Презентація з предмету “Технологія Приготування їжі”: “Приготування страв з яєць, кисломолочного сиру”

Про матеріал
Презентація теми уроку з предмету “Технологія Приготування їжі”: “Приготування страв з яєць, кисломолочного сиру”, може бути використана для провдення виробничого навчання за професією "Кухар"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА УРОКУ з предмету “Технологія Приготування їжі”: “Приготування страв з яєць, кисломолочного сиру”

Номер слайду 2

КЛАСИФІКАЦІЯ ЯЄЦЬЯйця курячі харчові залежать від терміну зберігання, якості і маси, поділяються на дієтичні (масою 44 г), і столові (масою 44 і більше г). Столові яйця залежно від способу і терміну зберігання поділяються на свіжі які зберігались при t від 1 до 2о С не більше ніж 30 діб після знесення;Холодильникові- це яйця, які зберігалися при t від 1 до -2о С понад 30 діб;Вапновані- це ті, що зберігались у розчині вапна, незалежно від терміну зберігання.

Номер слайду 3

На підприємствах масового харчування для приготування страв використовують курячі яйця і продукти їх переробки: меланж і яєчний порошок. Рецептури Збірника складені з розрахунку використання столових курячих яєць масою 46 г з відходом на шкаралупу – 12,8%. Виходячи з цього в рецептурах маса сирих і варених яєць ( без шкаралупи) передбачена 40 грамів. Обробка яєць. Перед використанням яйця обробляють:витримують у теплій воді 10 хвилинпромивають 0,5% розчином кальцинованої соди 5 – 10 хвилиндезенфікують 0,5% розчином хлорного вапна протягом 5хвилинополіскують проточною холодною водою протягом 5хвилинперевіряють на овоскопі

Номер слайду 4

Продукти переробки яєць, які використовують у харчовій промисловостіЯєчний меланж – це суміш яєчних білків і жовтків заморожених при температурі -180 СМеланж розморожують безпосередньо перед використанням у такій кількості, яка потрібна для приготування страви, оскільки після розморожування він швидко псується . Перед використанням проціджують. Щоб замінити одне яйце масою нетто 40 грамів, потрібно взяти 40 грамів меланжу(1:1)З меланжу готують страви, що не потребують відокремлення білка і жовтка, такі як:пряженю;запіканки;вироби з тіста. Яєчний порошок – це висушена суміш білків і жовтків. Використовують для тих самих страв, що й меланж. Щоб замінити одне яйце масою нетто 40 грамів, потрібно взяти 11,2 грами яєчного порошку ( 1: 0,28). Перед використанням його просіюють крізь сито і розводять теплою водою або молоком ( на 1 кг порошку 3,5 л води), розмішують і витримують 30 хвилин для набрякання, одразу використовують, зберігати розведений яєчний порошок не рекомендується, оскільки він швидко псується.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Запам’ятай. Страви з яєць готують у соусному відділенні гарячого цеху. Омлети готують із суміші яєць, молока (води або вершків) і солі (з розрахунку 15 г молока і 0,5 г солі на 1 яйце). Використовують також меланж або яєчний порошок. За технологією приготування омлети поділяють на :натуральнізмішані з гарніромфаршировані гарніром

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Відрізняється від омлету тим, що її готують з додаванням борошна і сметани. До готової омлетної маси додають підсушене борошно пшеничне і сметану, добре перемішують і проціджують. Перед подаванням пряженю розрізняють на порціонні шматки квадратної або трикутної форми, кладуть на тарілку і поливають маслом. Вихід 1 порції - 100 грамів. ПРЯЖЕНЯ

Номер слайду 10

Вимоги до якості страв з яєць Омлет смажений має світло – жовтий колір, хвилясту поверхню, пухку, соковиту консистенцію. Не допускається відокремлення рідини, ознаки псування яєць, наявність шкаралупи. Пряженя – щільна, добре запечена. Смак і запах яєчної страви. Поверхня не підгоріла, виріб не пересолений. Яйця запечені – мають щільний білок, рідкий жовток. Смак яєць кислуватий, соус -ніжний, трохи гострий від сиру.

Номер слайду 11

Сир та його значення в харчуванні людини. Кисломолочні продукти мають велике значення в харчуванні людини завдяки лікувальним і дієтичним властивостям, приємному смаку, легкій засвоюваності. Сир є традиційний білковий кисломолочний продукт, що володіє високими харчовими і лікувально дієтичними властивостями. Сир є концентрат молочного білка і деяких інших складових частин молока. Поряд з білками для нормальної життєдіяльності організму необхідні і мінеральні речовини, найважливіші з яких - сполуки кальцію і фосфору. Історії невідомо, хто і коли першим приготував сир. Мабуть, це сталося випадково: скисло молоко, стекла сироватка, залишилася щільна маса. Спробували - смачно. І почали готувати сир спеціально.

Номер слайду 12

 Технологія приготування холодних страв з сиру. У сучасних умовах сир виробляють шляхом сквашування пастеризованого цільного або знежиреного молока і видалення з отриманого згустку частини сироватки. Сир з непастеризованого молока можна використовувати тільки для вироблення виробів, що піддаються обов'язковій термічній обробці (вареники, сирники та ін), а також для виробництв плавлених сирів. Для приготування холодних страв можна використовувати тільки сир з пастеризованого молока. Рецепт приготування «Сир зі сметаною»Протертий сир покласти в салатник або на дрібну тарілку у вигляді гірки і в невелике заглиблення, зроблене в сирі ложкою, налити сметану. За бажанням можна подати цукровий пісок.

Номер слайду 13

Технологія приготування гарячих страв з сиру

Номер слайду 14

Вареники з сиром. Процес приготування вареників включає в себе наступні операції: приготування тіста, підготовка фаршу, формування напівфабрикатів, витримка їх на холоді і варіння. Для приготування тіста молоко або воду з'єднують з яйцями, розчиняють в ній сіль, цукор і вводять просіяне борошно. Замішують тісто кіл і залишають на 40 хв для набухання білків. Для фаршу сир протирають, додають яйця, цукор, сіль і перемішують. Тісто розкачують товщиною 1,5-2 мм, круглої виїмкою нарізають кружечки, на них кладуть фарш, закривають і защипують краї. До варіння вареники зберігають у дерев'яних лотках, посипаних борошном, у холодильнику при температурі від-6 до 0 ° С. При плюсовій температурі вареники повинні зберігатися не більше 20 хв. Вареники варять у широкій і низькій посуді, закладаючи їх у киплячу підсолену воду невеликими порціями. Час варіння з моменту закипання 5-8 хв. Готові, які спливли на поверхню, вареники виймають шумівкою і кладуть в посуд з розтопленим маслом, злегка струшують.

Номер слайду 15

сирники

Номер слайду 16

Пудинг з сиру запечений. У протертий сир додати яєчні жовтки, розтерті з цукром, розм'якшене вершкове масло, сіль, ванілін, просіяне борошно і очищений від гілочок і промитий у теплій воді ізюм. Все добре вимішати. Замість борошна в сир можна покласти манну крупу або товчені пшеничні сухарі. Потім в сирну масу додати збиті в густу піну білки, вимішати і розкласти у форми або на листи, змащені маслом і посипані меленими сухарями. Поверхня пудингу розрівняти і змастити сметаною, змішаної з яйцем. Запікати пудинг у духовці протягом 25-35 хвилин. Готовий пудинг залишити у формі на 5 - 10 хвилин, потім викласти. Якщо пудинг запечена на деках, то його, не викладаючи, розрізати на порційні шматки. Подавати пудинг гарячим политим солодким соусом з фруктів або ягід, молочним соусом або сметаною. Сметану, а також і соуси можна подавати в соуснику.

Номер слайду 17

Вимоги до якості страв із кисломолочного сиру. Холодні страви з сиру мають смак і запах натурального сиру і наповнювачів. Колір сиру -білий з жовтим відтінком, консистенція страви — ніжна, без грудок. Запіканки і пудинги мають гладеньку поверхню без тріщин, покриті рівномірною золотистою кірочкою, колір на розрізі — світложовтий. Консистенція — ніжна, пухка, однорідна. Смак і запах — властиві запеченій масі з сиру, в міру солодкий. Напівфабрикати страви «Вареники з сиром» мають напівкруглу форму з добре защипнутими краями, не злипаються і не деформуються, товщина шару тіста — 2—3 мм. Середня маса вареника 12-14 г або 20-25 г. Після варіння вареники зберігають форму, без сторонніх присмаків і запахів. Консистенція — м’яка, пухка, колір — білий з кремовим відтінком. Напівфабрикати і холодні вироби з сиру зберігають при температурі 06°С, вареники, млинчики з сиром, сирники зберігають не більш як 15 хв. у теплому місці до подавання, пудинг -30 хв., запіканки -1год. Сир і сирну масу зберігають на холоді від 6 до 24 год. у закритому посуді, який не окислюється.

pptx
Пов’язані теми
Технології, Презентації
Додано
10 вересня
Переглядів
81
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку