захистом своїх прав Ви можете звернутись до Інспекції з питань захисту прав споживачів в Дніпропетровській області, яка знаходиться за адресою: вул. Філософська, 39-А, м. Дніпро. Крім того, свої права споживачі можуть захистити і в судовому порядку. 

Номер слайду 17

І на останок

Номер слайду 18

Пам'ятка споживача. ПОДУМАЙТЕ, ЧИ СПРАВДІ ВАМ ПОТРІБЕН ЦЕЙ ТОВАРЗНАЙДІТЬ ІНФОРМАЦІЮ ПРО СХОЖІ ТОВАРИ: ПОРІВНЯЙТЕ АНАЛОГІЧНІ ВИРОБИ РІЗНИХ МОДЕЛЕЙ У РІЗНИХ МАГАЗИНАХ;УВАЖНО ВИВЧІТЬ ЦІНИ. ДЕТАЛЬНО З'ЯСУЙТЕ:> ОСНОВНІ СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ ТОВАРУ, А ЩОДО ПРОДУКТІВ ХАРЧУВАННЯ – СКЛАД І ВМІСТ ШКІДЛИВИХ РЕЧОВИН;> ДАТУ ВИГОТОВЛЕННЯ ТОВАРУ;> ЯК ПРАВИЛЬНО КОРИСТУВАТИСЯ ТОВАРОМ;> ТЕРМІН СЛУЖБИ (ПРИДАТНОСТІ); > ГАРАНТІЙНІ ЗОБОВ'ЯЗАННЯ ВИРОБНИКА;> НАЙМЕНУВАННЯ ТА АДРЕСУ ПІДПРИЄМСТВА, ЩО ПРОВОДИТЬ РЕМОНТ ТА ТЕХНІЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ. МОЖЕТЕ ВИМАГАТИ ДОКУМЕНТ ПРО ЦІНУ. ВИМАГАЙТЕ НАДАТИ ВАМ ІНФОРМАЦІЮ (ІНСТРУКЦІЮ, СЕРТИФІКАТ ЯКОСТІ) ПРО ТОВАР МОВОЮ, ЯКОЮ ВИ ВОЛОДІЄТЕ. ПЕРЕВІРТЕ ГРОШІ, ЩО ДАЄТЕ, ОДЕРЖАВШИ ЗДАЧУ, ПЕРЕРАХУЙТЕ ЇЇ В ПРИСУТНОСТІ ПРО­ДАВЦЯ. ВІЗЬМІТЬ КВИТАНЦІЮ, ЧЕК, ЩО ЗАСВІДЧУЄ ФАКТ КУПІВЛІ.

Номер слайду 19

Дякуємо за увагу!

Номер слайду 20

Використані посилання: Конституція України. Цивільний Кодекс України. Закон України "Про захист прав споживачів"Хто ми такі є?Правове врегулювання захисту прав споживачів

pptx
Пов’язані теми
Економіка, 10 клас, Презентації
Додано
24 січня
Переглядів
65
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку