Презентація "Юридична відповідальність"

Про матеріал
Короткий опис матеріалу до уроку, який допоможе засвоїти найголовніші поняття теми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ЮРИДИЧНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ: ПОНЯТТЯ, ПІДСТАВИ, ВИДИ”

Номер слайду 2

Що таке правопорушення? Які причини правопорушень вам відомі?

Номер слайду 3

«НЕЗНАННЯ ЗАКОНІВ НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ» (Ст.68 КУ).

Номер слайду 4

Юридична відповідальність – це обов’язок правопорушника перетерпіти певні негативні наслідки (санкції) за скоєне правопорушення, які визначаються у встановленому законом порядку.

Номер слайду 5

ПІДСТАВИ ПРИТЯГНЕННЯ ДО ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. Фактична - наявність у діянні особи складу правопорушення; Юридична – наявність рішення компетентного органу про притягнення до відповідальності.

Номер слайду 6

ВИДИ ЮРИДИЧНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ. Дисциплінарна Адміністративна Цивільно-правова Матеріальна Конституційна Кримінальна

Номер слайду 7

1) дисциплінарна (порушення навчальної та трудової дисципліни) — настає з моменту вступу на роботу; 2) адміністративна (несплата за проїзд, вживання спиртних напоїв у невстановлених місцях, голосна музика в нічний час та інші порушення громадського порядку) — настає з 16 років, а з 14 до 16 — відповідають батьки; 3) цивільно-правова - (невиконання договірного зобов'язання майнового характеру у встановлений строк або виконання неналежним чином, заподіяння шкоди здоров'ю чи майну особи ) — настає з 14 років, якщо правопорушник має власні кошти; якщо коштів правопорушник не має за вчинення правопорушення відповідають батьки; з 18 – самостійно.

Номер слайду 8

Матеріальна – скоєне діяння, що настає у завданні підприємству матеріальної шкоди. З моменту влаштування на роботу. Конституційна – скоєне діяння, що характерне для окремих посадовців, окремих об’єднань громадян, державних органів, у разі порушення норма законодавства. Кримінальна – скоєння діяня, що передбачене Кримінальним кодексом України. Настає за всі злочини – з 16 років, за найтяжчі з 14 р.

Номер слайду 9

ПРИКЛАДИ ПРАВОПОРУШЕНЬ Кримінальне: вбивство, насильство, крадіжка Адміністративне: порушення правил пожежної безпеки, правил поведінки у лісі, вчасно не вклеєне фото у паспорт із настанням 16, 25,45 років Цивільно – правове: розбити вікно, пошкодити автомобіль (розбити скло) Дисциплінарне: невиконання трудових обов’язків Матеріальне: пошкоджено транспорт, зіпсовано якусь деталь Конституційне: незаконні дії, невиконання передбачених законом обов’язків

Номер слайду 10

Згідно з першим абзацом статті 11 Загальної декларації прав людини від 1948 та пунктом 2 статті 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод від 1950: Кожен, кого обвинувачено у вчиненні кримінального правопорушення, вважається невинуватим доти, доки його вину не буде доведено в законному порядку.

Номер слайду 11

Аналогічно сформульовано норму ч. 1 ст. 62 Конституції України: особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

ppt
До підручника
Основи правознавства 9 клас (Васильків І.Д., Кравчук В.М.)
Додано
12 листопада 2023
Переглядів
155
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку