Презентація з хімії 8 клас на тему Кількість речовини. Моль - одиниця кількості речовини. Стала Авогадро".

Про матеріал
Презентація з хімії 8 клас на тему Кількість речовини. Моль - одиниця кількості речовини. Стала Авогадро" з використанням практичної частини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Кількість речовини. Моль – одиниця кількості речовини. Число Авогадро.

Номер слайду 2

Зібратися разом — це початок, триматися разом — це прогрес, працювати разом — це успіх. Генрі Форд

Номер слайду 3

Пригадаємо!

Номер слайду 4

Що таке масова частка хімічних елементів? Як позначається масова частка? Одиниці вимірювання масової частки хімічних елементів? Записати загальну формулу для визначення масової частки хімічних елементів для речовини ЕХОУ.

Номер слайду 5

У Старому Завіті описано факт екологічної катастрофи: „вода стала червоною, риба загинула”. Це явище обумовлене великою кількістю планктону – динофлагелятами, які містять сильну отруту – сакси токсин – С10Н17N2О4. Обчисліть масову частку елементів у цій отруті. Розв’яжіть задачу

Номер слайду 6

ВІДПОВІДЬ:

Номер слайду 7

«Кількість речовини. Розрахунки за хімічними формулами»(9 годин) Тема: Кількість речовини. Моль – одиниця кількості речовини. Число Авогадро.

Номер слайду 8

На шляху до успіху нам потрібно активно і дружно співпрацювати, крокуючи сходинками до нових знань

Номер слайду 9

Сьогодні на уроці ми будемо: формувати знання про кількість речовини, одиницю її вимірювання; розвивати навички обчислення числа атомів (молекул) у певній кількості речовини та кількість речовини за числом атомів, молекул; розвивати ключові та формувати предметні компетентності; виховувати допитливість.

Номер слайду 10

Кількість речовини – це фізична величина, що визначається числом структурних частинок, які містяться в даній порції речовини. Позначається латинською літерою (ен) n або грецькою (ню) – v.

Номер слайду 11

Моль – одиниця кількості речовини. від латинського слова „moles”, що означає „кількість”.

Номер слайду 12

Італійський учений Амедео Авогадро

Номер слайду 13

Моль – це така кількість речовини, яка містить стільки частинок, скільки міститься атомів у Карбоні масою 0,0012 кг (12г).

Номер слайду 14

Практична частина 1 моль – це 18 мл води. (Учні групи 1 відміряють за допомогою мірного циліндра). 1 моль – це 56 г залізних ошурок. (Учні групи 2 зважують за допомогою терезів). 1 моль – це 58,5 г кухонної солі. (Учні групи 3 зважують за допомогою терезів).

Номер слайду 15

Величина 6,02*1023 одержала назву „стала Авогадро”. Вона позначається NА. Одиниці вимірювання моль-1 Кількість речовини обчислюємо за формулою: n = N / NА , де n – кількість речовини; N – кількість структурних одиниць; NА – число Авогадро.

Номер слайду 16

Розв’язування задачі Якщо припустимо, що кількість речовини – 12 моль, підрахуйте скільки це молекул води.

Номер слайду 17

Диференційоване завдання. Налийте 1 ложку води в склянку. 1 ложка містить приблизно 0,5 моль води. Дівчата підраховують, скільки молекул буде в 5 ложках, хлопці – у 7 ложках води.

Номер слайду 18

Закріпи свої знання

Номер слайду 19

Задача для групи «Монети». У Давньому Римі з простої речовини було зроблено водопровід, монети, кухонний посуд. Це призвело до масового отруєння, бо елемент, який утворює цю речовину, уражає ЦНС, кістковий мозок, кров та ембріони. Назвіть цей елемент, якщо масова частка Оксигену в його вищому оксиді становить 13,37 %, а з Гідрогеном він утворює сполуку ЕН4. Визначте загальний вміст структурних частинок цього елемента у 25 молях речовини.

Номер слайду 20

Назва цього металічного елемента походить від імені непосидючого бога торгівлі Гермеса. Просту речовину знали ще давньогрецькі вчені Аристотель і Діоскорид. І проста речовина, і сполуки цього елемента надзвичайно отруйні, викликають руйнування хромосом. Назвіть цей елемент, якщо його масова частка у вищому оксиді ЕО становить 92,62 %. Визначте загальний вміст структурних частинок цього елемента в 50 молях речовини. Задача для групи «Термометр».

Номер слайду 21

Задача для групи «Фото». У лабораторії відомої жінки-хіміка, двічі лауреата Нобелівської премії Марії Складовської-Кюрі одного разу розбився термометр. Пари ртуті дуже отруйні. Жінка легко впоралася з проблемою і зібрала речовину. Обчисліть кількість ртуті, що містить 2,5* 1019 атомів Меркурію. Запропонуйте спосіб безпечного збирання ртуті.

Номер слайду 22

Висновки: Кількість речовини – це фізична величина, що визначається числом структурних частинок, які містяться в даній порції речовини. За одиницю кількості речовини прийнято вважати моль. „стала Авогадро” позначається NА = 6,02*1023 моль-1

Номер слайду 23

Домашнє завдання Вивчити § 24; Урок 28 (в зошиті); Підготувати доповідь на тему: «Життєвий і творчий шлях Амедео Авогадро».

Номер слайду 24

ppt
Додано
23 лютого 2021
Переглядів
6947
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку