ПРОДУКТИВНІ ФОРМИ РОБОТИ З БАТЬКАМИ В КОНТЕКСТІ ПАРТНЕРСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ СІМ’Ї ТА ЗАКЛАДУ. СЦЕНАРІЇ ВИХОВНИХ ЗАХОДІВ

Про матеріал
У цій статті міститься інформація про проблеми у навчанні й вихованні підростаючого покоління; шляхи їх подолання на основі практичного досвіду роботи; теоретичному обґрунтуванні важливості визначення шляхів оптимізації співпраці сім’ї і навчального закладу освіти у розвитку особистості школяра та наведені продуктивні форми роботи з батьками в контексті партнерської взаємодії. Матеріали роботи можуть використовувати педагогічні працівники і батьки у освітньому процесі.
Перегляд файлу

ПРОДУКТИВНІ ФОРМИ РОБОТИ З БАТЬКАМИ В КОНТЕКСТІ ПАРТНЕРСЬКОЇ ВЗАЄМОДІЇ СІМ’Ї ТА ЗАКЛАДУ.

СЦЕНАРІЇ ВИХОВНИХ ЗАХОДІВ

 

Педагогічний консиліум

«ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ БАТЬКІВ ЗА ВИХОВАННЯ І РОЗВИТОК ДИТИНИ»

 

Ведуча: Шановні колеги, батьки, гості! Ми вас вітаємо на засіданні родинно – педагогічної конференції «Відповідальність батьків за виховання і розвиток дитини», адже батьки – перші й основні вихователі дитячих душ. Виховувати значить творити людину. Кажуть: Батьки і діти, діти і батьки!

                                     Нерозділиме і одвічне коло

                                     Ми засіваємо життєйське поле

                                     І не на день минущий – на віки!

Сім’я – святиня людського духу, благородних людських почуттів. Це хранителька національних звичаїв і традицій, плекальниця найвищих цінностей людства – дітей.

Сьогодні – дитина, завтра підліток, післязавтра громадянин, який піде у світ з чистими руками, чистим серцем, благородними намірами, і нестиме у світ ідеал своєї душі – родинний спадок.

Шановні батьки! Ми зібралися для того, щоб допомогти вам бути батьками-помічниками для своїх дітей, батьками-консультантами, батьками- порадниками.

Сьогодні перед вами виступатимуть досвідчені вчителі, соціальний педагог та практичний психолог нашого закладу. Ви отримаєте відповіді на будь-які поставлені запитання, та набудете досвід знань про виховання сучасних дітей, про проблеми, які потрібно вирішувати. А ще, маєте можливість переглянути відеоматеріали з актуальних питань навчання і виховання дітей, обмінятися досвідом, адже сім`я – особлива атмосфера, куди дитина несе свою радість і горе, роздуми і сумління.

Навчання та виховання ‒ це не просто набуття суми знань, умінь і навичок. Насамперед, це володіння дитиною зразками поведінки та сформованості емоційно-вольової сфери, що дає змогу дитині прийняти позицію учня.

Тож до слова запрошуємо директора закладу………………………….....

Батьки – найперші й основні вихователі дитячих душ, бо з народження вчать дитину рідної мови, звичаїв, родинних традицій. В народі кажуть: «Посієш звичку ‒ пожнеш характер». Ще з молодшого шкільного віку дитина починає усвідомлювати, що можна робити, а що ні, що добре, а що погано, що схвалюється, а що засуджується.

Один із стародавніх мислителів сказав: «Нелегко привести до добра навчанням, а легко ‒ прикладом». Саме питання освітнього процесу висвітлюється на батьківських зборах.

Запрошуємо до слова соціального педагога закладу…………………….,

яка розповість вам про те, чи потрібно систематично відвідувати батьківські збори, дасть мудрі поради у вихованні дитини.

Ведуча: Щаслива дитина тільки тоді, коли вона вірить. Неслухняність, грубість, зухвальствоусе це виникає в дитячій поведінці саме в ті моменти, коли ламається віра в найдорожчих людей ‒ батьків. Дитину виховує кожна хвилина життя, кожен куточок землі, кожен ваш крок, слово, справи, з якими її особистість стикається ніби випадково, мимоволі.

Зараз ми перевіримо ваші педагогічні знання. Можливо вони у майбутньому допоможуть вам не припускатися помилок у вихованні ваших дітей. Якщо ви відверто дасте відповіді на запитання тесту, дізнаєтеся який ви вихователь.

Тест для батьків

Виступ практичного психолога ……………………………………………….....

Ведуча: Сім`я… Це світ особливий, де  ціннісні орієнтири старших, батьків, матерів відчутно позначаються на долі кожного її члена. Хто з батьків не мріє, щоб його дитина виросла найрозумнішою, найвродливішою, найсильнішою, найдобрішою і наймужнішою. Хто не сподівається, що люди поважатимуть сина чи доньку за працьовитість і знання справи, за вихованість? Одним словом, всі ми мріємо про всебічну досконалість наших дітей.

Діалог батька з сином

Ведуча: Сьогодні Україна увійшла до групи країн з високим рівнем самогубства. І це тому, що поряд не було близької людини. Людська природа така, що їй завжди потрібна підтримка, і цією підтримкою повинні стати батьки. Дефіцит спілкування з дітьми, любові, сьогодні ‒ це печальний факт. І тоді діти залишаються сам на сам зі своїми печалями, горем, почуттями, а інколи втрачають бажання жити.

Перегляд відеофільму про негативні аспекти у сімейному вихованні

Ведуча: Діти народжуються «готовими людьми». І якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумними, сміливими, веселими, добрими, милосерднимивиховуйте їх такими. Виховуйте, а не контролюйте кожен її крок. Тому ми вам радимо:

  1. навчіть дитину спілкуватись;
  2. формуйте самоповагу;
  3. виховуйте відповідальність і порядність;
  4. навчіть дитину шанувати сім’ю;
  5. живіть в хорошому оточенні;
  6. будьте вимогливі;
  7. привчайте до праці;
  8. не робіть за дітей те, що вони можуть зробити самі.

В Україні говорять: «Від родини йде життя людини, без сім’ї немає щастя на землі». Тож дбайте, щоб ваша машина сімейного життя була справною.

Ведуча: Ви переконалися, яку велику роль відіграє сім’я у розвитку  особистості. Чим міцніше дитина прив’язана до родини, тим глибше вона розуміє своє місце, як символ продовження роду.

      Бережім одвічні заповіти

      По собі лишати добрий слід

      Ми творці життя – батьки і діти

      Невмирущий мужній родовід!  

Ми щиро дякуємо усім присутнім! Нехай сьогоднішня зустріч зігріє ваші серця добром, і залишить в них найкращі спогади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Психолого - педагогічний семінар

«ЗАПОБІГАННЯ ЖОРСТОКОСТІ Й НАСИЛЬСТВА

СЕРЕД УЧНІВ ЗАКЛАДУ»

 

Організатор: Шановні батьки! Раді вас знову бачити у стінах нашого закладу.

Вислів «Діти ‒ наше майбутнє!» не просто красивий вислів. Усі ви маєте різні погляди на життя, різні долі, різний характер. Але всіх вас об’єднує єдине бажання, щоб ваша дитина стала щасливою.

Тому сьогодні ми розглянемо актуальну тему – це попередження насильства та жорстокості  серед учнів закладу. Кожному з нас, хоча б раз у житті доводилось зіткнутися з насильством. Воно могло застосовуватись проти вас самих, ви могли бути свідком, або самі стати тим, хто ображає. Це явище називають булінгом.

Сьогодні ми спробуємо зрозуміти почуття жертви булінгу та поведінку агресора. Ми  знову поговоримо про складні випадки, з якими зустрічаються батьки та педагоги у вихованні сучасних дітей. Сьогодні перед вами виступатимуть директор закладу, заступник директора з навчально-виховної роботи, практичний психолог, класні керівники та запрошені гості. А ще, маєте можливість переглянути відеоматеріали з актуальних питань навчання і виховання дітей, обмінятися досвідом, адже сім`я – особлива атмосфера, куди дитина несе свою радість і горе, роздуми і сумління. Сподіваюсь вам буде цікаво та пізнавально, і ви з користю проведете час.

Для того, щоб наша робота була ефективною пропоную разом визначити і прийняти правила, яких ми будемо дотримуватись впродовж нашого тренінгу:

  • Активність.
  • Толерантність.
  • Бути доброзичливими.
  • Один говорить ‒ усі слухають.
  • Тут і тепер.
  • Обговорювати дію, а не особу.
  • Конфіденційність.

Виступ класних керівників

Вправа «Очікування». роводить практичний психолог)

Мета: Налаштувати учасників на роботу, сформувати завдання тренінгу.

 

Пр. психолог: Шановні батьки, давайте дізнаємось ваші очікування від сьогоднішнього заняття.

Перед вами лежать стікери. Напишіть на них, будь ласка, своє очікування від сьогоднішнього заняття. Ці стікери стануть символічними піщинками, які ми розмістимо у верхній частині намальованого пісочного годинника. А пройде час і можливо ваші пісчинки потраплять вниз, виконавши своє призначення, і ми досягнемо мети нашого завдання.

 

Організатор: Підвищена жорстокість та агресивність дітей ‒ є однією з найбільш частих проблем у дитячому співтоваристві. Агресивна й жорстока дитина приносить масу проблем не тільки оточуючим, але і самому собі.

«А найбільше чого не вистачає таким дітям у сім’ї, - стверджував Василь Сухомлинський,це «людської турботи, ласки, доброти. Байдужість, егоїзм батьків робить їх жорстокими, калічить їх душу».

Виступ заступника директора з навчально-виховної роботи

 

Вправа «Кошик образ»

Мета: ознайомити учасників зі способом подолання особистих образ.

Кожен записує на папірці 1-2 образи, яких він не вибачив, і кладе в ящик. Охочі можуть розповісти про свою образу. Потім усі вирішують, що зробити зі вмістом ящика ‒ викинути, спалити, порвати, тощо, і зі словами: «Я вибачаю тобі і більше не серджуся на тебе», «Я відпускаю свої образи, вони більше мене не  турбуватимуть», виконують цю дію.

 

Організатор: Від батьків часто можна почути, що ледь дитині виповнилося 11-13 років, вона різко змінилася. Змінилися і взаємини підлітка з батьками та старшими в родині. Дитина охолола до тих, кого ще недавно так любила, стала замкнутою, грубою, іноді зовсім некерованою. Батьки у розпачі: «Ми її не впізнаємо. Такого раніше не було». Учені свідчать, що дійсно, 86% батьків конфліктують зі своїми дітьми підлітками. Причини можуть бути різні. Одна з них: проблемні батьки або проблемні діти.

Виступ директора закладу

 

Організатор: Діти – це очі і вуха. Вони вбирають у себе поведінку оточуючих несвідомо, а потім чинять так само. От тільки те, що дорослі вважають нормальним, в дитячому розумінні може здаватися жахливим. Батьки часто не помічають, що лають дитину за те, що з легкістю самі собі дозволяють.

Відомий педагог Василь Сухомлинський сказав: «Наші дітице наша старість. Правильне вихованняце наша щаслива старість, а погане виховання ‒ це наше майбутнє горе, наші сльози, наша провина перед іншими, перед усією країною».

 

Вправа «Скріпка». Казка про Скріпку (проводить заступник директора закладу)

Інструкція: під час розповіді, з канцелярської скріпки роблять певні фігурки.

  1. Жила-була дівчинка-скріпочка. Вона була дуже життєрадісна, весела, товариська дівчинка. (Просто скріпка)
  2. Одного разу однокласники дали їй образливе прізвисько. І у неї виникло запитання «Чому?». (Знак питання)
  3. Іншого разу вона знайшла свій портфель в шкільному туалеті, і дуже засмутилася. (Нижня посмішка)
  4. Після закінчення уроків скріпочка вийшла погуляти на подвір’я, де інші дівчата почали чіплятися до неї, ображати та дали її стусана. (Знак оклику)
  5. І скріпочка подумала, що їй робити? Хто її захистить? (Знак питання)
  6. Але, все одно, вона часто згадує той момент, коли її ніхто не ображав і хоче, щоб все було як раніше. (Зробити смайлик)

Спробуйте зробити скріпочку такою, як вона була раніше.

Обговорення: Можемо ми повернути скріпку в попередній стан? Чому ні? Як вплинули прояви насильства на стан скріпки?

 

Притча про осла

В  одного селянина осел упав у колодязь. Погорював господар. Потім подумав: «Осел уже старий, а криниця висохла. Засиплю я їх землею, і відразу дві проблеми вирішу». Покликав сусідів, і вони взялися за роботу. Через деякий час заглянув селянин в колодязь і побачив цікаву картину. Осел скидав зі спини землю, яка падала зверху і приминав її ногами. Незабаром колодязь наповнився, і тварина опинилася нагорі. Ось так і в житті буває. Життя часто надсилає нам, як здається на перший погляд, нездоланні випробування. У такий момент важливо не впадати у відчай, і не здаватися. Тоді можна буде знайти вихід із будь-якої ситуації. 

 

Вправа «Пісочний годинник»

Пр. психолог: Настав час повернутися до наших стікерів, які були символічними піщинками. Якщо ваші очікування під час нашого тренінгу здійснилися, то перед виходом перенесіть їх із верхньої частини намальованого пісочного годинника вниз.

Організатор: Материнство та батьківство – це професії, і дуже нелегкі. З вами укладено контракт, принаймні на 18 років, і робочий день у вас ненормований. Кожного дня діти звертаються до вас із різноманітними проханнями. Завдання батьків – почути ці прохання, і відповісти на них. Якщо ми допомагаємо дитині й робимо це з радістю, то душа її наповнюється любов’ю. Якщо батьки сварять дитину, така допомога її не радує.

Дозвольте закінчити нашу теплу зустріч щирими словами.

Хай будуть ваші руки сильними,

А душі гарячими та сповнені любовю.

Хай поруч з мамою, завжди буде тато.

Хай кожна дитина має люблячих і мудрих батьків.

Ми щиро дякуємо усім присутнім! Нехай сьогоднішня зустріч зігріє ваші серця добром і залишить в них найкращі спогади.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід «МІЙ СВІТ БЕЗ ЗЛА»

  (Запобігання жорстокості й насильства серед неповнолітніх)

 

Запрошені: працівники правоохоронних органів, працівники Служби у справах дітей, батьки, учні)                                                                                   

Звучить пісня «Молитва за Україну»

Організатор: Батьківщину, як і матір не вибирають. Сильна чи слабка, економічно ‒ могутня чи відстала, хороша чи погана, але це наша країна, наша держава.

Зараз Україна переживає далеко не кращі часи. Нині у нас дуже не простий і навіть жорстокий час.

 Людська жорстокість, насилля, шкідливі звички ‒ вони, як прикро, сьогодні трапляються доволі часто. Щодня по телебаченню транслюють по декілька фільмів, які пропагують крадіжки, правопорушення. Втрачають свою цінність такі людські поняття, як гідність, честь, доблесть, совість, краса. Поступово вимиваються загальнолюдські цінності, такі, як співчуття, доброта, людяність, щирість.

Девізом багатьох людей стали слова: «Мені до цього не має діла». Пасивність, байдужість опанували нашим мозком, серцем, душею.

 Нехай мине вас це. Хай життя ваше буде наповнене сенсом, ніколи не живіть тільки для себе, завжди дійте, хай вас щось хвилює, щось завжди вам буде треба. Будьмо дочками, синами, а не пасинками своєї святої землі, держави, народу. І хай єднає нас рідна земля, історія мова, прадавні благородні звичаї. І тоді Україна виживе, підніметься і засяє!

Нехай болить тобі, болить,

Коли ти зло чи кривду бачиш,

Хай в тебе буде така вдача –

Не знати спокою й намить.

Нехай болить душа, болить

І за минуле й за сьогодні

Що є бездомні є голодні –

І їх потрібно боронить.

Нехай болить душа, болить

І лиш тоді хай перестане,

Коли жаданий час настане,

І ми по – людські будем жить.

 

Ведучий 1. Ти знаєш, що ти – людина?

       Ти знаєш про це, чи ні?

             Усмішка твоя – єдина,

             Мука твоя – єдина,

             Очі твої – одні.

             Більше тебе не буде,

             Завтра на цій землі

             Інші ходитимуть люди,

             Інші кохатимуть люди.

             Добрі, ласкаві і злі.

 

Ведучий 2. Людина і світ! Сутність людини та сенс людського життя… ці питання обов'язково повинні ми, старшокласники, ставити перед собою.

 

Ведучий 3. Справжня людина виражає себе в переконаннях і почуттях, волі і прагненнях, у ставленні до інших, і до самої себе, у здатності любити і ненавидіти. І вже зараз треба жити і поводитися з людьми так, щоб не пекла потім ганьба минулого, щоб не боліло серце за даремно прожиті роки.

 

Ведучий 4. Поет Василь Симоненко писав:

… Я в світ прийшов

Не лише пити й їсти

А залишити після себе

Хай не глибокі, та стійкі сліди.

Зараз ми стоїмо на порозі дорослого життя. Ще рік чи два, і дитинство закінчиться. Як жити далі?

 Телебачення, реклами, журнали наводять нас на думку, що всі ми повинні бути тільки красивими, тільки багатими, тільки успішними. Обов'язково потрібно мати автомобіль, дачу, гроші, гарну роботу, фізичну досконалість. Але не лише в цьому щастя.

 

Ведучий 1. Є речі, за якими не журись:

       Машина, дача, кришталі в серванті

       Ці речі нічогісінько не варті –

       Не маєш їх, і далі обійдись.

 Є речі, без котрих не пропадеш:

 Любов, натхнення і робота

 І мамине – завширш з долоню фото

 З яким ведеш щоденний діалог

 Є, речі, за які хоч і на дзот:

 Вітчизна, правда, вірність ідеалам

 І віра, котра б дух твій піднімала

 До тільки їй відмірених висот.

 

Ведучий 2. Лікування добротою потребують не тільки хворі і самотні, а й цілком здорові люди, в яких душа черства і глуха до чужого горя. Лікування добротою потрібне і тим, хто не бачить і не чує чужої кривди, болю, горя, несправедливості.

 

Ведучий 3. Навчіться розрізняти поняття «Добро» і «Зло». Все що принижує людську гідність – є Зло, все, що звеличує гідність людини – Добро. Дитина і насильство. Любов і жорстокість. Надія і відчай. Ми всі інтуїтивно тягнемося до світлого в цьому світі.

 

Ведучий 4. Мій улюблений світ – без насильства

       Без жорстокості, болю і зла

       Де народом заспівана пісня

       Містить тільки хороші слова

Художній номер

 

Ведучий 1. Мій улюблений світ – без насильства

       Де не має страждання й війни,

       Де розквітла калина барвиста,

       Й голосів не почуєш сумних.

 

Ведучий 2. Мій улюблений світ – це не казка,

       А реальна щасливе життя,

       Бо звільнивши наш світ від насильства,

       Можна сміло іти в майбуття.

 

Ведучий 3. І коли на теренах країни

       Без стражданьзаживе рідний край

       Скажуть люди всієї країни:

       Україна – це світ без насильства.

 

Ведучий 4. Життя ‒ це ріка бистроплинна, жива

       У нього по вінця роботи – турботи

       Одного від бруду воно омива

       На іншім лишає свої нечистоти.

 

Ведучий 1. Кожен з народження геніальний, кожен може стати великою людиною, відчути свою значущість, цінність. Та для цього треба бути завжди людиною, уміти керувати своїми бажаннями, уміти казати «Ні!». Боротьба і праця, а не байдужість і слабкість роблять нас людьми.

 

Ведучий 2. «Кожен таким стає, яким хоче бути» ‒ кажуть у народі. Людина, яка схильна до злочинів, жорстокості, має негативні звички: курити та вживати спиртне, втрачає людську сутність, зовнішність, стає схожою на тварину, навіть і гірше.

 

Ведучий 3. Якщо у вас є здоровя -

       Не варто його марнувать,

       Усім школярам я раджу

       До звичок поганих

       Не варто, друзі, звикать.

 

Ведучий 4. Боріться, відвертайте найважчу біду

       Не дайте людському життю пропадати,

       Адже нам ще жити, буяти.

       Хай не гинуть просто люди

       Хай СНІДу, наркотиків повік не буде

       Не будьте байдужі ви,

            Байдужі до вселюдської біди!

Ведучий 1. Хай буде все побачене – побаченим

       Хай буде пробачене – пробаченим

       Хай буде вік прожито, як належить

       Від здорових звичок це залежить.

А зараз вашій увазі пропонуємо шкільний психологічний театр з гумором «Любов зла».

 

Ведучий 2. Дівчата й хлопці – слабаки

             Під вплив частенько направляють

             Наркотики – страшна біда.

             І молодими помирають…

             А вороття нема… Шкода

             Життя у кожного єдине –

             А ти у світі цім – людина!

             І хай біда тебе мине

             В хворобі щастя не буває

             Лише в здоров'ї щастя є.

 

Ведучий 3. Єдина річ цінується найбільше

       Лише тоді, коли немає вже її

       І ти не знаєш втрати більшої

       Здоров'я – найцінніше на землі.

 

Організатор: Діти сьогодні у нас присутні працівники правоохоронних органів, працівники Служби у справах дітей, батьки. Вони познайомлять вас з деякою інформацією, яка стосується законодавства про молодь.

Різкі кримінальні історії цікаві, коли дивишся їх на екрані телевізора, але в реальному житті в них краще не потрапляти. «Запам'ятайте, що можна прожити ціле життя і не мати жодних клопотів з міліцією – звичайно, якщо ти не скоїв адміністративного правопорушення, або кримінального злочину, не був його жертвою чи свідком».

Ми раді вітати у нашій залі працівників правоохоронних органів.

- Що потрібно робити, щоб не потерпіти від злочину та  уникнути інших неприємностей?апитання з залу)

 

Організатор: Дякуємо! Хочеться сподіватися, що учні нашого закладу не будуть скоювати ніяких правопорушень, завжди дотримуватимуться законності і правопорядку.

А вам, діти, бажаю щоб ви зустрічалися з правоохоронними органами лише ось у такій, як сьогодні, доброзичливій обстановці.

Художній номер

 

Ведучий 1. В погоні за матеріальними благами, ми втратили людину. Ми мабуть, забули, що за гроші можна придбати:

  • ліжко, але не сон;
  • книги, але не розум;
  • ліки, але не здоровя;
  • розкіш, але не культуру;
  • прикраси, але не красу;
  • розваги, але не кохання;
  • добробут, але не щастя.

 

Ведучий 2. Отож життя своє потрібно любити, цінувати і боронити від усього лиха. І в цьому нам допоможуть духовні заповіді Матері Терези:

       Життя – це шанс, скористайся ним.

 

Ведучий 3. Життя – це краса, милуйся нею…

 

Ведучий 4. Життя – це мрія, здійсни її.

 

Ведучий 1. Життя – це виклик, прийми його.

 

Ведучий 2. Життя – це обов’язок, виконай його.

 

Ведучий 3. Життя – це цінність, цінуй його.

 

Ведучий 4. Життя – це любов, насолоджуйся нею.

 

Ведучий 1. Життя ‒ це тайна, пізнай її.

 

Ведучий 2. Життя – це удача, шукай цю мить.

 

Ведучий 3. Життя таке чудове, не марнуй його.

 

Ведучий 4. Це твоє життя – борони його.

 

Ведучий 1. Справжньою людиною можна стати лише тоді, коли зрозумієш, що таке важко. Не йти легким шляхом. Іти найважчим. Подолання труднощів підносить людину. Постав над собою хоч сто вчителів – вони будуть безсилі, якщо ти сам не зможеш примусити себе й вимагати від себе.

 

Ведучий 2. Ніщо в житті не дається без поту і важкої праці. Людина, яка навчилася долати перешкоди, допомагати іншим, перемагати власні лінощі, не піддаватися легким спокусам, зможе стати ‒ Людиною. А шлях розваг і насолод обов’язково згубить її.

 

Ведучий 3. Справжня духовність - у самовіддачі. Даруйте людям радість, робіть їм добро, не чекаючи віддачі. Робіть добро тим, з ким ви, можливо зустрінетесь раз в житті. Пам’ятайте, що все повертається, як бумеранг. Добро – добром, а зло – злом.

 

Ведучий 4. Хтось з мудрих сказав: «Я винний в тому, що світ не кращий». Чи задумувалися ми над тим, що кожен з нас винний в тому, що діється навколо? Ми ж мали народитися для любові, щастя. А бачимо світ у плямах крові, й по горло в людському плачі.

Звучить пісня

 

Організатор: Отож пам’ятайте, любі діти! Ви – не пасивний об’єкт, а вершина еволюційної піраміди. Ви ‒ втілення надії ваших батьків, творець свого життя.

Завтра ви заміните ваших дідів, і станете поряд з батьками, і на ваші плечі ляже доля сім’ї, родини, держави. Тож хай поруч з вами йдуть мудрість, доброта, справедливість!

Будьте вищі від усяких пліток, заздрощів, дрібних інтриг, образ! Найкращі ліки від образи – прощення. Умійте прощати всім, а собі ніколи. Якщо вам погано – то це не причина, щоб завдати страждань іншим. Людське життя – це найсокровенніший дар Божий. Воно дорожче за всі цінності земні і небесні.

Тож любімо, цінуймо і бережімо.

 Отож запам’ятайте, наші діти.

 Що мить безцінно дорога

 Що нам дано не просто жити

 Не просто так горить зоря

 Кожна утрачена хвилина –

 Ой, як важлива у житті

 На жаль, не позбираєш днини

 Отак змарновані в путі.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Виховний захід «ВОЛОНТЕРСТВО ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО»

 

ВЕДУЧИЙ 1: Так повелося в українського народу

     Що більш шанують діло, не слова.

     І доброті людській не треба нагороду,

     Вона із попелу, як фенікс ожива.

 

ВЕДУЧИЙ 2: Нам є із кого приклад брати.

     Бо милосердя, віру і любов

     Мати Тереза людям прагла дати,

     І йшла до хворих і нужденних знов і знов.

 

ВЕДУЧИЙ 1: Найбільше щастя - віддавати себе іншим.

     Такою істиною керувалася в житті.

     І для людей була вагомим,більшим.

     І ми шануємо її слова святі.

 

ВЕДУЧИЙ 2: Відколи існує людство на Землі, милосердя та доброта - вважаються однією з найцінніших чеснот. Бо милосердна й добра людина завжди потрібна суспільству, державі. Один з мудреців сказав: "Живи, добро звершай, та нагород за це не вимагай".

 

ВЕДУЧИЙ 1: З березня 2014 року наша країна знаходиться в стані неоголошеної війни. Багато страждань випало на долю нашого народу за цей час, але він проявив свій незламний дух. Сьогодні на Сході України йдуть військові дії, точаться криваві бої.  Там вирішується доля і майбутнє України. Весь народ нашої держави обєднався проти російського агресора. Сили АТО намагаються протистояти терористам. На полі битви - захисники, справжні воїни.

 

ВЕДУЧИЙ 2: Вони мужні, сміливі, хоробрі. Не шкодуючи власного життя, захищають неньку Україну. Це  бійці, що зі зброєю в руках боронять крихкий східний кордон України; лікарі, які в мирний час повертають поранених в АТО з того світу; волонтери, на плечах яких тримається наша армія.

 

ВЕДУЧИЙ 1: Сьогодні не залишилось байдужих людей додолі України, а слова "патріот", "герой", "незалежність" набули для нас особливого значення. Світ визнав українців найбільшими патріотами з 2014 року, бо кожен з нас усвідомлює, що доля нашої країни у наших руках, і кожен може зробити свій внесок у захист України, незалежно від віку, статі і національності.

 

ВЕДУЧИЙ 2: Весь український народ став на боротьбу з окупантом. Розгорнувся масштабний волонтерський рух, і на передову вчасно передається військове спорядження, харчі, маскувальні сітки, листи і малюнки від школярів.  Девізом нашої волонтерської роботи слугують слова: "Ми, українці маємо бути єдині, як ніколи. В єдності сила. Ніхто, крім нас".

 

ВЕДУЧИЙ 1: Вони, волонтери, на війні як батько, як мати, як держава. У ці складні часи до допомоги воїнам долучаються ті, хто на перший погляд, сам потребує допомоги - це люди похилого віку, інваліди, діти.

Перегляд відеопрезентації про волонтерську допомогу воїнам АТО

 

ОРГАНІЗАТОР: Відомий педагог, Олександр Захаренко сказав: "Поспішайте робити добро! І не сьогодні, не завтра, а з цієї хвилини."

Революція Гідності та війна на Сході згуртувала людей, змінила їх свідомість. Яскравим прикладом є прості люди, які обєднавшись в групи, збирають теплі речі, медикаменти, готують воїнам консервацію, печуть хліб тощо…

Сьогодні ми поговоримо про справжніх патріотів, про тих, які долучаються до активної роботи "в тилу", про волонтерів, на плечах яких тримається наша армія.

Сьогоднішній захід ми присвячуємо милосердю, доброті, патріотизму заради майбутнього. Дозвольте представити гостей нашого зібрання.

Ми знову раді вітати у стінах рідного закладу героїв - захисників  нашої країни, які  з мужністю, наполегливістю й вірою в краще майбутнє, стали на захист нашої Батьківщини. Це - воїни АТО………………………………………

Щиро вітаємо численний загін волонтерів-добротворців з чуйним серцем і високим почуттям відповідальності. Це селищна група "Патріот".

Волонтерська організація "Патріот" створена з 2014 року. Нараховує  більше 30 осіб, які кілька раз на місяць формують вантаж в зону бойових дій,  готують для наших бійців різноманітні страви, солодощі, печуть хліб, організовують на Різдвяні свята вертеп, зібрані кошти передають на лікування важкопораненим бійцям-односельцям. Так, в минулому році група "Патріот" зібрала 5,635 грн. на лікування Джугана Василя Васильовича, в цьому році – 10,000 грн.

До слова запрошується керівник волонтерської групи……………………

Перегляд відеоматеріалу про волонтерську групу "Патріот"

Ми раді вітати волонтерську організацію з села Зарубинці. 

Щирими оплесками вітаємо громаду волонтерів з села Івахни. 

Одним із перших ініціаторів по наданню волонтерської допомоги в зону АТО є випускник нашої школи. Він є також герой, і його життєвий досвід є взірцем для прийдешніх поколінь, адже щоразу доставляючи волонтерську допомогу в зону АТО, під вибухи "градів" наражає себе на небезпеку.

Висловлюємо велику вдячність і вітання учасникам духового оркестру за допомогу й підтримку наших бійців та в організації зустрічей.             

Привітати активістів волонтерського руху за їх милосердя, гуманізм й патріотизм радо завітали почесні гості.             

Наша земля прекрасна. Вона варта того, щоб за неї боролися найкращі доньки і сини українського народу.

 Єднаймося, браття! Хай чиста іскрина

 Запалить любов ю гарячі серця.

 Й піснями наповниться вся Україна,

 Від щастя,якому не має кінця.

Пісня "Моя Україна"

 

ВЕДУЧИЙ 1: Дорогі  захисники й герої нашої країни! Ми пишаємось вами,  і віддаємо вашій мужності й сміливості шану й повагу й наш низький уклін! Дякуємо Вам за те, що забуваючи про страх, біль, небезпеку, ви всі як один, незалежно від віку й роду занять, встали на боротьбу з ворогом.

Кожен з вас ясно усвідомлював, що може загинути в будь-яку секунду, але раз за разом піднімався в бій, захищаючи свій дім, свою родину, свою Батьківщину від ворогів, тому що кожен з Вас знав, що: "Якщо не я, то хто ж?"

До слова запрошується учасник бойових дій, військовий капелан………

 

ОРГАНІЗАТОР: Наша Україна може по праву гордитися своїми доньками й синами за почуття глибокого патріотизму, за їх любов і вірність, гуманізм та милосердя.

Тож прийміть в дарунок музичний подарунок від учнів Цибулівського закладу.

Пісня "Квітуча Україна"

 

ВЕДУЧИЙ 2: Поки  чоловіки перебувають на фронті, війна оселяється і в серцях їхніх рідних. Вони теж ведуть щоденний бій, хвилюються, переживають, моляться, чекають звістки від своїх синів, чоловіків, батьків. Але найбільший тягар на серці у матерів.

 Всіх до одного ми повинні пам'ятати,

 Хто нас в цей час тяжкий на Сході захищав,

 Щоб знала кожна вбита горем мати,

 Що недаремно син життя своє віддав.

У нашому залі присутня мати, яка виростила чотирьох синів, двоє з них є учасниками бойових дій на Сході України.

  • Чи думали Ви, що ваші сини на сьогоднішній день будуть прикладом, взірцем для наслідування?

 

ВЕДУЧИЙ 1: В прагненні підтримати наших відважних воїнів єднаються і дорослі і діти. Тож не даремно і у нашому закладі триває акція "Допоможемо разом воїнам АТО", проводяться теплі зустрічі зі своїми героями.

Учнівським та педагогічним колективом щоразу надається волонтерська допомога у вигляді необхідних речей для наших хлопців, збираються кошти.

Дитячі посилки потрапляють на різні блок-пости та військові частини, які захищають від терористів і найманців незалежність та територіальну цілісність України.

За активну волонтерську роботу волонтери району передали для нашого закладу національні  прапори, які розписані відгуками та подяками від воїнів АТО з різних місць бойових дій на сході України.

 

ВЕДУЧИЙ 2: Наш заклад на даний час провів  двадцять незабутніх зустрічей з воїнами АТО. Зараз у закладі триває також акція по збору пластикових кришечок на протезування постраждалим воїнам АТО та благодійна акція "Назустріч мрії" для дітей, які постраждали під час антитерористичної операції на Сході України.

 

ОРГАНІЗАТОР: Ми раді вітати в стінах нашого закладу головного редактора щотижневика "Алекс", на сторінках якого постійно інформується про допомогу та підтримку воїнів АТО. Щиро вдячні редактору газети за відеоматеріали, які використовуємо для проведення виховних заходів у нашому закладі.

Відеоматеріали про участь закладу у підтримці воїнів АТО

(фільм з редакції газети "Алекс")

До слова запрошуємо головного редактора районного щотижневика "Алекс"……………………………………………………………………………..

 

ОРГАНІЗАТОР: Болить сьогодні зранена душа нашої держави України. Болять рани наших мужніх воїнів-захисників, котрі захищають єдність нашої країни. Болять серця матерів, наші серця і душі, переживаючи за них(солдатів, які зупиняють терор і сепаратизм.

 Щоб країна ввійшла в майбуття

 Вільна, сильна, без чвар та війни.

 Віддали найцінніше ( життя,

 України найкращі сини!  

Багатьом із них, на жаль, не судилося повернутися живими. Вони полягли навіки. Серед них і наші земляки - Кізім Петро Анатолійович,  Нищик Руслан Петрович, Бевз Роман Миколайович. Героям, які загинули за світле майбутнє України, оголошується хвилина мовчання.

Звучить пісня "Пливе кача"

 

Україна… Її майбутнє в руках молоді. Від них залежить, якою буде наша держава. А держава, як і родина має бути дружною, сильною, здоровою, щасливою. Для цього потрібно головне ‒ впевненість в силах народу, дружна робота, та віра в його успіх, у майбутнє  України.

 Тож сіймо зерна пам'яті і доброти довкола

 Бо з них добірний колос милосердя  пророста

 Подайте завжди руку допомоги тому

 Хто на шляху життєвому паде!

Нехай у ваших оселях панує мир, щастя,злагода й добробут. А ваші серця повняться любов’ю до людей та гордістю за свою квітучу, незалежну Україну.

    Пісня "Україна - вишиванка"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ЗУСТРІЧ З НАРОДНИМИ УМІЛЬЦЯМИ

(обмін досвідом родинного виховання)

 

Мета: виховувати любов до рідного краю, своєї домівки; знайомити дітей із  традиціями свого села, із ремеслами, поширеними тут; виховувати повагу до людей та їхньої праці, гордість за своїх односельчан; учити бачити красу навколо себе; розвивати відчуття прекрасного.

 

ОРГАНІЗАТОР: Батьки і діти, діти і батьки!

               Нерозділиме і одвічне коло.

               Ми засіваємо житейське поле

               І не на день минущий – на віки!

Все наше – од рослинки на вікні

До вічної Тарасової муки

Передаєм синам своїм і внукам

І не на день минущий – на віки!

Любов до праці необхідно починати виховувати з раннього дитинства. Тому основи трудового виховання закладаються в родині. Багато батьків прагнуть виростити своїх дітей працьовитими і своїм власним прикладом спонукають їх до активної діяльності.

І сьогодні на нашу творчу зустріч ми запросили народних умільців, які поділяться з нами секретами трудового виховання. Адже це вони з ранніх років прищеплюють своїм нащадкам любов до праці, передають секрети народної вишивки, рукоділля, столярної справи, євроремонту та народної кухні.

«Сьогодні – дитина, завтра – підліток, післязавтра громадянин, який піде у світ з чистими руками, чистим серцем, благородними намірами, і нестиме у світ ідеал своєї душі – родинний спадок».Таким кредом у вихованні та навчанні дітей користується родина опікунів, які займаються тяжкою й благородною справою – виховують 9 дітей, створивши будинок сімейного типу в селі Антоніна. В цій родині батьки ще з малку розвивають у дітей здібності сприймати прекрасне, бо вчать їх гарним манерам, розвивають естетичні смаки. Їхні діти, учні нашої школи, навчаються музики, малюють, грають різні ролі у виставках, беруть участь у районних заходах, а ще шиють, в'яжуть, вишивають, навіть квіти доглядають. А прикладом для них є батьки.

Запрошую до виступу родину, які поділяться з нами секретами трудового та естетичного виховання. Мама Наталія - в'яже, вирощує квіти, смачно готує. Батько Олександр – майстер на всі руки. Запрошуємо їх до слова.

Хай пісня лунає, щиро прославляє

Руки працьовиті славою повиті.

Художній номер

 

ВЕДУЧИЙ 1. У нашому селі вже дуже мало залишилось майстрів, які вміють виготовляти з дерева сільськогосподарські знаряддя праці – кісся, топориська. А це - не проста робота. Треба вміти вибрати дерево, знати, яка частина для цього годиться. Все це вміє робити майстер з деревообробки, столяр, наш земляк. Навики столярної справи він отримав в спадок від дідуся. Існує така легенда. «Колись давно запитали у батька багатодітної сім'ї, як він так гарно зумів виховати аж 12 своїх дітей. Той сказав: «А я їх ніяк не виховував, я робив, а вони біля мене, я жив, а вони біля мене.» Отак і наш майстер стояв біля дідуся і вчився столярної справи.

Запрошуємо його до слова………………………………………………………..

 

ВЕДУЧИЙ 2.  У традиційній українській родині чоловік – господар, і є головою дому. Батько повинен уміти робити все і вчити дітей. Йому, годувальнику, належала найперша й найсмачніша ложка страви у домі. Бо батько піклується не лише про себе, а й про сім'ю, щоб жили в достатку, щоб в хаті на подвір'ї було все до ладу, і щоб землю обробити, ще й копієчку заробити.

Зремонтую двері наші,

Враз візьмуся до ослона,

За стільця, а для дружини -

Зроблю столик під вазони.

Ці слова сказані на адресу ще одного майстра столярної справи, який власноруч виготовляє прекрасні меблі, сучасні двері, вікна для будинків, вкладаючи в цю незвичайну професію великий талант від Бога. А щоб краще працювалося, створив навіть власний столярний цех.

 

ВЕДУЧИЙ 1. Багато вміє робити майстер з євроремонту.

То опустить полку вниз,

То підніме вище рамку

До стіни приб'є карниз

То працює вже на ганку.

А ще вміє майстер гарно готувати смачні страви.

Лине слава величава про ваш невтомний труд

І багатшає держава бо вас майстрами всі зовуть.

Для вас майстри звучить пісня.

 

ВЕДУЧИЙ 2. Є в пісні прекрасні слова: «З вечора тривожного аж до ранку, вишивала дівчина вишиванку…» З давніх-давен довгими зимовими вечорами сім’ї збиралися біля столу, освітленою гасовою лампою: дівчата і жінки – вишивали рушники, панно, в’язали кружева, а чоловіки – майстрували, або навіть читали.

 

Вишиваю вишивки двома кольорами,

На них листя і колосся, віночок з квітами.

В нас традиція така - рушник вишивати

Вишиванками своїми прикрашають кімнати

З вишиваним рушником гуляєм весілля

Й зустрічаємо гостей із хлібом і сіллю

І традицію таку передаєм дітям

Вічно дружба, честь, любов житимуть на світі.

Такою народною майстринею-вишивальницею є учителька нашого закладу. Запрошуємо її до слова …………………………………………………

 

ВЕДУЧИЙ 1. Вишивка підкреслює тепло і затишок в оселі, прикрашає життя і рятує від журби. Про красу своїх робіт дбає кожна вишивальниця, вдало підбирає барви, вкладаючи у свою працю тепло душі, любов і смак.

На цьому добре розуміється ще одна родина, в якій вишивають і хрестиком, і гладдю, і бісером.

Ой вишивки наші любі, ми вас вишиваєм

Та про красу і про фарби думки не лишаєм.

Де покласти слід рожевий, а де ніжно синій,

Щоб славила наша праця рідну Україну.

Щоб сміялись вишиванки гарними квітками,

Щоб пишалась Батьківщина своїми майстрами.

До слова запрошуємо родину вишивальниць……………………………

Для вас, майстрині-вишивальниці, звучить пісня «Виший, мамо, мені сорочку».

 

ВЕДУЧИЙ 2. Ми вітаємо в праці завзятих

                Всіх хто має руки золоті.

                Хто вміє вишивати і в’язати

                Хто творить руками своїми красу.

Ми висловлюємо щиру вдячність жінкам, чиї руки сьогодні прикрасили наш заклад. Це не тільки вишивальниці, а й в’язальниці. Їх руки – найтепліші, найніжніші, найпрацьовитіші.

Тож запрошуємо до слова, поділитися секретами своєї справи, працівницю нашого закладу,  майстриню-в’язальницю………………………...

 

ВЕДУЧИЙ 1. Чи ти Ксеня, чи Наталка

                Мусиш бути господарка.

                Вміти вести лад у хаті,

                І пекти і тушкувати

Щоб у домі був лад, господиня повинна вміти шити, вишивати, в'язати, білити хату, співати, поїти і доглядати худобу, варити, пекти, доньку навчити, ще й на роботу ходити.

Такою господинею у нашому селищі є майстриня з випічки……………..

Ось і замісила тісто з білої муки

Виліпила дітям булки й пиріжки,

Печиво та бублики, гарні калачі,

Запашні пампушки я печу в печі

От вам і готові з білої муки

Запашні й рум'яні торти й пиріжки.

До слова запрошуємо майстриню з випічки………………………………

 

ВЕДУЧИЙ 2. На віконечку у ряд, ляльки-мотанки стоять:

                На них платтячка барвисті, всередині – трави різні,

                А на стінах у майстрині, картини зовсім не старинні.

                Малює Валя залюбки дерева, ріки і квітки

                Ну, а справа основна – вміє кроїти вона,

                Шити вміє і в’язати, щоб дівчаток прибирати.

                Аж дві донечки зростає, їх матуся одягає

                Вишиває їм сорочки, щоб були красуні - дочки!

Отже, радо зустрічайте цю майстриню, так і знайте

Що живе серед народу, в Цибулів приносить моду.

Зустрічайте майстриню, що виготовляє ляльки-мотанки, майстриню крою і шиття, майстриню-в’язальницю…………………………………………..

Звучить пісня «Віночок»

ВЕДУЧИЙ 1. Шановні наші народні умільці, майстри мистецтв, дорогі гості!

Будуйте і творіть прекрасне

У вічному лишайте слід

Хай край наш колоситься рясно,

Храніть життя священний хліб.

Напийтесь святності у вірі,

Звеличтесь духом у любові

Нехай звучить небесна ліра

Всевишнього одвічним словом

 

ОРГАНІЗАТОР: Наша зустріч показала, яку велику роль відіграє сім’я у розвитку творчої особистості, а саме: виховання відповідальності, любові до праці, відродження народних промислів – майстрування, вишивка і в’язання, вміння шити й випікати. Чим міцніше дитина привязана до родини, тим глибше вона розуміє своє місце – символ продовження роду.

Бережім одвічні заповіти

По собі лишати добрий слід

Ми творці життя – батьки і діти

Невмирущий мужній родовід!

Ми щиро дякуємо вам усім! Нехай сьогоднішній захід зігріє ваші серця добром і залишить в них найкращі спогади.

Пісня «Давайте друзі заспіваєм»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Концертно - розважальна програма для батьків

«НАШІ ТАЛАНТИ – РІДНИМ БАТЬКАМ»

   

Організатор. Дорогі батьки! Заклад і сім’я – нероздільне і одвічне коло, які допомагають долати життєві труднощі, досягати вершин та виборювати перемоги. Саме завдяки вашій підтримці і допомозі, дорогі батьки, ми маємо гарні успіхи у навчанні, вихованні та зовнішньому вигляді нашого закладу.

Тож прийміть низький уклін від нас, вчителів, від них – ваших дітей і онуків. Щиро бажаємо вам міцного здоров’я, добра, достатку, родинного затишку.

І нехай наша музична програма підніме вам настрій, додасть сили, терпіння, наснаги, поваги від дітей і вдячності за ваші добрі справи.

 

Ведучий 1. Шановні батьки! Ми раді вітати вас у цей чудовий час в стінах нашого закладу.

Стало доброю традицією проведення Днів відкритих дверей для батьків та загальношкільних батьківських зборів. І тому зараз, перед початком зборів, ми хочемо, щоб ви трішечки відпочили та підняли свій настрій, адже ми приготували для вас, шановні батьки, невеличку програму.

 

Ведучий 2. Найдорожчі люди, наші батьки!

             Спасибі, що сьогодні до нас ви прийшли

             В другий дім для нас, що цвіте довкола.

             Ми розкажемо, як навчаємося і чим живе наша школа.

 

Ведучий 1. Які є успіхи в навчанні,

             І які є справи гарні,

             Про доручення вам скажемо

             І таланти всім покажемо.

             Як ми дружимо, живем,

             Подивіться, як ростем.

             Тож сьогодні, у цей час

             Проводим зустріч цю для вас.

А розпочнуть концертну програму учасники художньої самодіяльності.

Музичний номер

 

Ведучий 2. Кожен повинен зрозуміти просту істину – щоб не втратити духовної культури, ми мусимо починати з першооснов і повертати історичну пам’ять. А починати маємо з найсвятішого – родоводу. Адже треба знати, хто ми і чиїх батьків діти.

 

Ведучий 1. Завжди пам’ятаймо:

             Одна Батьківщина і двох не буває.

             Місця, де родилися, завжди святі.

             Хто рідну оселю свою забуває,

             Той долі не знайде в житті.

І припадаєм до неї устами,

І серцем вбираєм, мов спраглий води…

Без рідного дому, без рідної мами

Збідніє, збідніє земля назавжди.

Для вас, батьки, звучить музичний номер.

 

Ведучий 2. Батьки і діти, діти і батьки –

             Нерозділиме і одвічне коло.

             Ми засіваємо житейське поле

             І не на день минувший – на віки.

Ведучий 1. Кожна людина повинна знати свій родовід, пам’ятати своїх прадідів, знати, чим вони займалися, як жили, чим славилися. Треба вчити «дерево свого роду». Що більший рід, то міцніше стає дерево. А чим міцніше дерево, тим багатша і міцніша наша держава – Україна.

Український народний танець «Гопак»

 

Ведучий 2. Народжені ми любов’ю –

             Хай святиться повік ім’я,

             Зичу доброго вам здоров’я,

             Берегине, родино моя!

 

Ведучий 1. В цьому слові – зоря і пам’ять,

             Шир степів і орлина вись,

             Слово батька і пісня мами

             Дивоцвітом у ньому злились.

Музичний номер

 

Ведучий 1. Мати і батько… найближчі й найдорожчі люди для кожного з нас. У четвертій заповіді Божій сказано: «Шануй батька і неньку і добре тобі буде, і довго проживеш на землі». Ніколи не стане великою, благородною людиною той, хто ще змалечку не вмів бути хорошим сином, ніжною, доброю донькою.

 

Ведучий 2. «Діти, слухайтеся свої батьків у господі, бо це справедливо. Будьте слухняними в усьому батькам, бо це Господові приємно». Ці слова сказані в Новому Заповіті Біблії.

Музичний номер

 

 

Ведучий 1. Рідні тату і мамо!

             Хто без вас ми є?

             Ви нам дарували і тепло, і світ,

             Ми ж бажаємо всім вам

             В злагоді й щасті жити сто літ!

 

Ведучий 2. Спасибі, батьки, за щире тепло,

             За людяність вашу, за серця добро,

             За руки робочі, за хліб на столі,

             Спасибі вам, рідні, уклін до землі!

Музичний номер

 

Ведучий 1. Ми любимо вас, кохані мами й тати,

Ми вам бажаємо здоров’ячка багато,

Ми хочемо, щоб завжди ви раділи

І щоб в житті ніколи не хворіли.

Хоч часом ми буваємо нечемні

І дуже ви хвилюєтесь за нас,

Але у серці знаємо, напевно,

Ми більше радуємо вас.

 

Ведучий 2. Хай Бог охороняє вас від злого,

Хай світить сонце і колосяться жита,

Щоб ви були щасливі і здорові

На многії і благії літа.

До вашої уваги вистава учасників драматичного гуртка.

 

Організатор. Ми – щаслива шкільна сім’я, бо в нас є такі турботливі батьки, як ви. Тож нехай у нашому дружньому царстві батьків, педгогів і дітей передаються з покоління в покоління працелюбність і достаток, довіра й подяка, добрий звичай і спомин про великі діла.

Наша зустріч музична дійшла до кінця. Але ми не прощаємось. А навпаки, здружимося і поріднимось ще більше. Ви побачили своїх дітей, онуків, їхні захоплення, вміння. Які ми цікаві, сильні, талановиті разом.

Хай щастям і сміхом повниться наш дім!

Дай же, Боже, всім вам многих добрих, щасливих літ!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Родинно-педагогічна конференція по обміну досвідом виховання

дітей, наступності ДНЗ і закладу освіти

«СІМ’Я – ЦІЛЮЩЕ ДЖЕРЕЛО ВСЕБІЧНОГО РОЗВИТКУ ДИТИНИ»

 

ВЕДУЧИЙ 1.  Шановні колеги, батьки, гості! Вже стало традицією у нашому закладі проводити родинно-педагогічні світлиці по обміну досвідом навчання та виховання дітей, адже батьки – перші й основні вихователі дитячих душ.

Сім’я – це хранителька національних звичаїв і традицій, плекальниця найвищих цінностей людства – дітей. Але сім’я, родина – це не тільки, рідні. Це і дитячий садок, навчальний заклад, де також навчають і виховують.

На сьогоднішню зустріч ми запросили кілька сімей, які передають своїм нащадкам родинні традиції, розвивають творчі задатки, здоровий спосіб життя естетичний смак, виховують любов до праці, патріотизм, почуття доброти й милосердя.

 

ВЕДУЧИЙ 2. Шановні батьки! Сьогодні ви не тільки обміняєтесь досвідом родинного виховання, а й отримаєте відповіді на будь-які поставлені вами запитання.

Ви маєте можливість поспілкуватись з практичним психологом та соціальним педагогом, педагогами закладу та дитячих навчальних закладів. Відчуєте мудрі настанови по наступності дитячого навчального закладу і закладу освіти.

З давніх-давен український народ найголовнішою цінністю у житті вважає здоров’я. Навіть вітаючись і прощаючись, бажаєм один-одному «Здоровенькі були!», «Бувайте здорові», «На здоров’я!»

Майбутнє нашої держави – наші діти – здорові та щасливі. Якщо вони здорові – здорова нація. В народі говорять: «Щоб здоров’я добре мати – треба тіло тренувати».

 

ВЕДУЧИЙ 1.  Ми раді вітати в нашій залі заслуженого тренера, майстра спорту з кіо-кушинкай-карате спортивного клубу «ОЯМА», гордість селища, району, області, країни Олександра Миколайовича Вдовиченка з родиною, в якій зростають двоє діток дошкільного і шкільного віку.

Його вихованці багаторазові чемпіони України на рахунку яких безліч нагород. Уся родина Олександра Миколайовича займається спортом. Донька Настя, учениця 5-го класу однократна чемпіонка України з кіо-кушинкай-карате, переможниця  обласних змагань, нагороджена медалями та кубком України.

Поділитися секретами фізичного виховання запрошую до розмови Олександра Миколайовича.

Щоб досягти вершин і результатів у фізичному вихованні потрібно спіткнутися з труднощами.

Художній номер

 

ВЕДУЧИЙ 1.   Великий педагог Василь Сухомлинський сказав: «Людина народжується у світ не для того, щоб зникнути безвісною пилинкою, людина народжується, щоб залишити по собі слід вічний…»

Таким кредом у житті користується родина Андрієвських, у якій виховується п’ятеро дітей. Яскравим прикладом сім’ї - є шанування українських традицій та виховання дітей у дусі патріотизму і глибокої пошани до старших, піклування про молодших.

Голова сім’ї, Микола Вікторович, учасник бойових дій на сході України, який пішов захищати цілісність держави вслід за своїм братом Сергієм. Патріотизм для родини – понад усе. Поділитися досвідом патріотичного виховання запрошуємо родину Андрієвських.

 

ВЕДУЧИЙ 2.  У багатьох сім’ях добре розуміють як важливо з раннього дитинства розвивати у дітей почуття прекрасного, привити їм любов до природи, художні задатки, розумові здібності.

У родині Войцехівських батьки навчають дітей різним видам діяльності: малювати, ліпити, виготовляти різні поробки з природного матеріалу. Мама - Оксана Миколаївна, у їх родині – найперша вихователька дітей, яка передає їм глибокі знання свого народу, вчить їх рідної мови, звичаїв. Привчає до відповідальності, наполегливості.

Діти в цій сім’ї розумні, творчі, ініціативні. Старший син Олег, переможець районних і обласних предметних олімпіад, відмінник у навчанні.

Виступ родини Войцехівських.

Художній номер

 

ВЕДУЧИЙ 1. Любов до праці необхідно починати з раннього дитинства. Тому основи трудового виховання закладаються в родині. Багато батьків прагнуть виростити своїх дітей працьовитими, а тому своїм власним прикладом спонукають їх до активної діяльності.

З ранніх років родина Хоменків прищеплюють своїм малюкам любов до праці, передають секрети народної кухні, ведення господарства. Діти разом з батьками працюють в саду, на городі.

Поділитися секретами трудового виховання запрошуємо маму, Сніжану Юріївну Хоменко.

 

ВЕДУЧИЙ 2. У родині Осадчих – господарська діяльність займає теж провідне місце в сім’ї. Батьки Олексій і Наталія стежать за дотриманням звичаїв, сімейних порядків. Для родини характерною рисою є порядність, відповідальність, турбота, гостинність і працьовитість.

  • Як ви привчаєте дітей до активної діяльності?

Виступ родини Осадчих.

Художній номер

 

ВЕДУЧИЙ 1. Українська родина -

                На слово щире і поміч багата.

                Коли гість завітає до хати,

                Його словом і хлібом віншують.

Привчають своїх дітей до помочі, виховують найкращі людські цінності у сім’ї Яненків. Діти гарно співають, випікають різні тістечка, малюють, навчаються, допомагають мамі. В цій родині панує атмосфера доброти, людяності, поваги до старших.

  • Як ви розвиваєте у дітей розумові здібності, творчість, господарську діяльність?

Виступ родни Яненків.

 

ВЕДУЧИЙ 2.  З давніх-давен, довгими зимовими вечорами, сім’ї збиралися біля столу, освітленою гасовою лампою: дівчата і жінки вишивали, в’язали, а чоловіки майстрували, навіть читали.

Отак і в сім’ї Хуторянських – дівчата вишивають, хлопці майструють, а потім разом читають.

  • Як у вашій сім’ї передається досвід роботи дітям?

Виступ родини Хуторянських.

 

ОРГАНІЗАТОР. Шановні батьки! Наша зустріч показала, яку велику роль відіграє сім’я у розвитку особистості, а саме: виховання відповідальності до навчання, виховання любові до праці, відродження народних промислів, патріотичні почуття. Чим міцніше дитина прив’язана до родини, тим глибше вона розуміє своє місце як символ продовження роду.

Ви, батьки, найперші й основні вихователі своїх дітей. Знайте! Дитину виховує кожна хвилина життя, кожен куточок землі, кожен ваш крок, слово, справа. Діти народжуються «готовими людьми». І якщо ви хочете, щоб ваші діти були розумними, здоровими, милосердними, добрими – виховуйте їх такими. Виховуйте, а не контролюйте кожен її крок.

З дошкільного віку дитина починає усвідомлювати, що можна робити, а що ні, що добре, а що погано, що схвалюється, а що засуджується.

До слова запрошую завідувачів ДНЗ «Теремок» і «Берізка»

 

ОРГАНІЗАТОР. В народі кажуть: «Посієш звичку – пожнеш характер», «Нелегко привести до добра навчанням, а легко прикладом». Дефіцит спілкування з дітьми сьогодні це печальний факт. Навчання в закладі – це не просто набуття суми знань, умінь і навичок. Це, насамперед, володіння дитиною зразками поведінки, формування емоційно-вольової сфери, що дасть змогу прийняти нову позицію – позицію учня.

До слова запрошуємо практичного психолога і соціального педагога.

 

ОРГАНІЗАТОР. По питанню наступності ДНЗ і закладу запрошуємо виступити вчительку початкових класів.

В Україні говорять: «Від родини йде життя людини, без сім’ї нема щастя на землі». Тож дбайте, щоб ваша машина сімейного життя була справною.

Нехай сьогоднішня зустріч зігріє ваші серця добром і залишить в них найкращі спогади.

 

 

 

 

 

 

 

ДОДАТКИ

Інформаційна палітра «Для вас, батьки!»

 

ПАМ’ЯТКИ-ПОРАДИ БАТЬКАМ

Шановні батьки!

Ми хочемо нагадати вам, що такі гарні слова, як «доброго дня», «дякую», «будь ласка», «вибачте» вперше дізнаються вдома!

Саме вдома діти вчаться бути чесними, пунктуальними, охайними, гарно відноситися до друзів, поважати старших і учителів.

Саме вдома вони вчаться бути акуратними, не розмовляти з повним ротом і кидати сміття в урну!

Вдома вони також вчаться бути організованими, доглядати за своїми речами і не брати чуже.

А в закладі ми вчимо їх мови, математики, історії, географії, фізики, хімії. Батьківське виховання ми лише підкріплюємо, але не замінюємо.

 

ВАША ДИТИНА – ДЗЕРКАЛО ВАШОЇ РОДИНИ

Практика будь-якого психолога багата зверненнями батьків, суть яких зводиться до прохання про допомогу: «Допоможіть, у мене проблемна дитина!», «Мій син став некерованим, що робити?»

А чи існують проблемні діти? На це питання є тільки одна відповідь – ні!

Є лише проблемні батьки. А дитина – лише дзеркало сім’ї, в якому, якщо придивитися, відбивається все: особистісні проблеми батьків, подружні, дитячо-батьківські взаємини, протиріччя і конфлікти.

Враховуючи це, чи треба говорити, що найчастіше дзеркало ‒ криве? Ось ця кривизна і проявляється у формі некерованої і негативної поведінки дитини.

Іноді ці прояви можна пом’якшити або усунути зовсім. Цьому сприяють і позитивні зміни в сімейних відносинах, і робота з внутрішньоособовими проблемами самих батьків. І те, і інше позначається на формуванні особистості дитини. Але, ще раз підкреслю,  що це, на жаль, трапляється вкрай рідко. Чому? Та тому, що більшість батьків не бажають визнавати, і тим більше працювати над собою і своїми недоліками. Дуже часто вони вимагають від психолога провести роботу щодо виправлення поведінки дитини. І чим більше працюєш з підростаючим поколінням, тим більше переконуєшся, що серед них «важких» немає, просто багато потребують здорового навколишнього середовища.

Зате серед батьків «важких випадків» більше, ніж достатньо. Ось лише деякі приклади з усього різноманіття:

  1. «Щедрі» батьки

«Моя дитина ні в чому не повинна відчувати нестачу!» – такий девіз і життєвий принцип цих людей. До речі, серед них не завжди попадаються дійсно заможні люди. Частіше, навпаки, це звичайні громадяни із середнім або навіть низьким достатком. Однак, саме вони вважають, що якщо їх дитина щось захотіла, то вона повинна це отримати, незалежно від того, чи потрібно їй це насправді чи ні.

Такі батьки завжди заміняють поняття «любити» - поняттям «купити». Замість того, щоб приділяти дитині увагу, дарувати їй своє спілкування, нагороджувати її своєю любов’ю, давати їй тепло і ласку, вони купують  найдорожчу іграшку (часто підсвідомо, а то й усвідомлено, мотивуючи це так: «щоб довше не підходила і не заважала відпочивати або працювати»), наймають няню або гувернантку (обов’язково, щоб з вищою педагогічною освітою: «щоб дитина інтелектуально розвивалася, була добре вихованою»).

Можна ще купити репетитора, тренера, психолога і лікаря. І почати спокійно думати: «Тепер у дитини все є, і я можу, нарешті, зайнятися зароблянням грошей – адже дитина росте, і потреби її теж будуть зростати! Тому необхідно ще придбати машину, квартиру, престижний інститут і ще тисячу дуже потрібних для формування особистості дитини речей». І, звичайно, якщо хтось спробує такого батька трохи навчити, то у відповідь обов’язково почує – «не можна бути щасливим, і незаможним». Хоча французький фільм «Іграшка» каже, що можна…

  1. «Тривожні» батьки

У цих батьків будь-яка думка про дитину пронизана тривогою. «Вона може застудитися; у неї можуть бути глисти, вона може забитися, вона може злякатися і т.д.». І, що дивно, дитина, немов змирившись з неминучістю, застуджується (незагартована дитина – поганий імунітет), у неї виявляють глисти (а у кого їх немає в дитячому віці?), і просто постійно лякається – темряви, лікарів, тварин і т.д. (і хто це навчив її бояться, а?…) Але найстрашнішим (за наслідками) є страх, що дитина щось не зможе (зав’язати шнурки, самостійно проїхати на двоколісному велосипеді, скористатися телефоном). А раз сама не впорається, то їй необхідно допомогти! І допомагають, допомагають, допомагають… Батькам цього типу не завадило б почитати книгу Анатолія Некрасова «Материнська любов» і задуматися над питанням: «Звідки ж пішло вираження «мамин синок» або «татова дочка?»

  1. «Втомлені» батьки

Ці батьки втомилися ще до того, як дитина у них з’явилася. Озброївшись колись ілюзіями щодо сімейного життя, та виховання дитини, і зіткнувшись, на їхню думку, з суворими і важкими буднями», вони разом втрачають інтерес і до подружнього життя, і до виховання своєї дитини. Ключовими фразами таких батьків стають – «не бігай!», «не лізь!», «не роби», «не роби це!», «як ти мені набрид!», «я тебе покараю!». І сама коронна фраза: «я від тебе втомилася (втомився)!».

Пам’ятайте, найстрашнішим для дитини, як і для дорослої людини, виявляється неуважність іншої людини, а особливо людини близької, рідної. І для того, щоб отримати цю увагу, дитина готова на все. Для неї це життєво необхідно, щоб батьки звертали на неї увагу! Проте, якою вона буде, негативною, у вигляді чергової порції моралі або ще якогось покарання, чи позитивною. Просто поки дитина не знає, як ще звернути увагу мами чи тата на себе.

  1. «Батьки – перфекціоністи»

«Ти повинен бути краще за всіх!» – ось їх девіз. Такі батьки, як правило, мають мінімум дві вищі освіти і вічно мріють захистити кандидатську, працюють, в кращому випадку, асистентом на якійсь кафедрі. При цьому, дитину вони прагнуть віддати в «найнайпрестижніший» дитячий садок: з поглибленим вивченням іноземної мови та геометрії Лобачевського.

Що стосується вибору закладу, то, звичайно, заради навчання саме в ньому вони будуть долати будь-які перешкоди: возити її через все місто, наймати репетиторів, щоб «відповідати певному рівню». Ще б пак, адже, на їх думку, вчитися необхідно тільки на «відмінно».

Так, шкільна програма повинна бути найновішою, і, звичайно ж, найбільш ефективною в плані створення вундеркінда. До того ж, до їх невдоволення, деякі «несвідомі» вчителі ніяк не хочуть перейнятися розумінням особливості їх дитини. Більше того, вони, як ніби спеціально, намагаються зайняти учня зовсім не тими предметами, які «важливі й потрібні», а зовсім непотрібними і примітивними, що заважають, забирають час, що знижують загальний показник успішності: праця, технологія, фізкультура, музика, ОЗ і т. д.

  1. «Батьки – невдахи»

Як це не парадоксально, але ці батьки, на перший погляд, багато чого домоглися. Однак, якщо придивитися уважніше, то в їх поведінці можна побачити клеймо якогось нереалізованого бажання.

Професійний спорт, велика сцена, подіум, персональні виставки художніх робіт – все це не дає спокою амбітним татам і мамам. Колись їх власна лінь, невмотивованість, відсутність належної підтримки, спільно з іншими «об’єктивними» причинами не дали цим бажанням реалізуватися.

Зате вже своїм дітям вони точно «подарують або прищеплять» свою мрію. І не біда, що ця мрія сформувалася в період їхнього вже дорослого життя і стала більше схожою на безплідну фантазію. У результаті перед дітьми відкриваються «чудові» перспективи: не просто вчитися, а працювати над якоюсь наукою, видом спорту і т.д. майже десять годин на добу, забувши про нікчемні іграшки, про спілкування з однолітками і визнавши абсолютно нецікавими звичайні дитячі захоплення, хобі та забави.

Зате, якщо їм вдасться дивом уникнути виснаження нервової системи, неврозу чи психосоматоза, у них все-таки є надія реалізувати нарешті-таки свою мрію. Точніше, мрію своїх батьків, але це вже не важливо… адже правда?!

  1. «Батьки – спекулянти або маніпулятори»

Дитина для таких батьків всього лише спосіб впливу на оточуючих: партнера, батьків, інших родичів. «Це треба не для мене, це треба для дитини!» – так звертається один з батьків до іншого. І чим більше безпорадна, або соматично ослаблена дитина, тим більше можливостей у її тата або мами впливати на інших членів сім’ї. Іноді такі батьки, тим самим намагаються зберігати деструктивну сім’ю, гуртуючи всіх навколо проблеми з дитиною.

Природно, з народження перебуваючи в оточенні «рідних», мають перераховані вище проблеми, виростаючи в атмосфері, яка зовсім не сприяє психологічному комфорту, наші діти намагаються захиститися від подібної реальності. І ось тоді і проявляються в них або неусвідомлені захисні механізми, або коппінг-стратегії – усвідомлені способи захисту від навколишньої дійсності, спроби раціоналізувати свою поведінку, прагнення уникнути думок про власні вчинки, і прагнення втекти від самотності або тривоги.

І що ж робимо ми, люблячі і щирі батьки? А ми, зіткнувшись з подібного роду поведінковими реакціями (серед яких різного роду залежності, небажання вчитися, прагнення до соціальної й антисоціальної поведінки і т.д., я вже не кажу про проблеми зі здоров’ям), голосно говоримо собі і оточуючим «Боже, це така проблемна дитина»! Але ніколи при цьому навіть не допускаємо і тіні сумніву «А може, просто це ми – проблемні батьки?»…

  1. Як виховати в дитині повагу до тих, хто її оточує

Одні з найбільших труднощів, з якими зіштовхуються сучасні батьки – це виховання поваги в дітей. Ви не зможете вирішити цю проблему, просто сказавши своїй дитині: «Поважай інших людей, це важливо». Щоб розвинути повагу в дитини, одних слів недостатньо. Коли ми поважаємо когось, це означає, що ми цінуємо його й добрі до нього. Коли ми цінуємо своїх друзів, ми любязні з ними. Коли ми цінуємо своїх сусідів, ми не розкидаємо сміття у дворі. Хоча іноді буває важко чітко визначити, що таке повага, потрібно навчити дітей поважати себе й тих, хто їх оточує.

Коли ви чекали народження дитини, імовірно, ви були дуже схвильовані. Ви читали книги та переглядали сайти про догляд за дітьми й годинами обговорювали, яке імя їй вибрати, які шпалери поклеїти в дитячій кімнаті. Коли дитина народилася, ви, швидше за все, так були зайняті доглядом за нею, що вам довгий час не спадало на думку прищеплювати їй такі цінності, як повага до свого оточення.

Деякі батьки не надають цьому значення до підліткового віку, коли дитина переживає бунтарський період. На жаль, зазвичай у цьому віці вже пізно вчити дитину поваги. Перш ніж настане складний період у її житті, подбайте про те, щоб вона зрозуміла цінність і важливість поваги до тих, хто оточує.

 

  1. Демонструйте повагу

Діти найкраще вчаться, наслідуючи інших. З раннього віку ваша дитина переймає вашу поведінку. Якщо ви самі ставитеся з повагою до навколишніх, ваша дитина навчиться чинити так само. І навпаки, якщо ви розмовляєте з іншими людьми зверхньо або ігноруєте їх думку, дитина успадкує таку вашу поведінку.

Хоча ніхто з батьків не ідеальний, подумайте про те, що ваша поведінка говорить про вас. Ви любите сперечатися? Ви буваєте нестримані? Ви розгнівані й любите стояти на своєму? Або, можливо, ви готові прийти на допомогу іншим? Ви прибираєте після себе? Ви не розкидаєте сміття? Є багато способів проявити повагу до інших у повсякденному житті, тому не уникайте роздумів про те, як ви виглядаєте в очах дитини, якими б важкими для вас ці роздуми не були.

  1. Говоріть з дитиною про повагу

Поясніть дитині, що означає поважати інших. Навіть у дошкільному віці дитина може це зрозуміти. Ви можете почати з найпростіших речей, наприклад, з того, що повага означає не брати без дозволу чужих іграшок і ділитися своїми. Згодом можна пояснити дитині, чому потрібно бути ввічливим і добрим у ставленні до інших.

Коли ви розмовляєте з дитиною про повагу, а не просто говорите їй, щоб вона шанобливо ставилася до людей, вона почувається більш комфортно, адже так вона має можливість ставити вам запитання й дізнаватися, що ж насправді означає повага до тих, хто оточує.

  1. Показуйте дитині приклади поваги з життя

Переконайтеся, що ви показуєте дитині достатньо прикладів шанобливого ставлення до людей. Багато хто думає, що знає, як шанобливо ставитися до людей, але насправді це не так. Подумайте, чи знають ваші діти, як виявляти повагу. Якщо ні, обговорюйте з ними приклади з життя. Вам не потрібно нічого вигадувати - просто розкажіть їм про випадки поваги й неповаги, з якими ви зіштовхнулися протягом дня. Так діти швидше навчаться шанобливої поведінки.

Хоча виховувати дитину іноді буває важко, важливо не уникати проблем, а поступовово вирішувати їх. Повага до людей - одне з таких складних питань. Усі батьки бажають дитині найкращого, тому переконайтеся, що ви виховуєте в дитині повагу до інших з ранніх років. Це принесе їй велику користь у майбутньому.

 

ШАНОВНІ БАТЬКИ!

Ваша дитина навчається в Цибулівському ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Ви - її господар-однодумець, але пам'ятайте:

  1. Ваша дитина прийшла із навчального закладу. Уважно  вислухайте її радощі й печалі. Домагайтесь того, щоб вона говорила лише правду.
  2. Не карайте дітей фізично. Умійте поводитись у будь-якій ситуації як мудрий старший друг.
  3. Навчайте дитину роботи.
  4. Раз на тиждень відвідуйте заклад. Тут Вас завжди чекають. Поділіться з педагогами своїми сумнівами, проблемами щодо виховання дітей.
  5. Обговорюючи шкільні справи з дитиною, будьте обережними в оцінці поведінки вчителя.
  6. Неясну ситуацію виясніть з педагогом.

 

ПАМЯТКА БАТЬКАМ

  1. Пам’ятайте, що першою школою життя для дитини є та сім'я, в якій народилася дитина. Завдання обох батьків полягає в тому, щоб створити атмосферу любові, довіри, духовного настрою та комфорту.
  2. Не дивіться на дитину як на особисту власність. Ви дали дитині фізичне тіло, а душа її належить світові. Сприймайте дитину як особистість - єдину, унікальну і неповторну.
  3. Не виражайте часто свого незадоволення, критики - це тільки породжує негативність в стосунках дітей і батьків.
  4. Давайте дітям можливість відчувати Ваше визнання та схвалення.
  5. Ніколи не старайтесь запевнити дитину в тому, що вона погана.
  6. Будьте тактовними в стосунках з дітьми. З любов’ю і тактом ставтесь до дідуся, бабусі та людей похилого віку.
  7. Давайте приклад емоційного самоконтролю і витримки.
  8. Показуйте приклад позитивних дій та вчинків дітям не на словах, а в конкретних справах.
  9. Насильство над дітьми ‒ це протиправний акт, який забороняється законом. Так, в Сімейному Кодексі сказано наступне: «Забороняється фізичні покарання дітей батьками та інші види покарань, які принижують людську гідність. Дитина має право на належне батьківське виховання».
  10. Завжди давайте дитині шанс на право бути кращою.

 

ПАМЯТКА БАТЬКАМ

  1. Будьте взаємно поважними, чуйними, уникайте сварок і образ.
  2. Подавайте дітям приклад такого ставлення до сусідів, товаришів по праці, а також до людей не знайомих, що потребують допомоги.
  3. Успіх виконання залежить від поєднання поваги до дітей з вимогливістю до них. Дорослі часто забувають про те, як вони поводилися в дитинстві. Які інтереси й сумніви сповнювали їх серця. Вмійте поставити себе на місце дитини. Поважайте в ній людину, цікавтесь її успіхами і невдачами.
  4. Поважаючи дитину, не забувайте про вимогливість.
  5. Вправляйтесь зі своїми дітьми у гуманних вчинках. Організовуйте їх життя так, аби вони на ділі могли виявити турботу про менших й допомагати старшим, щоб вони були готові допомогти тим, хто потребує допомоги

 

ПРАВИЛА, ЯКИХ МАЮТЬ ДОТРИМУВАТИСЯ

БАТЬКИ ПІДЛІТКА

  1. Допомогти дитині знайти компроміс душі і тіла.
  2. Усі зауваження робити в доброзичливому, спокійному тоні, без ярликів.
  3. Докладно ознайомити дитину з призначенням і функціонуванням організму.
  4. Варто пам'ятати, що поки розвивається тіло дитини, хворіє і чекає допомоги душа.
  5. Якщо:

- Дитину постійно критикують, вона вчиться ненавидіти;

- Дитину висміюють, вона стає замкнутою;

- Дитину хвалять, вона вчиться бути вдячною;

- Дитину підтримують, вона вчиться цінувати себе;

- Дитина росте з докорами, вона вчиться жити з почуттям провини;

- Дитина росте в терпимості, вона вчиться розуміти інших;

- Дитина росте в чесності, вона вчиться бути справедливою;

- Дитина росте в безпеці, вона вчиться вірити в людей;

- Дитина росте у ворожнечі, вона вчиться бути агресивною;

- Дитина живе в розумінні й дружелюбності, вона вчиться знаходити любов у світі.

 

ПАМЯТКА ДЛЯ БАТЬКІВ

Діти – основа сімї. У процесі виховання враховуйте індивідуальні особливості розвитку дитини.

Не ображайте, не бийте, не принижуйте дитину.

Пам’ятайте, навчання – це радість (негативні емоції не сприяють засвоєнню матеріалу, вбивають бажання вчитися). Криком ви нічого не зміните.

Знайдіть час для бесіди з дитиною. Під час спілкування не реагуйте бурхливо, не засуджуйте, а бутьте тактовними, толерантними у вираженні своїх суджень, думок. Намагайтеся контролювати режим дня дитини.

Пам’ятайте, що дитина – це ваше відображення (грубість породжує грубість, крик – крик, а взаєморозуміння і доброзичливість – добро і злагоду в сім’ї). Запитайте себе: «Чи хочу я, щоб моя дитина була схожа на мене?».

Дитина – це цілий світ, сприймайте її як цілісну особистість, дорослу людину, яка має свої права (на навчання, відпочинок тощо) і певні обов'язки (вчитися, дотримуватися правил для учнів).

Якщо ви помітили, що у дитини «важкий» період, тоді підтримайте її.

Не віддаляйте дитину від себе – знайдіть час поговорити, зрозуміти, згадати себе в її віці, допоможіть, якщо потрібно, лагідним добрим словом.

Не шкодуйте ніжних слів, будуючи стосунки з власною дитиною.

Ви дали дитині життя, тож допоможіть зорієнтуватися у бурхливому морі життєвих подій.

 

ПОРАДИ ЩОДО СПІЛКУВАННЯ І ВИХОВАННЯ

АГРЕСИВНОЇ ДИТИНИ

  1. Якщо дитина проявляє садистські нахили, жорстока у відношенні до інших людей, тварин ‒ це проблема емоційного і психічного плану. В такому випадку потрібно звернутись до дитячого психотерапевта.
  2. Якщо дитина гіперактивна, потрібна консультація педіатра, який поставить діагноз і призначить лікування.
  3. Якщо дитина запальна і войовнича ‒ переконайтесь, що не ви, а батьки провокують таку поведінку. До такої дитини слід бути уважним; роз’яснювати їй наслідки її поведінки, щоб вона вчилась регулювати свої стосунки з іншими людьми.
  4. Якщо дитина не вміє стримувати гнів, необхідно залучати її до "активного слухання", привчати вербально висловлювати агресію і знімати збудливість та нервовість.
  5. Із домашнього "кінозалу" виключити перегляд фільмів і телепередач зі сценами насильства, жорстокості.
  6. Не застосовувати фізичне насильство.
  7. Роз’єднати "хулігана" і "жертву". Зайняти "хулігана" конкретною роботою, щоб його енергія використовувалась з миролюбною метою.
  8. Привчати дітей до самостійного вирішення своїх проблем настільки, наскільки це можливо без стороннього втручання.
  9. Не дозволяйте дитині сидіти без діла. Спрямовуйте її енергію на щось хороше.
  10. Доброзичливість і теплі стосунки з дітьми, постійне спілкування і вміння слухати дитячі проблеми; переконання, а не фізична сила - це допоможе запобігти агресивності.

 

ПОРАДИ ЩОДО ВСТАНОВЛЕННЯ ДОВІРИ МІЖ ПІДЛІТКОМ І ВИХОВАТЕЛЯМИ У КРИЗОВИЙ ПЕРІОД

  1. Уважно вислухайте підлітка. Прагніть до того, аби підліток зрозумів, що він вам не байдужий і ви готові зрозуміти і прийняти його; не перебивайте, не показуйте свого страху, ставтесь до нього серйозно, з повагою.
  2. Запропонуйте свою підтримку та допомогу. Намагайтесь переконати, що даний стан (проблема) тимчасовий і швидко пройде. Проявіть співчуття і покажіть, що ви поділяєте і розумієте його почуття.
  3. Поцікавтесь, що найбільше в даний час турбує підлітка.
  4. Впевнено спілкуйтесь з підлітком. Саме це допоможе йому вірити у власні сили. Головне правило в роботі з дітьми ‒ не нашкодь.
  5. У спілкуванні з підлітком використовуйте слова, речення, які будуть сприяти розвитку контакту: "розумію", "звичайно", "відчуваю", "хочу допомогти".
  6. У розмові з підлітком дайте зрозуміти, що він потрібен іншим, що він унікальний як особистість. Кожна людина, незалежно від віку, прагне дати позитивну оцінку своїй поведінці, переживає потребу у похвалі.
  7. Недооцінка гірша, ніж переоцінка. Надихайте підлітка на високу самооцінку. Вмійте слухати, довіряти і викликати довіру в нього.
  8. Звертайтесь за допомогою, консультацією до спеціаліста, якщо щось насторожило Вас у поведінці підлітка.

 

ВИСНОВКИ

Досвід роботи навчального закладу з батьками, дає можливість стверджувати, що: ознайомлення батьків із змістом та методикою освітнього процесу, психолого-педагогічна освіта батьків, залучення батьків до спільної діяльності, допомога батьківської громадськості та закладу родинам, які потрапили в складні життєві обставини, залучення до співпраці різних установ, організацій – це шлях до створення міцної шкільної родини, яка здатна забезпечити дітям щасливе дитинство, відкриття талантів, здійснення мрій, спрямування молодого покоління на шлях особистого успіху.

Закон «Про освіту» надає батькам вибір впливати на навчання власної дитини, на визначення траєкторії її навчання, на організацію освітнього процесу у закладі. У батьків з’явилась можливість більш активно брати участь у розробці проектів, стратегії розвитку закладу, у виборах її директора, вони мають змогу обирати зручну для себе форму допомоги закладу, вчителям, класним керівникам, дитячому колективу, разом з педагогами брати відповідальність за реалізацію поставлених завдань, активно долучатися до змін в освіті.

З перших днів навчального року батьки стали помічниками вчителів під час проведення навчальних занять і виховних заходів. З’явилась традиція проведення вечірніх зустрічей батьків, педагогічних читань, дискусійних заходів. Педагоги активно використовують інформаційні розсилки, шкільний сайт. Усіма навичками, знаннями, що отримують педагоги і адміністрація закладу на семінарах, тренінгах з питань Нової української школи, ділимося з батьками. 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
4 березня 2019
Переглядів
1002
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку