Презентація з літературного читання для 3 - го класу на тему " В її імені всі барви Украни"

Про матеріал

Дана презентація продовжує знайомити учнів з поетичною творчістю Лесі Українки, пов'язуючи її з біографією письменниці; вчить аналізувати ідейно-тематичне спрямування та художні особливості поезії ; розвиває вміння і навички виразного читання, культуру зв'язного мовлення, вміння грамотно висловлювати власні думки, почуття, спостереження, активізує словник учнів; виховує почуття пошани, поваги до творчості Лесі Українки; стоїчні риси характеру (мужність, цілеспрямованість, наполегливість); розвиває інтерес до наслідків власної праці.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

В її імені барви України Присвячується пам'яті Лесі Українки. Підготувала Бруженяк – Щобак Т. М.вчитель початкових класів. Кам'яницької ЗОШ І – ІІІ ст.

Номер слайду 2

Ле́ся Украї́нка (справжнє ім'я: Лари́са Петрі́вна Ко́сач-Кві́тка)— українська письменниця, перекладач, культурний діяч, фольклорист.

Номер слайду 3

Із всіх дітей Леся була подібною і вродою, і вдачею до батька. Петро Косач – батько Лесі Українки Ольга Косач – мати Лесі Українки.

Номер слайду 4

Будинок –музей на Волині

Номер слайду 5

В сім'ї Косачів було шестеро дітей: Михайло, Леся , Ольга, Оксана,Микола, Ізидора. Для сестри Ольги написала в 19 років підручник « Стародавня історія східних народів»Наймолодша сестра, яка в 1945 р. після перебування в нім. таборі Аусбурзі, виїхала до Америки

Номер слайду 6

Оксана Косач та її чоловік Юрій Тесленко – Приходько. Леся та брат Михайло. До початку 13-го року Лесиного життя вони однак були у всьому нерозлучні: разом бавилися разом читали, разом вчилися, разом розважалися.

Номер слайду 7

З усіх братів і сестер , Леся найбільше любила брата Михайла, вони скрізь були разом, їх навіть називали одним ім'ям «Мишолосія » У 4 роки Леся навчилася читати , а в 5 років написала змістовний лист дядьку Михайлу Драгоманову Ларису по- домашньому кликали Лося, а в 5 років вона попросила, щоб її називали Лесею. Дівчинка зовсім маленькою, у 6 років, навчилась вишивати . На іменини мамі, батькові та Михайлові щороку дарувала свої чудові вишивки.

Номер слайду 8

Тут , на Волині, серед розкішної природи, бігала дівчинка в поле, пасла корів, шукала лісову мавку. Нечимне озеро оспіване у «Лісовій пісні»

Номер слайду 9

Знайомство з тіткою Елею У 8 років батьки Лесі їдуть на всесвітню виставку в Париж. У цей час доглядати дітей приїздить Олена Антонівна Косач, сестра Лесиного батька. Дружба з «тіткою Елею» залишила помітний слід в житті і творчості поетеси . У березні того ж року було заарештовано тітку Лесі і вислано до Сибіру на 5 років. Тоді дівчинка написала свою першу поезію «Надія», присвячену тітці Елі.

Номер слайду 10

Перший друкований вірш « Конвалія »Написаний у 13 років. Під псевдонімом Леся Українка( Леся, бо дівчинка ще була малою, а Українка – значить дівчина з України )

Номер слайду 11

Початок тяжкої хвороби18 січня Леся дуже застудилася. Цього ж року мати повезла Михайла, Лесю, Ольгу до Києва для навчання під керівництвом приватних вчителів, вивчають грецьку і латинську мови. Леся бере уроки гри на фортепіано . Влітку 1883 року Лесі діагностували туберкульоз кісток, у жовтні цього ж року професор О. Рінек оперував ліву руку, видалив кістки, уражені туберкульозом. У грудні Леся переїжджає з Києва до Колодяжного, стан здоров’я поліпшується, з допомогою матері вона вивчає французьку і німецьку мови.

Номер слайду 12

Переїзд до Луцьку. Будинок – музей у селі Колодяжному

Номер слайду 13

Лікування Лесі Українки в Криму Після одної з операцій довелося відмовитися від музичних занять, свою журбу Леся вилила у своїй автобіографічній елегії “ До мого фортеп’яно “. Письменниця присвятила кожній ноті вірш.

Номер слайду 14

Будинок – музей в Ялті, будинок – музей в КиєвіВимушені потребою лікування подорожі до Грузії, Німеччини, Австро-Угорщини, Італії, Єгипту, кількаразові перебування на Кавказі та в Криму.

Номер слайду 15

Останні роки життя 7 серпня 1907 р. Леся Українка та Климент Квітка офіційно оформили шлюб у церкві.

Номер слайду 16

Серце Лесі Українки перестало битися 19липня1913 р. в грузинському місті Сурамі на руках у матері. Прожила Леся Українка 42 роки і 33 з них плідно працювала на літературній ниві. Тіло письменниці перевезли до Києва й поховали на Байковому цвинтарі поряд із могилами батька й брата. Пішла від нас велика дочка українського народу, та не пішли її думки, її поезія.

Номер слайду 17

Ні, я жива ! Я буду вічно жити !Я в серці маю те, що не вмирає !

Номер слайду 18

Могила Л. Українки. Пам`ятник у Києві

Номер слайду 19

Пам’ятник Лесі Українки Памятник Лесі Українки у Клівленді у Торонто

Номер слайду 20

цикл віршів для дітей « В дитячому крузі »

Номер слайду 21

Марки, банкноти

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Флюстикова Олена Василівна
    Дуже вдячна за прекрасний матеріал!
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 лютого 2018
Переглядів
7809
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку