ПРОБЛЕМИ СЬОГОДЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ: ВИКЛИКИ Й РИЗИКИ ДЛЯ МОВНОЇ ОСВІТИ Й СУСПІЛЬНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ

Про матеріал
Мова є унікальним інструментом культури.; це є суспільне і соціальне явище. Мова функціонує, розвивається лише у суспільстві і є найнеобхіднішою умовою сутності людини, живе, функціонує в мовленні ‑ усному чи писемному.
Перегляд файлу

 

ПРОБЛЕМИ СЬОГОДЕННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ: ВИКЛИКИ Й РИЗИКИ ДЛЯ МОВНОЇ ОСВІТИ Й СУСПІЛЬНОГО ФУНКЦІОНУВАННЯ ДЕРЖАВНОЇ МОВИ

 

Вступ. Мова є унікальним інструментом культури.; це є суспільне і соціальне явище. Мова функціонує, розвивається лише у суспільстві і є найнеобхіднішою умовою сутності людини, живе, функціонує в мовленні ‑ усному чи писемному.

Відповідно до ст. 10 Конституції України державною мовою України є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України.

В Україні є низка проблем з приводу функціонування української мови у сферах життя і діяльності держави. Які саме проблеми і на якому етапі дана проблема перебуває сьогодні ‑ все це й набуло актуальності та потребує дослідження [1].

Виклад основного матеріалу. Відомим українським педагогом ‑ В. Сухомлинським свого часу було сказано, що: «мовна культура ‑ це живодайний корінь культури розмовної, високої, справжньої інтелектуальності. Щоб правильно розмовляти і писати, треба прагнути до удосконалення своїх знань, набутих раніше, треба любити українську мову і свою справу» [1].

Наша країна на сьогоднішній день вже більше року потерпає від жорстоких, агресивних, із застосуванням високотехнологічної зброї, нападів з боку росії і її народу. Тисячі сімей отримали різного типу травми від війни і ще тисячі були вимушені виїхати за межі території України через фізичну неможливість чи психологічну неготовність жити під обстрілами чи звуками сирен. Проте не дивлячись на жорстокі умови сьогодення україномовне суспільство, чи перебуваючи в межах української території, чи поза нею, як ніколи відчули необхідність у залученні у процес спілкування саме рідної української мови. 

 

Мова є могутнім чинником відображення дійсності. Вона є частиною соціального середовища, у якому живе людина, у якому складається ментальність нації й кожного індивіда. Особа виростає у мовному середовищі, стає її носієм.

Мова є ланцюгом між минулим і майбутнім. Тож можна сказати, що масовий перехід на застосування української мови на роботі, у побутовому середовищі та вивчення її більш глибоко насправді пропагує ідею громадянського суспільства, сприяє становленню України як демократичної, правової держави [2].

Україна має всі шанси посісти гідне місце серед цивілізованих держав з високою культурою. Кожний громадянин України незалежно від національності зобов’язаний знати й поважати державну мову, вміти спілкуватися нею, володіти культурою мовлення. Державна мова повинна виконувати всі суспільні та культурні функції, бути мовою науки.

Висновок. Отже мова є важливою ознакою державності. У багатьох країнах світу мова є у списку важливих критеріїв отримання дозволу до проживання на тій чи іншій території. В Україні такі умови не настільки жорсткими, в тому числі це стосується й громадян української держави. Проте для того щоб Україна виборола шанс на заняття гідного місця серед цивілізованих країн, її громадяни мають задати так званий темп цьому процесу і першочергово навчитися національно мислити, усвідомити свої національні цінності, що не можу обійтись без бажання проявляти себе як громадянин нашої країни. В рамках поставленого питання українська мова та навички володіння нею українськими громадянами грає не останню роль.

 

Список літератури

 

1. Мовна ситуація в Україні: між конфліктом і консенсусом між конфліктом і консенсусом. К.: ІПіЕНД імені І. Ф. Кураса НАН України, 2008. 398 с.

2. Проблеми сьогодення української мови: загальна характеристика й причини мовного стану, виклики й ризики для мовної освіти й суспільного функціонування української мови" URL: https://vsimosvita.com/esej-na-temu-quot-problemy-sogodennya-ukrayinskoyi-movy-zagalna-harakterystyka-j-prychyny-movnogo-stanu-vyklyky-j-ryzyky-dlya-movnoyi-osvity-j-suspilnogo-funktsionuvannya-ukrayinskoyi-movy-quot/

3. Українська мова в сучасних умовах державотворенняURL: http://www.nas.gov.ua/UA/Messages/Pages/View.aspx?MessageID=9617

 

 

 

 

 

docx
Додав(-ла)
Білоус Наталія
Додано
17 лютого
Переглядів
37
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку