презентація з розвитку мовлення твір за власними спостереженнями та за картиною

Про матеріал
вчити учнів складати розповіді за власними спостереженнями та картинами; розвивати усне та письмове мовлення учнів; виховувати любов до рідної природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В мене є великий хист - Я співаю, як артист. Спів мій радісний усюди Дуже люблять слухать люди. (Соловейко)

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Симфонія - великий музичний твір для оркестру. Але це слово може вживатися у прямому та переносному значенні. Переносне значення - це гармонійне поєднання чого-небудь. Симфонія весни - це поєднання весняних квітів, кольорів, звуків

Номер слайду 4

Все навколо зеленіє, Річка ллється і шумить. Тихо-тихо вітер віє, І з травою гомонить. Як тут всидіти у хаті, Коли все живе цвіте, Скрізь дзвенять пташки крилаті, Сяє сонце золоте. (О.Олесь) Про яку пору року говориться у вірші? Як ви дізналися про це? Яку картину до цього вірша ви б намалювали? Чи збігаються ваші міркування із цією картиною? Виберіть із вірша слова, які б стали назвою для картини.

Номер слайду 5

Річка ллється. Вітер з травою гомонить. Дзвенять пташки. Сонце золоте.

Номер слайду 6

ВЕСНА До мого вікна Підійшла весна. Розтопилася на шибці Квітка льодова. Крізь прозоре скло Сонечко зайшло На моє чоло. Видалось мені, Що лежу я в сні, Що співає мені мати Золоті пісні. Що мене торка Ніжна і легка, Наче те весняне сонце Мамина рука.

Номер слайду 7

Треба назвати якомога більше кольорів, яких не було взимку, і сказати, який колір першим з'явився у весняній природі. Як ви думаєте, чому весну часто називають блакитною? Яким буває весняне небо? Чому сонечко іноді називають усміхненим? А чи раділи ви першим листочкам? Як ви опишите їхню зелень? Які весняні місяці ви знаєте? А чи відразу до нас приходить весна?

Номер слайду 8

Щороку сонце святкує три свої перемоги. Перша - прихід весни польової. Її провісники - граки, котрі прилетіли до нас, як тільки на полях з'явилися проталини. А за ними - шпаки і польові жайворонки. Подивіться як цей прихід зобразив художник Олексій Саврасов. О. Саврасов

Номер слайду 9

О. Саврасов “Граки прилетіли”

Номер слайду 10

А які ще птахи повертаються до нас весною? Яке завдання стоїть перед вами, коли повертаються птахи? Друга перемога сонця - весняна хвиля. Пробуджуються водойми, звільнення їх від криги. Вода заливає луки і долини, напуває вологою землю. Подивіться як це зобразив у своїй картині художник Куїнджі. А. І. Куїнджі

Номер слайду 11

А. І. Куїнджі “Рання весна”

Номер слайду 12

Прислухайтесь до шуму - З весною він іде! Щось тріщить, ламається, Скаче і гуде. (Льодохід) Прокинувся й відразу До сонечка біжить. Стрибає по камінчиках, Хлюпоче і дзвенить. (Струмок)

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Я називаю колір, а ви повинні назвати весняну квітку, якій він належить. Білий Синьо - блакитний. Жовтий Знайте, діти, якщо в лісі чи парку знайдете весняні квіти, то помилуйтеся ними, але не рвіть їх. Частина з них занесена до Червоної книги. Якщо їх не оберігати, то вони просто загинуть і наступне покоління не зможе ними милуватися.

Номер слайду 15

БЕСІДА: Чи сподобався вам твір і чому? У якому стилі написано цей твір? А який тип мовлення? А чи був би цей твір таким красивим, якби був написаний іншим стилем? А зараз послухайте оповідання Василя Сухомлинського « ЛІС ВЕСНОЮ». Прокинувся ліс після довгого зимового сну. Розкрилися бруньки на берестках і ліщині, на липі й клені. Маленькі ясно – зелені листочки потяглися до теплого сонечка. Вони пахучі й липкі – весняні. Впаде краплина роси на маленький листочок і тремтить, тремтить. У вітах ще не шелестить. Стиха шумить. То гойдаються листочки, листочок хоче доторкнутися до листочка, але не може. Бринять гілочки, мов чарівна лісова сопілка. Стукає десь по стовбуру дятел, співає вивільга. А що це дзвенить у глибині лісу? Йдемо, дослухаючись до тихого дзвінка. У глибокому яру бачимо струмок. Це він дзвенить. Виходимо на узлісся – перед нами широке поле. А над полем і над лісом – блакитне весняне небо. І біла хмаринка. Тільки дуб спить. Чого ж ти чекаєш, дубе? Мабуть першої грози. Вона розбудить тебе зі сну.

Номер слайду 16

Словник: Річка ллється - тече, біжить, дзюрчить, хлюпає, співає, дзвенить. Вітер з травою гомонить - розмовляє, шепоче, шумить, шелестить. Дзвенять пташки - співають, щебечуть, цвірінькають, заливаються, тьохкають. Сонце золоте - яскраве, ніжне, тепле, весняне, пестливе, лагідне. Весняне небо - чисте, вмите, прозоре, ясне, лагідне. Сонечко усміхнене - передає свій сміх, радість, весняний настрій, природа прокидається і оновлюється. Трава - ясна, прозора, ніжна, несмілива, тендітна. Весняні квіти: підсніжник, конвалія, нарцис, пролісок, барвінок, сон – трава, мати-й-мачуха, кульбабка, калюжниця.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Продовжити роботу, розпочату в класі з написанням твору за власними спостереженнями та за картинами.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.3
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Мудрак Олена
    Загальна:
    4.3
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
30 листопада 2019
Переглядів
1690
Оцінка розробки
4.3 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку