Презентація з фізики у 9 класі на тему "Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор"

Про матеріал

Презентація дасть можливість перевірити знання учнів за допомогою методики "Бліц опитування", ознайомити з умовами перебігу ядерних та термоядерних реакцій, проблемами створення термоядерного реактора. Матеріали містять завдання для колективного виконання на уроці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯДЕРНІ ПЕРЕТВОРЕННЯ. РЕАКЦІЇ ПОДІЛУ. ТЕРМОЯДЕРНІ РЕАКЦІЇ

Номер слайду 2

Цілі уроку: Ознайомитися з ядерними перетвореннями хімічних елементів, сформувати вміння застосовувати правила зміщення для запису рівнянь сформувати знання умов перебігу ядерних та термоядерних реакцій

Номер слайду 3

Методика «Бліц опитування»: Яка будова ядра атома? Що таке нуклон? Які сили визначають міцність атомних ядер? Назвіть властивості цих сил. Що називають ізотопами? Де використовують радіоактивні ізотопи?

Номер слайду 4

Проблеми уроку: Вам відомо, що внаслідок самочинного перетворення ядер утворюються ядра інших хімічних елементів. Чи існують певні правила, за якими відбуваються перетворення? Як називаються такі зміни? Що необхідно для штучного перетворення ядер? Сьогодні ми дамо відповіді саме на ці запитання.

Номер слайду 5

Ланцюгові ядерні реакції

Номер слайду 6

Великий італійський фізик Енріко Фермі, який першим почав вивчати реакції, спричинювані нейтронами, виявив, що ядерні перетворення зумовлюються навіть повільними нейтронами. Причому ці повільні нейтрони здебільшого навіть ефективніші, ніж швидкі. Тому швидкі нейтрони доцільно спочатку сповільнювати за допомогою речовин-сповільнювачів, однією з яких може бути і звичайна вода.

Номер слайду 7

Поділ ядер Урану відкрили в 1938 році німецькі вчені О.Ган і Ф.Штрассман. Їм вдалося встановити, що під час бомбардування ядер ізотопу Урану-235 нейтронами виникають елементи середньої частини періодичної системи: Барій-144, Криптон-89 і кілька нейтронів.

Номер слайду 8

Але правильне тлумачення цього факу, саме як поділу ядра Урану, що захопило нейтрон, у 1939 році дали фізики – англієць О.Фріш і австрійка Л.Мейтнер

Номер слайду 9

Ядерні ланцюгові реакції – це реакції, під час яких частинки, що їх спричиняють, утворюються як продукти цих реакцій

Номер слайду 10

Ланцюгова реакція практично здійснена лише на трьох ізотопах. Один із них – 23992U присутній у природному урані, а два інших - 23392U і Плутон 23994Pu – одержують штучно.

Номер слайду 11

Ланцюгова реакція супроводжується виділенням величезної енергії. Від поділу кожного ядра виділяється близько 200 МеВ енергії. Від повного поділу всіх ядер 1 г урану виділяється 2,3 .104 кВт.год енергії, яка еквівалентна енергії, що утворюється від спалювання 3 т вугілля або 2,5 т нафти.

Номер слайду 12

Термоядерні реакції – це реакції синтезу (злиття) легких ядер при дуже високій температурі.

Номер слайду 13

Токамак - розроблена радянськими фізиками схема термоядерного реактора - визнана найбільш ефективним шляхом до термоядерним реакцій. Такий висновок оприлюднений дослідницькою групою D-III на 51-ій конференції Американського фізичного товариства.

Номер слайду 14

Токамак - це скорочення від слів «тороїдальна камера з магнітними котушками». Тор - фігура у вигляді бублика, і магнітне поле дозволяє згорнути плазму в кільцевій шнур. І основна проблема токамака, як і інших магнітних систем, полягає в тому, щоб утримати розпечену хмару плазми всередині установки і не дати їй при цьому згаснути.

Номер слайду 15

Перше десятиліття 21 сторіччя можна охарактеризувати як завершальний етап доби експериментальних токамаків перед появою промислових термоядерних реакторів. Найбільші з існуючих установок містять в собі майже усі функціональні та технологічні системи майбутнього реактора. Нині у світі функціонує понад 100 установок типу токамак. Проблема утримання плазми, проблема введення в реактор палива, проблема його розігріву до робочих температур - через них побудувати промисловий або хоча б повноцінний експериментальний реактор не вдавалося майже півстоліття.

Номер слайду 16

Колективне виконання вправ: Ядро атома якого елементу має заряд 8.10-18 Кл? У ядро атома якого елемента перетвориться ядро атома Титану, якщо до нього додати один протон? Від ядра Барію відірвали один протон. У ядро атома якого елемента перетвориться при цьому ядро атома Барію? Які зміни відбудуться з ядром атома Ксенону, якщо воно втратить один нейтрон? У ядерній фізиці доволі часто використовується одиниця енергії МеВ. Визначте значення цієї одиниці у Джоулях. Скільки МеВ відповідає енергія 9,6 .10-12Дж?

Номер слайду 17

Методика «Допиши рівняння»: 63Li+11H=…+32He 2313Al+…=2411Na+42He 21883Bi=…+42He

Номер слайду 18

Домашнє завдання: А) вивчити п. 26, вик. Вправу 26(1,2); Б) підготувати повідомлення на тему «Термоядерні реакції і Всесвіт»

Середня оцінка розробки
Структурованість
1.0
Оригінальність викладу
1.0
Відповідність темі
1.0
Загальна:
1.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Шляхова Наталія Геннадіївна
    Загальна:
    1.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    1.0
ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
До уроку
§ 36. Ланцюгова ядерна реакція. Ядерний реактор
Додано
13 серпня 2018
Переглядів
4217
Оцінка розробки
1.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку