Презентація з Геометрії для 9 класу на тему: "Геометричні Перетворення"

Про матеріал
Презентація складається з 10 слайдів, розповідається про види геометричних перетворень, у кінці є питання для самоперевірки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Геометричні перетворення

Номер слайду 2

Поділ геометричних перетворень. Паралельне перенесення Поворот. Симетрія (центральна та осьова) Гомотетія

Номер слайду 3

Осьова симетрія. Осьова симетрія, симетрія відносно осі — вид дзеркального відбиття, при якому множиною нерухомих точок є пряма, яку називають віссю симетрії. Для фігури, що переходить сама в себе при осьовій симетрії, пряма, утворена нерухомими точками руху, називається віссю симетрії фігури. Прикладом осі симетрії відрізка є його серединний перпендикуляр.

Номер слайду 4

центральна симетрія. Центральною симетрією відносно точки A називають перетворення простору, яке переводить точку X у таку точку X′, що A — середина відрізка XX′. Фігуру називають симетричною відносно точки A, якщо для кожної точки фігури точка, симетрична їй відносно точки A, також належить цій фігурі. Точку A називають центром симетрії фігури. Кажуть також, що фігура має центральну симетрію.Інша назва цього перетворення — симетрія з центром A. Центральна симетрія є окремим випадком повороту, точніше, є поворотом на 180 градусів.

Номер слайду 5

Паралельне перенесення. Паралельним перенесенням фігури називається перенесення всіх точок простору на одну відстань в одному напрямі. Початкова фігура та фігура, отримана після паралельного перенесення, рівні. Щоб здійснити паралельне перенесення, потрібно знати напрям і відстань, що означає задати вектор.

Номер слайду 6

поворот. Якщо одна фігура отримана з іншої фігури поворотом усіх її точок щодо центру O на один і той самий кут в одному й тому самому напрямі, то таке перетворення фігури називається поворотом. Проти годинникової стрілки буде додатний кут повороту, а за годинниковою стрілкою — від'ємний (так само, як кути повороту в одиничному колі).

Номер слайду 7

гомотетія. Гомотетія — це перетворення подібності, в якому виходять подібні фігури (фігури, в яких відповідні кути рівні, а сторони пропорційні). Будь-які два кола гомотетичні. Якщо фігури розташовані на протилежних напрямах від центру гомотетії, то коефіцієнт від'ємний. Центр гомотетії може розташовуватися і всередині фігури.

Номер слайду 8

Як називається це перетворення?А) Центральнасиметрія Б) Осьова симетрія. В) Гомотетія. Г) Поворотstyle.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 9

Будь-які два … гомотетичніА) Паралелограма. Б) Кола. В) Трикутника. Г) Прямокутникаstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 10

Площина покрита фігурами, які взаємно …А) ПаралельніБ) ГомотетичніВ) Поверненіstyle.colorfillcolorfill.type

pptx
Пов’язані теми
Геометрія, 9 клас, Презентації
До підручника
Геометрія (підручник для класів із поглибленим вивченням математики) 9 клас (Мерзляк А. Г., Полонський В. Б., Якір М. С)
Додано
26 червня 2023
Переглядів
579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку