ПРИБИРАННЯ І ЗАМІНА ВИКОРИСТАНОГО ПОСУДУ І БІЛИЗНИ
1 Прибирати посуд після
їжі слід:
а) з лівого боку лівою рукою;
б) справа правою рукою;
в) обидві відповіді вірні. Х
2 При обслуговуванні
групи відвідувачів
посуд і прибори
прибирають:
а) після дозволу на
прибирання відвідувачів
б) після того як закінчили їсти
всі, хто сидіть за столом;
в) як більшість гостей
закінчила їсти.
Х
3 Відвідувач, закінчивши
їсти їжу:
а) кладе прибори на тарілку
будь-як;
б) кладе прибори паралельно
один до одного або
перехрестивши їх;
в) кладе прибори на краї
тарілки з обох боків.
Х
4 При прибиранні
чотирьох і більше
чашок:
а) на тацю ставимо гіркою
чашки та гірками блюдця і
несемо в мийну лівою рукою;
б) на підніс ставимо окремо
чашки, а блюдця гіркою і
несемо правою рукою в мийну;
в) ставимо на підніс окремо
кожну чашку на блюдці і
несемо лівою рукою в мийну.
Х
5 Використані фужери:
а) ставимо на тацю покритий
серветкою;
б) ставимо на тацю без
серветки;
в) ставимо на тацю у
перевернутому догори дном
вигляді.
Х
6 При заміні скатертини
на чисту:
а) стільниця столу не
оголяється;
б) використану скатертину слід
зняти;
в) стільницю столу слід
оголити.
Х
7 Замінюючи забруднену
попільничку на чисту:
а) слід накрити забруднену
попільничку серветкою і
забрати її зі столу і винести на
мийну, а потім принести
чисту;
б) поверх забрудненої
попільнички покласти
чисту,забравши водночас
попільнички правою рукою, а
лівою рукою повернути чисту
попільничку на стіл;
в) забруднену попільничку
забрати зі столу правою рукою,
накрити її паперовою
серветкою і віднести на
підсобний столик, а тільки
потім поставити на стіл чисту
попільничку лівою рукою.
8 При заміні лише
одному відвідувачу
тарілки та столових
приборів:
а) окремо на підносі
приносимо тарілку, а на
серветці виделку і ніж;
б) на тарілку кладемо в
схрещеному вигляді ніж і
виделку і приносимо
відвідувачу;
в) тарілку несемо в лівій руці,
а прибори у правій, завернуті в
паперову серветку.
Х
9 Зібравши
використаний посуд:
а) офіціант відразу відносить її
на мийну столового посуду;
б) на підсобному столі очищує
її від залишків їжі, сортирує
прибори, а потім несе на
мийну;
в) відразу виносить із
торговельного залу і на мийні
столового посуду сортирує
прибори.
Х
10 Предмети, які впали
під час їжі:
а) слід відразу підняти
офіціанту та винести із
торговельного залу;
б) підняти лише після
подавання чистих;
в) зовсім не чіпати предмети,
які впали.
Х
11 Не слід збирати посуд:
а) коли гості ведуть між собою
бесіду;
б) з рук гостей або через стіл;
в) коли гості танцюють або
беруть участь у розвагах.
Х
12 Куверт – це: а) спеціальний візок для
збирання посуду;
б) це ніж та виделка в парі;
в) це спеціальне приладдя для
очистки тарілок від їжі.