Презентація з історії хореографії на тему: "Танець і телебачення"

Про матеріал
Матеріал до теми з курсу "Історія хореографічного мистецтва" розповідає про танцювальні проекти на телебаченні різних країн, а також вітчизняні танцювальні телепроекти. Для учнів хореографічного відділу школи мистецтв.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Танець і телебачення

Номер слайду 2

У період кінця ХХ – початку ХХІ століття відбуваються кардинальні зміни в історії естрадного мистецтва, з’являються нові жанри, форми. Зважаючи на найбільш динамічний характер серед інших видів мистецтва, естрада продовжує швидко реагувати на потреби часу, запити публіки, посідати одне з провідних місць у рейтингу глядацьких переваг. Видовищність хореографічних творів починає преважати над змістовністю, з’являється низка танцювальних шоу, що зазнають всесвітньої слави. Поняття «шоу» в останні роки активно використовується в мистецькому просторі України. «Шоу» (Show – демонстрація; видовище) – одна з популярних сучасних форм організації дозвілля, особлива форма масового видовища, вистави, характерною особливістю якої є використання елементів театралізації, сучасних технічних та комп’ютерних засобів. Слово «шоу» має в українській мові значення «велика розважальна вистава, видовище розважального жанру» і є першою частиною похідних номінацій: шоу-балет, шоу-бізнес. Поняття «танцювальне шоу» є багатоаспектним і неусталеним. Діапазон танцювальних шоу: від концертних програм видовищного характеру до драматургічно струнких театралізованих видовищ з високотехнологічними спецефектами.

Номер слайду 3

Серед атрибутивних рис шоу: видовищність, інтерактивність, презентаційність, маніпулятивність і маркетин- гова прагматичність, карнавальність, гедоністичність (орієнтація на отримання задоволення), «зірковість» (не лише участь «зірки», а й культивування поклоніння публіки перед володарем цього звання).

Номер слайду 4

Усі ці риси цілком притаманні одному з перших всесвітньо відомих танцювальних шоу «Ріверденс» («Riverdance») у постановці Майкла Флетлі на основі ірландських танців. Майкл Флетлі переможець багатьох конкурсів ірландських танців у США. Його ідея ускладнити народний танець, додати в нього різні елементи шоу була підтримана продюсерами, і в результаті з’явилося яскраве шоу ірландського танцю. Музика спеціально була написана для шоу. Майкл Флетлі керував створенням шоу в цілому, він також «замовляв» композиторам шоу тривалість, темп, ритм музики, розділення її на фрагменти тощо. Танцювальне шоу «Riverdance» вперше було продемонстровано в антракті конкурсу пісні «Євробачення» 30 квітня 1994 р. У цьому виступі брали участь чемпіони з ірландських танців Джин Батлер, Майкл Флетлі та кельтський хор (Anuna); музика була написана композитором Біллом Уіланом. Флетлі сам був хореографом своєї партії, Джин Батлер поставила танці для себе та для всієї труппи. Продюсерами та режисерами Riverdance була сімейна пара Джон МакКолган та Мойєй Доерті. Перше шоу «Riverdance» відбулося у Дублині в Point Theatre 9 лютого 1995 р. Шоу тривало протягом 5 тижнів з повними аншлагами. Воно здобуло світову популярність. Згодом Флетлі залишив продюсерську діяльність і створив своє власне шоу – «Лорд оф зи денс» («Lord of the dance»). І дотепер два шоу «Riverdance» з іншим солістом і «Lord of the dance» Майкла Флетлі з успіхом гастролюють по світу.

Номер слайду 5

У жанрі степ-танцю створено декілька шоу, одне з найяскравіших – австралійське шоу «Шалені пси» («Tap Dogs»), прем’єра якого відбулася у січні 1995 р. у Сіднеї. Видовище поєднує чоловічу силу, сексуальність, дотепність і запаморочливі танцювальні номери. Засновник шоу, дворазовий володар премії Oliver Award хореограф Дейн Перрі вирішив створити ні на що не схоже видовище та запросив для цього танцюристів зі свого рідного міста Нью-Кастл – міста австралійських сталеварів. «Tap Dogs» – це постановка, яка нагадує життя справжніх юнаків – дружба, веселощі, драйв, сварки, змагання «Хто крутіший?», танці донизу головою та з баскетбольними м’ячами на тлі урбаністичних декорацій – все це робить видовище унікальним та незабутнім. Після величезного успіху на театральному Фестивалі в Единбурзі шоу почало свою мандрівку по світу. 1996 р. «Шалені пси» з Австралії відкрили театральний сезон на Бродвеї, отримали понад десять престижних міжнародних нагород, включаючи «Pegasus Award» на італійському фестивалі «Spoleto», танцювальний аналог Оскара – «Obie» у Нью-Йорку.

Номер слайду 6

У сфері бальної хореографії найпомітнішим на початку ХХІ ст. стало шоу «Запалюючи паркет» («Burn the Floor»), що вперше з’явилося 1999 р. Продюсером цього шоу став Елтон Джон. Шоу користується світовою популярністю, гастролюючи по різних країнах з аншлагом. Шоу складається з європейських і латиноамериканських танців. Цікава концепція шоу показати традиційні бальні танці під різним кутом, що дозволяє не занудьгувати навіть глядачам, не захопленим бальними танцями. Важливим сценографічним елементом стає костюм. Наприклад, фокстрот танцюють в одязі, який носили в Америці в 50–60-ті рр. ХХ ст. Під час танго розігруються пристрасті любовного трикутника. У бальні танці введено багато елементів сучасної хореографії, що підсилює зацікавлення глядачів. Нині музично-танцювальне шоу за участі багатьох різножанрових найкращих колективів США «Burn the Floor» отримав величезну популярність і позитивні рецензії по всьому світу за свою енергетику, професіоналізм і пристрасність. Шоу піднімає бальні танці на нову висоту, доводить великі можливості цього різновиду хореографії.

Номер слайду 7

Вітчизняне телебачення орієнтується на виробництво розважальних шоу, формат яких вже апробований у США та Європі. Одним з найяскравіших таких зразків є танцювальні шоу, що поєднують у собі хореографічну майстерність та змагання учасників-конкурсантів, які демонструють свої здібності й уміння. Наявність таких шоу на екрані, прискіплива увага журналістів, дані соціологічних опитувань про високий рейтинг подібних передач обумовлюють актуальність дослідження цього питання. Танці - це невід'ємна частина нашого життя. І підтвердженням цього є створення багатьох танцювальних проектів: "Танці з зірками", "Танцюю для тебе", "Танцюють всі», "Майdан’s" та інші. Усі ці проекти відрізняються один від одного, але усіх їх об`єднує мова тіла – танець. Отож, пригадаємо їх у нашій презентації.

Номер слайду 8

В Україні досить розгалужена індустрія танцювальних шоу-програм, підтвердженням цього є телевізійний проект світового рівня «Танцюють усі!». Цей проект став українською адаптацією британського шоу «So You Thіnk You Can Dance?» («Думаєш, ти вмієш танцювати?»). Проект проходив у 4 етапи. Спочатку на пошуки талантів відправлялися продюсери, які переглядали учасників в обласних центрах України. Згодом відбувався телевізійний кастинг у чотирьох містах України, де танцюристів оцінювало професійне журі. На третьому етапі учасників очікував тиждень у Ялті (100 кращих), де з ними працювали професійні хореографи, тоді там визначалася двадцятка кращих танцюристів країни (10 хлопців і 10 дівчат). Потім був фінал у прямому ефірі, за правилами якого щотижня два учасники (хлопець і дівчина) за оцінками журі вибували із конкурсу, а остаточне рішення ухвалювали телеглядачі.

Номер слайду 9

За час існування шоу в ефірі СТБ його суддями були найвідоміші хореографи: Алла Рубіна, Олександр Бобик, Олексій Литвинов, Влад Яма, Франциско Гомес, Тетяна Денисова, Костянтин Томільченко, Раду Поклітару, Андрій Дикий, Річард Горн. У заключному міжнародному сезоні до складу суддів на різних етапах приєднувались хореографи зі світовим іменем: Кевін Інуе (TOKYO), Яакко Тойвонен, Міхаль Пірог. «Танцюють всі!» cтали володарем Головної телевізійної премії країни «Телетріумф» в номінаціях: режисер-постановник/режисерська група телевізійної програми (Ріта Яковенчук, Михайло Городничий), 2013 р.; оператор-постановник телевізійної програми (Олексій Коваленко), 2012 р.; художник по світлу (Максим Балашов), 2010 р. Крім того, головний стиліст проєкту Дмитро Курята двічі ввійшов до трійки найсильніших у номінації «стиліст» (2012 та 2013 рр.), а промокомпанія проєкту була високо відмічена експертами телевізійної премії (2011 р.).

Номер слайду 10

Перший сезон шоу «Танцюють всі!» стартував в ефірі СТБ 12 вересня 2008 року.  Переможці проєкту: Олександр Останін (1 сезон) Наталія Лигай (2 сезон) Олександр Геращенко (3 сезон) Василь Козарь (4 сезон) Ільдар Тагіров (5 сезон) Володимир Раков (6 сезон) Даніель Сібіллі (7 сезон) Ільдар Гайнутдінов (8 сезон) Міхай Унгуряну (9 сезон)

Номер слайду 11

«Танці з зірками» — українська версія міжнародного телевізійного проєкту, що був започаткований у Великій Британії   у 2004 році на телеканалі BBC під назвою «Strictly Come Dancing» і став популярним у багатьох країнах світу. В Україні стартував у вересні 2006 року на телеканалі 1+1. Його ведучими стали Тіна Кароль та Юрій Горбунов. Перший випуск проєкту вийшов на екрани 7 жовтня 2006 року. В журі теле-шоу були Григорій Чапкіс, Олена Коляденко, Олексій Литвинов, Вадим Єлізаров. Музичний супровід усіх сезонів забезпечував естрадно-духовий оркестр "Либідь" - диригент Максим Кузін (2006), художній керівник та диригент Григорій Постой, оркестрування композицій — Олександр Корш. Нагороди проєкту 2007 — «Телетріумф» в номінації «Розважальна програма» 2008 — «Телетріумф» в номінації «Розважальна програма» 2018 — «Телетріумф» в номінації «Розважальне форматне шоу»

Номер слайду 12

1 сезон – 2006 рік. Володимир Зеленський &  Олена Шоптенко 2 сезон – весна 2007р. Лілія Подкопаєва  & Сергій Костецький 3 сезон – осінь 2007 р. Марцін Мрочек &  Анна Пелипенко 4 сезон – 2017 рік. Наталія Могилевська  & Ігор Кузьменко 5 сезон –2018 рік. Ігор Ласточкін & Ілона Гвоздьова 6 сезон – 2019 рік. Ксенія Мішина & Євген Кот

Номер слайду 13

У вересні 2008 р. на телеканалі «1+1» стартувало танцювальне шоу «Танцюю для тебе» за форматом «Dance for a dream» мексиканської компанії Televisa. У конкурсі взяли участь вісім пар. Серед них — жінка, яка перемогла рак, а тепер мріє створити ляльковий театр для онкохворих дітей; дівчина, яка віддала хворій сестрі 52% своєї печінки; хлопець, котрий, не зважаючи на вражені поліомієлітом суглоби, малює, фотографує, займається боротьбою та мріє оволодіти дайвінгом. 1 сезон У першому «Танцюю для тебе» заради здійснення мрії своїх близьких танцювали пересічні люди у парі із зіркою – непрофесійним танцюристом.  Серед зірок, які були залучені до програми, спортсмени Яна Клочкова та Олег Лісогор, співак Джанго, актор «Comedy Club Ukraine» Дядя Жора, співачка Альона Вінницька, актриса Катерина Кузнєцова та актор Дмитро Лаленков. У парі з ними виступили відомі в Україні хореографи – Олена Шоптенко, Дмитро Дікусар, Ксенія Горб та ін. Вели програму Юрій Горбунов та Інна Цимбалюк. Шоу витримало декілька сезонів, дещо змінюючи склад учасників та принципи їх відбору.

Номер слайду 14

Мерлені та Костецький вийшли на паркет заради реалізації мрії 10-річного плавця-інваліда Сергія Солнцева. Після перемоги пари на шоу "Танцюю для тебе" спонсори надали хлопчику фінансову допомогу – 100 тисяч гривень – для проведення необхідної йому операції. Тепер він зможе реалізувати свою мрію – стати олімпійським чемпіоном. Без уваги та подарунків не залишився жодний учасник проекту. Так Ірина Мерлені спільно з Олімпійським комітетом презентувала всім дітям, за чиї мрії боролися учасники шоу, путівки до "Артеку". Українська дизайнерка, що побажала залишитися невідомою, подарувала юній піаністці з Івано-Франківська Оксані Горецькій, за яку танцювали Марічка Падалко та Олександр Кочкін, електророяль. Крім того телеведуча звернулася в прямому ефірі до мера Івана-Франківська з проханням допомогти родині Оксани отримати нову квартиру, адже у старій навіть немає місця, щоб поставити піаніно. Талановитому, але, нажаль, глухому танцюристу Едику Ткаченку з команди Олесі Жураковської та Олександра Майбенка презентували сучасний слуховий апарат. 11-річний художник з Вінниці Костя Сапун тепер здійснить свою мрію поїхати до Флоренції, адже отримав від спонсорів квитки на двох до цього італійського міста. 2 сезон Проект "Танцюю для тебе" стартував 28 лютого і тривав 9 тижнів. Спочатку в ньому брали участь футболіст Андрій Гусін, боксер В'ячеслав Узелков, телеведучі Катя Осадча та Марічка Падалко, співачка Настя Каменських, актриса Олеся Жураковська, співак Віктор Павлик. Переможцями стали олімпійська чемпіонка по вільній боротьбі Ірина Мерлені та танцівник Сергій Костецький. На гала-концерті Андранік Алексанян виконав пісню разом з Олександром Пономарьовим. Але це не єдина радість від проекта для хлопчика, хворого на дуже рідкісне захворювання – він не росте. Андріанік, за якого змагалися Ксенія Горб та В'ячеслав Узелков, має можливість записати свою пісню на студії радіо "Хіт FM" та отримати 100-разову ротацію в ефірі.

Номер слайду 15

3 сезон Третій сезон найпопулярнішого проекту українського телеканалу «1+1» - «Танцюю для тебе» стартував 26 вересня. У ньому брали участь дев'ять танцювальних пар. Перемога пари Анна Безсонова – Олександр Лещенко принесла їх підопічному – 6-річному повітряному акробату Давиду Антоняну – не тільки чек на 200 тис. грн., комп’ютер та власну веб-сторінку від спонсорів. Здійснилось ще одне бажання Давида. Він побував на виставі всесвітньовідомого цирку «Дю Солей» (Cirque du soleil), опинитись в якому було його головною мрією. Завдяки цьому проекту збулася мрія талановитого дванадцятирічного одесита Романа Геро. За нього танцювала пара Фагот—Євгенія Колесніченко. Юний флейтист, володар Гран-прі й переможець багатьох українських конкурсів одержав чек на 25 тисяч гривень від благодійного фонду Влади Прокаєвої «Обдаровані діти — майбутнє України» і стільки само від каналу «1+1».  Тепер музикант зможе придбати власну професійну золоту флейту. Хоча формально переможцем третього сезону «Танцюю для тебе» оголошено одну пару, без уваги й підтримки каналу «1+1», партнерів проекту й меценатів не залишилася жодна дитина, мрію якої представляли танцювальні пари. На жаль, 4 сезону проекту не відбулося, не зважаючи на його соціальну спрямованість. Все ж таки танцювати заради реалізації мрії талановитої дитини – це була справжня революційна і благородна ідея, яка, утім, чомусь не прижилася в українському телепросторі.

Номер слайду 16

Сьогодні один з найвідоміших каналів «Україна» не пропонує своїм глядачам жодного танцювального шоу, однак на початку 2014 р. він випустив для перегляду шоу «Пристрасті на паркеті». Це українська адаптація британського формату «Stepping out», в якому брали участь 9 пар, до складу кожної з яких входила одна українська знаменитість та її друга половинка. До складу зіркового журі увійшли Лайма Вайкуле, Євген Папунаішвілі і Олена Коляденко (постановник шоу). Назва шоу відповідає назві проекту «пристрасті», оскільки за задумом авторів глядачам, крім танцювальних номерів, пропонувавлася інформація про підготовку до виступів, спілкування, сварки і навіть скандали.

Номер слайду 17

У 2013 році на каналі «Інтер» глядачам було до вподоби шоу, в якому брали участь повні люди, які мріють схуднути – «Великі танці». У проекті учасниками були 5 жінок і 5 чоловіків. Чотири місяці учасники жили в заміському будинку, найбільше часу вони проводили в танцзалі, а також працювали з психологами, дієтологами, танцюристами і головними хореографами проекту Оленою Шоптенко та Дмитром Дікусаром. Із кожною парою займався професіонал, наприкінці тижня 5 пар продемонстрували в ефірі те, чого вони досягли, як в танцях, так і в боротьбі з зайвою вагою. Їх виступи оцінює професійне журі, і до суми балів суддів додається коефіцієнт схуднення учасника. Долю двох пар, які набрали найменшу кількість балів, вирішує глядач за допомогою інтерак-тивного голосування.

Номер слайду 18

У 2011 р. канал «Інтер» репрезентував унікальний проект, на думку його авторів, виробництва Friends Production «Шоу №1», особливістю якого стало поєднання вокальних і хореографічних талантів учасників. Головне гасло ведучих Філіпа Кіркорова та Ані Лорак: «Ми зробимо з тебе зірку!». Кастинги на участь у вокально-танцювальному проекті пройшли в 27 містах країни. Було відібрано талановитих учасників для формування 10 команд по 10–12 осіб у кожній. Кожна програма «Шоу № 1» – це справжня вистава, феєричний концерт за форматом Freemantle. Кожна команда готувала власну постановку. Групи-учасниці різного віку демонстрували різноманіття музичних жанрів: від поп-музики до року, джазу і а-капельного співу. Переможцем стала не одна людина, а вся команда, що принципово відрізняє це шоу від інших подібних.

Номер слайду 19

У презентації згадується ще один український танцювальний телепроект, проте немає опису про нього. Він згадується на початку презентації. Ваше завдання – визначити, що це за проект і знайти про нього інформацію.

ppt
Додано
26 травня 2020
Переглядів
2060
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку