Презентація "Я жива, я вічно буду жити..."

Про матеріал
Презентація до Дня української мови та писемності (9 листопада) розрахована для учнів 6-7 класів.Містить пізнавальний матеріал про історію виникнення даної дати. Є вікторина, ребуси, прислів'я про мову, які дають змогу закріпити знання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

День української писемності та мови 9 листопада Дистанційна інформаційна гра «Я жива, я вічно буду жити»…. Підготувала вчителька української мови та літератури Перещепинської гімназії «Крок» Перещепинського ліцею Новомосковського району Дніпропетровської області Лялька Альона Миколаївна

Номер слайду 2

Номер слайду 3

9 листопада в Україні відзначають День української мови і писемності. А за православним календарем – це день вшанування пам’яті преподобного Нестора Літописця. Який між цим зв’язок? Нестор Літописець (1056–1114) – монах Києво-Печерської лаври, автор найдавнішого літопису України, укладеного на початку 12-го століття – «Повісті врем’яних літ». Цей твір є головним джерелом вивчення стародавньої історії України. «Звідки пішла Руська земля і хто в ній найперший почав княжити» – цими словами починається літопис. У ньому печерський чорноризець зумів показати історію нашої держави на широкому тлі світових подій. Науковці стверджують, що у середньовічній історії немає прикладів рівних літопису Нестора.

Номер слайду 4

Мова «Повісті» – церковнослов'янська з великою кількістю слів української розмовної У тексті представлена величезна кількість слів із української – розмовної мови тисячолітньої України-Русі Один із найкращих знавців давніх рукописів професор Василь Яременко стверджує, що «У літописі Нестора немає жодного російського слова… а українська лексика ллється суцільним потоком».

Номер слайду 5

Нестора-Літописець — послідовника творців слов'янської писемності Кирила і Мефодія.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Кирило і Мефодій – творці слов’янської азбукиПодальше життя їх пов’язане з церковною діяльністю. Передумовою рішення зайнятися створенням слов’янської абетки було те, що в 862 році до Константинополя прибули посли моравського князя Ростислава. Князь просив імператора Константинополя дати йому вчених, які б навчили його народ християнській вірі на їх мові. Ростислав ратував на те, що його народ давно хрещений, а ось богослужіння ведеться іноземною мовою. А це дуже незручно, адже не всі його розуміють. Імператор, обговоривши прохання моравського князя з патріархом, відправили братів до Моравії.

Номер слайду 8

Разом зі своїми учнями вони зайнялися перекладом. Спочатку брати переклали християнські книги на болгарську мову. Це були Псалтир, Євангеліє і Апостол. У Моравії церковні діячі 3 роки навчали місцеве населення грамоті і вели служби. Крім того, вони відвідали Панонію і Закарпатську Русь, де також прославляли християнську віру.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Іван Федоров — першодрукач, діяч східнослов’янської культури, а також гравер, інженер, ливарник. У 1564 році виходить друком «Апостол»- перша друкована книжка.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Поясніть значення прислів’їв: Хто мови своєї цурається, хай сам себе стидається. Птицю пізнати по пір'ю, а людину по мові. Рідна мова — це музика й малювання душі людської. Рідна мова - не полова: її за вітром не розвієш. Більше діла — менше слів. Будь господарем своєму слову. Мовивши слово, треба бути йому паном. Слово — не горобець, вилетить — не спіймаєш. Від красних слів язик не відсохне.

Номер слайду 16

Вікторина 1)Скільки літер в українській мові? 2)Ми знаємо, що українська мова - милозвучна. Яке місце вона займає за цим критерієм? 3) Наскільки ви сильні в українській говірці, що таке тремпель? 4). Вперше українську мову було прирівняно до рівня літературної 5). Що означає вислів "Їсти облизні"? Скільки слів має сучасна українська мова? З якої літери починається найбільше слів в українській мові? Найменше вживаною є літера

Номер слайду 17

Номер слайду 18

РІДНА МОВА Спитай себе, дитино, хто ти є, І в серці обізветься рідна мова; І в голосі яснім ім’я твоє Просяє, наче зірка світанкова. З родинного гнізда, немов пташа, Ти полетиш, де світу далечизна, Та в рідній мові буде вся душа І вся твоя дорога, вся Вітчизна. У просторах, яким немає меж, Не згубишся, як на вітрах полова. Моря перелетиш і не впадеш, Допоки буде в серці рідна мова. Дмитро Павличко

Номер слайду 19

Дякую за увагу!

ppt
Додано
29 жовтня 2022
Переглядів
328
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку