Презентація "Юридична відповідальність: поняття, підстави, види."

Про матеріал
Презентація "Юридична відповідальність: поняття, підстави, види." (правознавство 9 клас)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юридична відповідальність: поняття, підстави, види.

Номер слайду 2

«НЕЗНАННЯ ЗАКОНІВ НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВІД ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ»(Ст.68 КУ).

Номер слайду 3

Юридична відповідальність – це передбачена нормами права міра державного примусу, що її застосовують до особи, яка вчинила правопорушення.

Номер слайду 4

Які ознаки притаманні юридичній відповідальності? Виникає тільки за наявності факту правопорушення. Основною підставою юридичної відповідальності є склад правопорушення. Можливий арешт, обмеження чи позбавлення волі, матеріальні обмеження – конфіскація майна, штраф тощо. Притягнення до юридичної відповідальності здійснюється лише уповноваженими органами і визначається нормами процесуального права. Нести юридичну відповідальність може лише суб’єкт правопорушення.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Дисциплінарна (порушення навчальної та трудової дисципліни) — настає з моменту вступу на роботу; Адміністративна (несплата за проїзд, вживання спиртних напоїв у невстановлених місцях, голосна музика в нічний час та інші порушення громадського порядку) — настає з 16 років, а з 14 до 16 — відповідають батьки; Цивільно-правова - (невиконання договірного зобов'язання майнового характеру у встановлений строк або виконання неналежним чином, заподіяння шкоди здоров'ю чи майну особи ) — настає з 14 років, якщо правопорушник має власні кошти; якщо коштів правопорушник не має за вчинення правопорушення відповідають батьки; з 18 – самостійно. Матеріальна – скоєне діяння, що настає у завданні підприємству матеріальної шкоди. З моменту влаштування на роботу. Кримінальна – скоєння діяння, що передбачене Кримінальним кодексом України. Настає за всі злочини – з 16 років, за найтяжчі з 14 р. (приклади правопорушень: вбивство, насильство, крадіжка) .

Номер слайду 7

Презумпція невинуватості Презумпція невинуватості або презумпція невинності — правовий принцип, за яким щодо особи, яка підозрюється у вчиненні злочину, припускається невинність до того часу, поки її вину не буде доведено у порядку, передбаченому законодавством, і встановлено вироком суду, який набрав законної сили.

Номер слайду 8

Визначить вид правопорушення та вид юридичної відповідальності: 1. Управління автомобілем у нетверезому стані. 2. Неявка працівника на роботу без поважної причини. 3. Крадіжка товару із супермаркету. 4. Пошкодження учнем підручника, отриманого в бібліотеці. 5. Хлопець переліз через паркан сусіда й розтоптав рідкісні квіти.. 6. Хибне повідомлення неповнолітнім в міліцію про замінування школи. 7.Скоєння ДТП водієм, який перебував у нетверезому стані.

Номер слайду 9

ppt
Додано
29 листопада 2022
Переглядів
762
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку