Презентація з української літератури "Опис українських традицій в «Енеїді» Котляревського"

Про матеріал
"Енеїда" І. Котляревського - посібник із народознавства. Дібрані з поеми уривки та світлини з українського мультфільму 1991року допоможуть учням краще запам'ятати матеріал
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опис українських традицій в «Енеїді» Котляревського. Підготували вчитель української мови та літератури Полігонівського ЗЗСО Шевченківської ОТГМиколаївської областіПопова Оксана Дмитрівната учениця 11 класу Попова Вікторія

Номер слайду 2

Звичаї«Латину тільки що сказали, Що од Енея єсть посли, І з хлібом, з сіллю причвалали, Та і подарки принесли, Хотять Латину поклониться…»Ідучи в гостину, люди підносять господарям хліб і сіль.

Номер слайду 3

ЗвичаїПри зустрічі герої "віддають поклон"

Номер слайду 4

Звичаї«Латин, дочка, стара Амата. Щодень від Турна ждали свата,Уже нашили рушниківІ всяких всячин напридбали,Які на сватанні давали,Все сподівались старостів.»Для сватів у Латина приготовлено рушники і "всяка всячина" до сватання.

Номер слайду 5

Розваги«І у панаса грати стала... Тут інші журавля скакали, А хто од дудочки потів. І в хрещика, і в горюдуба, Не раз доходило до чуба, Як загулялися в джгута. В хлюста, в пари, в візка іграли І дамки по столу совали...»

Номер слайду 6

Розваги«Бандура горлиці бренчала, Сопілка зуби затинала, А дудка грала по балках; Санджарівки на скрипці грали, Кругом дівчата танцювали…»Троянці не тільки воюють, але й люблять розважатися: танцюють третяка, гайдука; співають пісень; музики грають на кобзах, бандурах, сопілках, санжарівках;

Номер слайду 7

Обряди«Тоді-то в пеклі вечорниці Лучились, бачиш, як на те, Були дівки та молодиці І там робили не пусте: У ворона собі іграли, Весільних пісеньок співали, Співали тут і колядок; Палили клоччя, ворожили…»Наводяться обряди похорону та поминання, народні заклинання, лікування та чаклування, даються описи вечорниць та ворожіння. Перелічуються також ігри: візок, памфель, свинка, Панас, журавль і хрещик та ін.

Номер слайду 8

Географічні назви«Чи трохи в світі панночок? Ну взяв би Муньку або Прісю, Шатнувсь то в сей, то в той куток, В Івашки, Мильці, Пушкарівну, І в Будища, і в Горбанівку, Тепер дівчат, хоть гать гати...»

Номер слайду 9

Одяг«Сховала під кибалку мичку Щоб не світилася коса; Взяла спідницю і шнурівку, І хліба з сіллю на тарілку…»«В червоній юпочці баєвій, В запасці гарній фаналевій, В стьожках, в намисті і в кофтках»В поемі є опис святкового і буденного, селянського і панського, чоловічого і жіночого вбрання.

Номер слайду 10

Імена«Панька, Терешка, Шелідюна, Леська, Олешка і Сізьона, Пархома, Іська і Феська, Стецька, Ониська, Опанаса, Свирида, Лазаря, Тараса...»В пеклі Еней зустрічає велику кількість знайомих йому людей, і серед них ми не бачимо жодного римського імені.

Номер слайду 11

Суспільство. З опису пекла і раю ми дізнаємося про типовий склад тогочасного українського суспільства:«Були невірні й християни, Були пани і мужики, Була тут шляхта і міщани, Були і штатські, і воєнні, Були і панські, і казенні. Були миряни і попи.»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Поносова Тетяна Ігорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Попова Оксана
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
1339
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку