Процеси травлення в ротовій порожнині. Лабораторне дослідження зовнішньої будови зубів

Про матеріал
Конспект уроку має на меті продовжити формувати знання учнів про систему органів травлення людини, розкрити особливості травлення в ротовій порожнині, ознайомити учнів з будовою зубів.Містить вправи для дітей з ООП (порушення слухового сприйняття) для перевірки готовності до уроку: вправи "Німий малюнок", "Установи послідовність". Може бути використаний вчителе в розрізі вивчення теми "Травлення".
Перегляд файлу

 

Тема: Процес травлення в ротовій порожнині. Лабораторне дослідження №4 зовнішньої будови зубів.

Мета:

Освітня. Продовжити формувати знання учнів про систему органів травлення людини; розкрити особливості травлення в ротовій порожнині, ознайомити з будовою зубів.

Розвиваюча. Розвивати уміння проводити дослідження та спостереження; уміння робити відповідні висновки та узагальнення; розвивати пам’ять, увагу, уяву, логічне мислення.

Виховна. Виховувати бережливе ставлення до власного організму та інтерес до вивчення предмета.

Тип уроку: комбінований.

Методи і методичні прийоми:

1. Інформаційно- рецептивний:

а) словесний: розповідь-пояснення, опис, бесіда, повідомлення учнів, робота з підручником.

б) наочний: ілюстрація, демонстрація;

в) практичний: виконання лабораторної роботи.

Прийоми навчання: виклад інформації, пояснення, активізація уваги та мислення, одержання з тексту та досліджень нових знань.

2. Репродуктивний.

Прийоми навчання: подання матеріалу в готовому вигляді, конкретизація і закріплення вже набутих знань.

3. Проблемно - пошуковий: постановка проблемного питання.

4. Візуальний: складання таблиці

Міжпредметні зв язки: медицина, зоологія.

Матеріали та обладнання: малюнки, таблиці, пробірки, крохмаль, тканина, піпетки, йод, лід.

Основні поняття та терміни: ферменти, слина, амілаза, мальтаза, лізоцим, муцин.

                                                                 ХІД УРОКУ

  1. ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

Привітання учнів, перевірка присутності та готовності до уроку. Створення робочого настрою.

 

  1. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ Й АКТУАЛІЗАЦІЯ ОПОРНИХ ЗНАНЬ

І рівень (Оцінюється по 4 б. завдання 1-2, завдання 3 оцінюється в 2 б.)

  1. Вправа «Німий малюнок» 1.

         Відповідь: C:\Users\Admin\Desktop\04000i27-5241-575x377.png

 


  1. Вправа «Німий малюнок» 2

C:\Users\Admin\Desktop\завантаження.jpg

 

 

 

 

 

 

Відповідь: 1- привушна слинна залоза; 2- нижньощелепна слинна залоза; 3 – під’язикова слинна залоза.


  1. Вправа «Установи послідовність»

Установіть вірну послідовність органів травної системи:


А. шлунок

Б. стравохід

В. глотка

Г. ротова порожнина

Д. товстий кишечник

Е. тонкий кишечник

Є. пряма кишка

Вірна відповідь:

1

2

3

4

5

6

7

Г

В

Б

А

Е

Д

Є

 

ІІ рівень ( Оцінюється по 1 б.) Онлайн –тест На урок.

Тестовий контроль

  1. Основними поживними речовинами для людини є:

а) органічні сполуки; б) вітаміни; в) вода і мінеральні солі.

     2. Початковим етапом   обміну речовин між організмом і зовнішнім                      середовищем є:

 а) ковтання;  б) розщеплення; в) травлення.

     3. Біологічні каталізатори – це:

а) речовини, що прискорюють хімічні реакції; б) ферменти; в) ко-ферменти.

 4. Система органів травлення складається з :

 а) травного каналу;  б) травного каналу і травних залоз; в) травних залоз.

 5. Стінка травного каналу складається з:

 а) двох оболонок;  б) трьох оболонок;  в) чотирьох оболонок.

 6. Слиз, що зволожує стінки каналу, виділяє:

 а) підслизова оболонка;  б) слизова оболонка;  в) серозна оболонка.

 7. До великих травних залоз травного тракту людини належать:

           а) шлункові та кишкові; б) підшлункова та печінка; в) слинні, підшлункова та печінка.

 8.Вкажіть правильну послідовність процесу травлення людини:

 а) ковтання їжі, травлення, всмоктування;

           б) пережовування й змішування зі слиною, ковтання, травлення, всмоктування, виведення назовні;

           в) ковтання їжі, травлення, всмоктування, виведення назовні.

 9. Встановіть правильну відповідність розщеплення травних ферментів:

           а) Протеази – розщеплюють білки до амінокислот;

           б) Ліпази – розщеплюють складні вуглеводи до простих вуглеводів;

           в) Амілази - розщеплюють жири до жирних кислот і гліцеролу.

 10. Головним захисним бар’єром для всього чужорідного матеріалу є:

           а) підшлункова залоза; б) печінка; в) шлунок з кислотним середовищем.

 11.Оберіть, який процес травлення потребує найбільше часу:

           а) всмоктування; б) травлення; в) виведення неперетравлених решток.

 12. Метод фістул розробив:

 а) І. Павлов;  б) І. Мечніков;  в) І. Сеченов. 

Відповідь:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

а

в

б

б

б

б

в

б

а

б

в

а

 

ІІІ. МОТИВАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ

Прийом «Здивуй!»

  •           Емаль є найтвердішою тканиною в усьому організмі.
  •           Зуби починають формуватися ще до того, як Ви народилися.
  •           Відбитки зубів кожної людини такі ж унікальні, як і відбитки пальців
  •           Протягом життя людина, в середньому, виробляє 25 тис. літрів слини - цього достатньо, аби заповнити 2 басейни!
  •           Зубний наліт формують більше 300 видів бактерій.
  •           Люди, які п'ють 3 і більше склянки солодкої води на день мають на 62% більше уражень зубів. Адже в 1 склянці содової - 10-12 чайних ложок цукру.

  •            

 

  •           найдорожчим зубом став зуб Ісаака Ньютона, проданий в 1816 році за 750 фунтів стерлінгів

 

 

 

(приблизно $3 633американських долари  ), після чого він був вправлений в перстень аристократом, що купив його.


C:\Users\Admin\Desktop\images.jpg

 

Проблемне запитання

— Чи можна за станом ротової порожнини, особливо зубів, гово­рити про стан травної системи в цілому?

ІV. ВИВЧЕННЯ НОВОГО МАТЕРІАЛУ

На сьогоднішньому уроці ми зробимо наступний крок у вивченні травлення і детальніше зупинимось на особливостях травлення у ротовій порожнині. Отже, розкрийте зошити і запишіть тему уроку: «Процес травлення в ротовій порожнині»

Рот без зубів – те саме, що млин без жорен                                                   

М.Сервантес

 

План пояснення нового матеріалу

1. Будова і функції ротової порожнини. Лабораторне дослідження №4 зовнішньої будови зуба.

2. Значення слини для травлення

3. Ковтання й переміщення харчових грудочок до шлунка.

 

1. Будова і функції ротової порожнини 

Вправа «Мікрофон»

  • З якого відділу починається травний канал? (Травний канал починається з ротової порожнини).

   

  • Які процеси відбуваються у ротовій порожнині? (У порожнині рота відбувається подрібнення їжі, змочування її слиною, часткове розщеплення вуглеводів і формування харчової грудки).

 

РОТОВА ПОРОЖНИНА відділ травної системи, яким починається травний канал.

Спереду ротова порожнина обмежена губами, з боків – щоками, зверху – піднебінням, а дно утворене діафрагмою рота.


У ротовій порожнині розташовані зуби, слинні залози та язик. C:\Users\Admin\Desktop\image085.jpg

 

 

 

 

Ротова порожнина людини:

1 - губа; 2 - піднебіння; 3 - піднебінний язичок; 4 - глотка; 5 - мигдалик; 6 - язик; 7 - великі кутні зуби; 8 - малі кутні зуби; 9 - ікло; 10 - різці


Зуби – органи, утворені з видозміненої кісткової тканини; вони подрібнюють і перетирають їжу. У дорослої людини може бути 32 зуби, розташованих у комірках верхньої та нижньої щелеп.

Для людини властиві дві зміни зубів:

- молочні зуби (їх 20, починають прорізуватися із 6 місяців і закінчують формуватися у 2 роки).

- постійні зуби (починають прорізуватися у 5–6 років і закінчують формуватися у 16–18).

- Остання пара зубів (зуби мудрості) у людини з’являється до 25 років.

Зуби пристосовані для фізичної обробки їжі.

Лабораторне дослідження зовнішньої будови зубів

Мета: розвивати уміння спостерігати, описувати та виділяти істотні
ознаки зубів людини.
Обладнання: моделі, муляжі зубів.


Хід роботи


  1. Розгляньте верхній і нижній зубні ряди та визначте види зубів, особливості їх зовнішньої будови та функції.

 


Зуби диференційовані:

 

  •      Різці  (8)
  •      Ікла (4)
  •      Малі кутні (8)
  •      Великі кутні (12) 

            

C:\Users\Admin\Desktop\завантаження (1).jpg

 


 

  1.               Розгляньте муляж чи модель зуба й знайдіть коронку, шийку й корінь.

  1. Дослідіть поверхню зуба та визначте розташування емалі й цементу. Розгляньте розріз
    зуба й знайдіть дентин та пульпу.

C:\Users\Admin\Desktop\изображение_viber_2024-11-17_15-00-18-785.jpg

  1. Заповніть таблицю: «Будова та функції зубів людини».

Вид зубів

Особливості будови

Функції

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Значення слини для травлення

Слина секрет слинних залоз у вигляді безбарвного розчину неорганічних та органічних сполук. До складу слини входять вода (близько 99 %), йони солей, ферменти амілази, захисні білки, складні вуглеводи (муцин).

  •          За добу у людини виділяється від 1 до 1.5 л слини.
  •          Виділення слини зменшується в стресових станах, під час переляків, та майже припиняється під час сну.

Регуляція слиновиділення (центр слиновиділення – в довгастому мозку). Безумовнорефлекторне (коли їжа подразнює рецептори язика). Умовнорефлекторне  (людина бачить їжу, думає про їжу, відчуває запах їжі).

3.Ковтання й переміщення харчових грудочок до шлунка

ГЛОТКА відділ травного каналу, який з’єднує ротову порожнину із стравоходом та бере участь у ковтанні.

У глотці розрізняють три частини:

- носову;

  •          ротову ;
  •          гортанну.

Ковтання складний безумовно-рефлекторний акт, унаслідок якого харчова грудочка потрапляє до стравоходу.

Під час ковтання: а) надгортанник опускається й закриває вхід до гортані; б) м’яке піднебіння
піднімається й закриває носоглотку; в) дихання рефлекторно припиняється; г) м’язи глотки
й стравоходу послідовно скорочуються, проштовхуючи грудочки в шлунок.


Процес ковтання харчової грудочки:


 


  1. Харчова грудка досягає кореня язика.
  2.  Стискаються гуди й щелепи.
  3. М’яке піднебіння закривається й закриває носоглотку.
  4. Згинається надгортанний хрящ, надгортанник опускається й закривається вхід до гортані.
  5. Дихання рефлекторно припиняється.
  6. М’язи глотки поступово скорочуються, проштовхуючи харчову грудочку.

C:\Users\Admin\Desktop\изображение_viber_2024-11-17_15-55-41-364.jpg


V. УЗАГАЛЬНЕННЯ І ЗАКРІПЛЕННЯ ЗНАНЬ

 

Вправа «Мікрофон»

  •          Остання пара зубів у людини з’являється  до …(25 років)

 

  •          Бактерицидна речовина, що міститься у слині….(лізоцим)

 

  •          За добу у людини виділяється слини…. (від 1до 1.5 л)

 

  •          Назвіть відділи зуба…..(коронка, шийка, корінь)

 

  •          Зуби диференційовані на…(різці, ікла, малі та великі кутні)

 

  •          Карієс це… (руйнування тканини зуба)

 

  •          Назвіть пари великих слинних залоз….(привушні, під'язикові, підщелепні).

 

VІ. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Учні повертаються до проблемного запитання, яке було озвучене на початку уроку

  •          Чи можна за станом ротової порожнини, особливо зубів, гово­рити про стан травної системи в цілому?

VІІ. ВИЗНАЧЕННЯ ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ

    


  •          Опрацювати п.9
  •          Виконати завдання “Результат”1-10(усно).
  •          Повідомлення “Профілактика захворювань шлунково-кишкового тракту” (ШКТ)*
docx
Пов’язані теми
Біологія, 8 клас, Розробки уроків
Інкл
Додано
26 листопада
Переглядів
1
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку