Проект "Козацька держава"

Про матеріал

опис проекту «козацька держава»

Категорія: Військово – патріотичне та громадське виховання

Напрямок: Використання козацьких навчально – виховних традицій в ПТНЗ

Тип проекту: дослідницько – пошуковий проект

Тема проекту: «Козацька держава»

Мета проекту:

  • -Виховувати в учнів патріотизм, бажання вивчати історію рідного краю
  • -Прищеплювати любов до своєї малої Батьківщини та повагу до національних традицій
  • -Ознайомити учнів з історією козацтва, зацікавити їх козацькими традиціями.

Завдання проекту:

  • -Допомогти учням в усвідомленні національних цінностей
  • -Донести до ліцеїстів історію малої Батьківщини
  • -Зберегти і підсилити зв'язок поколінь

Проект дає можливість дізнатися про традиції українського козацтва, зберегти і відновити пам'ять поколінь, виховувати і підтримувати патріотичний дух молодого покоління, залучити учнів до активного дозвілля і пошукової роботи з історії рідного краю.

Перегляд файлу

Зеленодольський професійний ліцей

 

 

Пошуково-дослідницький проект

по темі:

«Козацька держава»

 

Результат пошуку зображень за запитом "січ герб"

Козацькому роду – нема переводу!!!

 

              Автор:             

             Викладач ЗПЛ                                     Дашко Ірина Михайлівна

 

 

 

м. Зеленодольськ


опис проекту «козацька держава»

 

Категорія: Військово – патріотичне та громадське виховання

Напрямок: Використання козацьких навчально – виховних традицій в ПТНЗ

Тип проекту:  дослідницько – пошуковий проект

Тема проекту: «Козацька держава»

Мета проекту:

  • Виховувати в учнів патріотизм, бажання вивчати історію рідного краю
  • Прищеплювати любов до своєї малої Батьківщини та повагу до національних традицій
  • Ознайомити учнів з історією козацтва, зацікавити їх козацькими традиціями.

Завдання проекту:

  • Допомогти учням в усвідомленні національних цінностей
  • Донести до ліцеїстів історію малої Батьківщини
  • Зберегти і підсилити зв'язок поколінь

Проект дає можливість дізнатися про традиції українського козацтва, зберегти і відновити пам'ять поколінь, виховувати і підтримувати патріотичний дух молодого покоління, залучити учнів до активного дозвілля і пошукової роботи з історії рідного краю.

Результат пошуку зображень за запитом "січ герб"

Вступ

Перші відомості про козаків датуються кінцем ХІІІ століття. Передумови їх появи – велика нейтральна територія (її називали Полем) та відсутність чітко окресленого кордону між землями руських князівств та Ордою. Навіть на початку ХVІ століття кримський хан писав до великого князя литовського: «То земля не моя і не твоя, лишень Богова», бо захоплювали цю «буферну зону» і русини, і татари.

Виникнення козацтва було пов’язане з необхідністю охорони кордонів, а також із можливістю степової здобичі. Кримські джерела ХV століття згадують татарських найманих козаків-вартових, які несли службу в Кафі. І там же говориться, що в 1474 році «козаки» золотоординського хана пограбували купецький караван. Це надзвичайно цікаві факти. Свідчать вони про вживаність слова «козак» у різних значеннях. Коротко кажучи, ним одночасно позначали і сторожів, і розбійників.

У 1492 році вперше фіксуються козаки-християни. Вони освоювали степове порубіжжя, яке не належало жодній країні. На відміну від татар, ці люди займалися переважно землеробством. Це привело до утворення окремої соціальної групи. Термін «козак» доповнився ще одним сенсом – «нікому не підлегла людина».

Таким чином, виникнення козацтва обумовлене сусідством двох етносів, руського й татарського. Нічиї люди на нічиїй землі взаємно переймали одяг, мову, звичаї. Звідси причини появи тюркських елементів у козацькому побуті: шаровар, кобзи та іншого.

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/uk/thumb/8/83/Sichi.jpg/300px-Sichi.jpg

Основна частина

1.1 Початок утворення козацьких осередків

На території нашої громади в селі Велика Костромка діє осередок козацтва «Затопська Січ». Вже більше десятиліття в цьому селищі існує громадська організація «Козацька територіальна громада села Велика Костромка» під керівництвом Попова Василя Миколайовича. Організація формувалася поступово. А починалося все так:

В 1989 році. Країна  святкувала 500-річчя українського козацтва. Під Капулівку, до могили Івана Сірка, з`їхалася майже вся Україна. Прибули на святкування і жителі нашого району. Вирувало грандіозне свято, якого в такому обсязі раніше ніколи не відбувалося. Жителі нашого міста, що були присутні на цьому святі, стверджують, що «У повітрі майже фізично розливалася свята воля. Дихалося легко, начебто за спиною  виростали крила». 

Саме в цей день і цього року була задумана "Затопська січ", як нова козацька організація Нікопольщини. 

Результат пошуку зображень за запитом "січ герб"

Ідея втілювалася в життя поступово. Спочатку це було щорічне святкування Дня Незалежності України на березі затопленого марганцевого кар'єру під селом Старозаводським з підняттям прапору та виконанням державного гімну, святкування Покрови на могилі Івана Дмитровича Сірка.  


1.2 Могила Івана Сірка - святе місце для козаків

 

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/c/c5/%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE.jpg/800px-%D0%9C%D0%BE%D0%B3%D0%B8%D0%BB%D0%B0_%D0%A1%D0%B8%D1%80%D0%BA%D0%BE.jpg

Щороку, 1-2 серпня, на могилі Івана Сірка (що за 2 кілометри від села Капулівка) проводять вшанування пам'яті Славного Кошового Отамана, яке збирає тисячі українців з усієї країни та з закордону.

23 серпня 2000 року відбулася урочиста церемонія перепоховання останків кошового отамана Івана Сірка в Капулівці.

Там же на могилі Івана Сірка щорічно збирається і Великокостромська козацька громада.

З᾽їзджаються члени козацьких громад з Апостолова, Нікополя, Кривого Рога, Орджонікідзе, Чортомлика – саме в цих населених пунктах козацькі осередки є найбільш численними. Там, біля священної могили, один раз на рік козаки обирають нового кошового отамана., посада якого є найвищою в об’єднаній козацькій січі.

http://nikopol.dp.ua/uploads/posts/2016-08/1471029225_image.jpg

На могилу Івана Сірка з᾽їхалися козаки з усієї України

 

Поступово кількість однодумців зростала і коли в 1994 році організаційно була оформлена "Затопська січ", то в реєстрі стояло 32 підписи козаків. Було обрано отамана - ним став Віталій Мандик.

З тих пір чисельність організації збільшилася в рази. З᾽явилися її осередки по містах і селах не тільки Нікопольщини, а й Криворіжжя, Апостолівщини. Члени цієї організації – люди різних вікових категорій. Є серед них і учні нашого ліцею, які дуже пишаються приналежністю до цієї козацької громади.

   Так, засновником козацького осередку в Зеленодольському професійному ліцеї є учень першого курсу Семічев Дмитро. Юнак навчається за професією «електрозварник ручного зварювання, електромонтажник силових мереж.

F:\DCIM\101MSDCF\DSC00807.JPGРезультат пошуку зображень за запитом "січ герб"

 

Дмитро - мешканець села Велика Костромка. Майже вся рідня хлопця уже давно є членами козацької спільноти. Дядько – сільський коваль, який на замовлення козаків виготовляє шаблі та інше знаряддя. Замовлень безліч, тому дядько ніколи не буває без роботи.

Тітка Дмитра - Семічева Лариса Миколаївна - також козачка.  Вона  - найактивніший член Великокостромської козацької громади. Саме вона є організатором козацьких свят, подорожей, вистав.

 

Світлина від Затопська Січ.

Як завжди весела, усміхнена і активна козачка Лариса

Лариса Миколаївна дуже любить коней, саме завдяки їм вона й вступила в козацький осередок.  Спочатку просто виїжджали в Запоріжжя, Кривий Ріг, Нікополь, на Хортицю – хотілося побачити побут козаків, їх традиції, устрій козацького війська. Спілкувалися з людьми, запрошували на кінну ферму в своє село. Отак і згуртовувалися.

Козаки нашої громади мають улюблену справу – вони розводять коней, залюбки доглядають їх. І хоча кінь є не в кожного козака, та поступово поголів’я коней збільшується. Коли козаки відзначають свята, то козацький кінь і збруя -  обов’язково з ними!

Образ запорозького козака

 Лариса добре почуває себе в козацькій громаді, цікавиться пам᾽ятками козацької культури, вивчає звичаї козаків.  Взагалі, жінок в осередку всього три.  От і зараз, їх козацький осередок запросили в місто Нікополь, де козаки будуть виступати – розігрувати імітацію бою. Графік їх подорожей розписаний наперед, бо запрошують їх на дні міст, річниці свят, дитячі військово – патріотичні ігри.

Про свій козацький осередок Лариса Миколаївна говорить з теплом і повагою. Коли козацька громада збирається разом – відпочиває душа.

Полюбляють козаки розташуватися на березі річки та активно відпочивати – тренуватися в кінній їзді, в шабельних боях, зварити національні козацькі страви – куліш, шурпу. От і племінника Дмитра вона заохотила до вступу в козацьку організацію.

Базавлук Базавлук

Улюблене місце відпочинку  і тренування козаків

 

http://city-nikopol.com.ua/uploads/posts/2017-10/1508005355_dscf0754.jpg

Наймолодші джури також ідуть святкувати

І от у 2016 році Дмитро вступив у козацькі лави. До присяги майбутніх козаків приводять дуже урочисто і майже завжди це свято відбувається біля могили Івана Сірка. Молоді козаки стають на праве коліно, кладуть праву руку на серце і промовляють слова присяги :

 «Даю присягу перед людьми і Богом, перед Святою Покровою, іменем матері й батька клянуся, що віддам життя за спокій в нашому краї, що ніколи не зраджу свою Батьківщину, і буду до останнього захищати її. …»

Результат пошуку зображень за запитом "затопська січ герб і прапор"

Прийнявши присягу, молоді козаки отримують таке бажане для них посвідчення козака

На присязі обов’язково присутні представники духовенства, які освячують долю майбутнього козака словами молитви.

http://city-nikopol.com.ua/uploads/posts/2017-10/1508005377_dscf0799.jpg

Урочиста мить присяги

Староста села Велика Костромка Фартушний Микола Миколайович – також був прийнятий до лав козаків. Взагалі церемонія посвячення в козаки проходить дуже весело, з різноманітними конкурсами і змаганнями, історично притаманними козакам.

F:\Козацтво В.Костромка\19399391_1340782942685195_5342682861356152832_n.jpg

Хлопці, яких щойно прийняли до лав козацької громади отримують посвідчення козаків Затопської Січі.

 

Дмитро розповів нам багато цікавинок з життя козацького осередка. Виявляється, що і зараз майже у всіх козаків є прізвиська, але не образливі, а ті, які даються козакові при оволодінні тим чи іншим мистецтвом. Тобто прізвиська є почесними. Як от: козак Шабля, козак Мамай, або, як Дмитро – козак Буян.

 Хлопець пояснив, що козаки не одразу можуть брати участь у змаганнях, (бої на шаблях, списах, ножах, палицях, серпах, кувалдах, топорах), а тільки тоді, коли віртуозно оволодіють цими знаряддями.

В козацькій родині є неписані закони:

  • Беззаперечно вірити отаманові (а у разі недовіри можна його переобрати)
  • Підтримувати себе в гарній фізичній формі
  • Бути чесним зі своїми товаришами

До речі, кожен козак, може вільно висловлювати свою думку та просити поради і допомоги у досвідчених козаків.

 Обов᾽язковою приналежністю кожного козака є особиста зброя - шабля. Зазвичай шаблі дуже різні, гарно оздоблені, так що сплутати з чиєюсь неможливо. Шабля у кожного козака зберігається вдома на почесному місці, бо зброя – це головний козацький символ.

Постійно спілкуючись в козацькій громаді, Дмитро багато чому навчився: любить коней, вміє їх доглядати, відточує майстерність володіння козацькою зброєю. Дмитро каже, що коли виїжджаєш на коні в широкий степ і мчиш, немов стріла, отут уже – захоплює дух, почуваєшся вільним птахом.

 

І розумієш, що незламний козацький дух – не побороти!!!

Результат пошуку зображень за запитом "нікопольські козаки фото"

Конна Хода козаків

 

. На запитання Дмитрові, що йому подобається в козацькому осередку, він сказав так:

  • Подобається спілкуватися з побратимами;
  • Він завжди відчуває їх підтримку;
  • Дуже подобається виступати перед громадами і готуватися до цих виступів;
  • В їх спільноті він старанно відшліфовує майстерність володіння козацькою зброєю;
  • В такому колективі навчатися радісно і весело.
  • Козаки допомагають один одному і в домашніх справах

F:\Козацтво В.Костромка\22279845_1462958883800933_1512368065804842171_n.jpgF:\Козацтво В.Костромка\22281706_1462958563800965_2914886566857988662_n.jpg

Тренування козаків                 Імітація бою на палицях

 

1.3 Козаки на святах

29 жовтня село Велика Костромка святкувало подвійне свято - День села та День працівників сільського господарства. З нагоди свята жителі села приймали привітання від депутатів усіх рівнів : Шпенова Д.Ю., Волкова В.П., від керівництва виконкому Зеленодольської міської ради - Савченка А.В., Ярошенко О.М., від керівництва району та від старостату с. Велика Костромка. Виступали аматорські колективи, музиканти, дитячи колективи.

Приймали цього дня у козацьку сотню парубків та вручали їм посвідчення козака.

Найкращі активісти сільської громади були нагороджені дипломами та цінними подарунками. Проведений конкурс на спритність (святковий стовп) неабияк розважив молодь.

Із захоплюючою програмою виступили на святі козаки Василя Тирси. З їх виступу глядачі побачили, як колись воювали українські козаки, виконували вправи із шаблями, джигітували на конях - все було дуже цікаво.

А потім пригощали усіх гостей свята юшкою, кулішем, пловом, шурпою, кропениками. Для дітлахів розгорнули атракціони, а наприкінці свята розцвів дивовижними квітами та фонтанами святковий феєрверк.

 

F:\Козацтво В.Костромка\19399352_1340783056018517_2670077960262957971_n.jpg

Джигітування на конях

 

F:\Козацтво В.Костромка\22308723_1462959403800881_7794447527291306716_n.jpg

Виступ кінної піхоти під керівництвом отамана Неділько В.В.

F:\Козацтво В.Костромка\f68df6cc864a4.jpg

Майбутнє сучасного українського козацтва с. Велика Костромка

 

F:\Козацтво В.Костромка\f6f023af1c1c.jpg
Змагання козаків з тайського боксу

 

 

Нещодавно, Затопська січ долучилася до відкриття храму УПЦ КП у Дніпрі Святішим Патріархом Київським і всієї Руси-України Філаретом. .. Це відбулося 5 квітня 2017 року. У Нікополі з цього приводу прикрасили прапорами головну алею.

Дуже часто наш місцевий козацький осередок організує справжні козацькі свята, на які з’їжджаються не тільки козаки з інших осередків, а й багато гостей, що не є козаками.

Традиційними вже стали «Козацькі розваги», які щорічно проводяться в козацьких громадах. Яких тільки розваг тут немає.: це і перегони на конях, і змагання на палицях на звання найсильнішого козака, і святковий куліш, ну і звісно, козацькі пісні.

 

Бо вміють козаки святкувати весело, наслідуючи

традиції прадідів!

1.4 Пригоди козацьких джур на Січі Співочого поля Нікопольщини

Щорічно наш Зеленодольський професійний ліцей бере участь у військово – патріотичній грі «Джура». До цієї козацької гри наші учні ретельно готуються, адже їм пропонуються дуже різноманітні конкурси – від стройової підготовки до перевірки знань з історії України.

Пригоди козацьких джур на Січі Співочого поля Нікопольщини.

Учні готові до конкурсу

У реалізації проекту та проведенні заходу взяли участь : Міністерство молоді та спорту України; управління молоді та спорту Дніпропетровської обласної державної адміністрації; Нікопольської райдержадміністрації та козацької старшини організацій:

 До проекту долучилися :Фонд «Меморіал славетного кошового отамана Війська Запорозького Низового Сірка І.Д.»; РГО «Кодацька паланка Війська Запорозького Низового»; ГФ «Самооборона Майдану в Дніпровській області»; ГО «Рада отаманів Війська Запорозького Низового».

http://nikopol.dp.ua/uploads/posts/2016-08/1471029250_13920686_1214083078642589_3116490260658560047_n.jpg

Конкурс «Джура» починається святковою лінійкою

 

http://nikopol.dp.ua/uploads/posts/2016-08/1471029211_34905919.jpg

Учні слухають історії бувалих козаків


http://nikopol.dp.ua/uploads/posts/2016-08/1471029260_34906012.jpg

Найвеселіший конкурс на «Джурі»  - «Лава на лаву»

http://nikopol.dp.ua/uploads/posts/2016-08/1471029200_hoq3nq_omeu.jpg

Проходить конкурс «Найспритніший воїн» - суть полягає у тому, щоб у найкоротший час розібрати і зібрати автомат.

http://nikopol.dp.ua/uploads/posts/2016-08/1471029244_ledcghazcsa.jpg

2016 рік – святкування дня міста

1.5 Добрі справи козаків

 

  • «Ти - громадянин України»

«Ти - громадянин України» - під таким гаслом 26 серпня з нагоди святкування Дня Незалежності України за ініціативи голови Нікопольської райдержадміністрації О.В. Кириченка та підтримки заступника голови райдержадміністрації А.І. Руденка спільно з Нікопольським РЦСССДМ біля могили кошового отамана Івана Сірка було проведено спільний патріотичний захід для дітей, які перебувають в сім'ях, що опинились в складних життєвих обставинах. Це справжнє свято організували члени Козацького товариства «Затопська січ» на чолі з отаманом затопського козацтва, депутатом районної ради Мандиком В.В.

Пов’язане зображення

Мета свята – залучити дітей до джерел національної icтopiї, культури; сприяти патріотичному вихованню, осмисленню себе, своєї особистості як частини великого українського народу; пробуджувати національну свідомість; загартовувати дітей фізично i морально.

 Виховання патріотизму та національної самосвідомості – справа вкрай необхідна і дуже непроста.  Під час свята козаки розповідали дітям про своє життя, традиції, обряди та звичаї. Набуття молодим поколінням соціального досвіду, успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування в дітях особистісних рис громадян України, розвиненої духовності та моральної культури.

 Розповіді козаків також були спрямованні на формування здорового способу життя, тому що це — одна з найголовніших тем виховання юної особистості. Адже здорове молоде покоління є запорукою здорового суспільства нашої країни. Цей напрям виховання ставить на меті навчити дітей цінувати власне здоров’я і дбати про нього, формувати такий світогляд, що створить у них потребу ведення здорового образу життя. 

Результат пошуку зображень за запитом "січ герб"

Для дітей проводилися змагання «Лава на лаву», в командах перетягували канат, діти мали змогу постріляти з різних видів пневматичної зброї, адже вміння влучно стріляти було надзвичайно важливим для козака. Традиційно козаки використовували легкі луки, пістолі, рушниці, гвинтівки, гармати.

Діти дізналися про забави козаків, як вони проводили свій вільний час від походів, і самі приймалив них активну участь. Перевіряли на собі народний вислів «Козак не боїться ні тучі, ні грому» та змагалися в бою з мішками з зав'язаними очима.

 Діти дізналися, що будь-який предмет в руці професіонала може стати грізною зброєю. Козаки такий вид боротьби, неодноразово використовували у походах, а для дітей це була цікава розвага! 

Для дівчаток були проведенні навчання з плетіння ляльок-мотанок. Саме ці конкурси дали дітям зрозуміти, що перемога дається тільки тим, хто вміє підтримувати один одного, не сперечатися, бути однією командою. Учасники команд виявилися стійкими, дружніми та мужніми.

Не обійшлося свято без смачної страви – куліша. Куліш — традиційна козацька страва. Його щодня варили під час військових походів. 

Під кінець заходу всі діти отримали подарунки з українською символікою. Багато приємних вражень залишилось у дітлахів.
      Наприкінці свята заступник голови райдержадміністрації А.І. Руденко від щирого серця висловив подяку козакам «Затопської січі» та всім, хто приймав активну участь у патріотичному заході: «Ми всі спільно робимо добру справу для дітей Нікопольського району. Тож нехай Бог нам допомагає в цьому!»

http://nikopol.dp.ua/uploads/posts/2016-08/1471029272_p05-08-16_18.48.jpg

  • "Козаки гартують молодь"

29-30 листопада 2013 року Фондом ім. Івана Сірка славного Війська Запорозького Низового за участі козаків Затопської Січі на базі і за дієвої допомоги 25 окремої  Дніпропетровської повітрянодесантної бригади, яка дислокується в СМТ Гвардійське Новомосковського району був проведений відкритий вишкільний семінар-практикум для активістів Військово-патріотичної гри <<Сокіл>> ( <<Джура>>).

В ньому взяли участь близько сотні молодих козаків Січеславщини .

 

http://www.nikopol.dp.ua/uploads/posts/2013-12/1387989142_unnamed.jpg

 

  • Як козаки дуби саджали

 

Отаборилися на березі Дніпра, у дубовому гаю. Козаки Затопської січі, що мають бойовий досвід АТО, провели вишкіл джур. Знайомили з екіпіровкою військ спеціального призначення, вчили володіти зброєю та злагоджено діяти у бою.

Увечері був традиційний куліш та приємне спілкування біля вогнища, а також авторські пісні під гітару.

На заході сонця пустили по воді вінок зі свічками на честь загиблих козаків та всіх героїв боротьби за свободу України. Кожного року вінок якимось дивним чином зупиняється на одному й тому ж самому місці - там, де була колись затоплена козацька церква - та стоїть, доки не стемніє.

Як козаки дуби саджали

 


1.6 Проведення конкурсів козацтва в Зеленодольському професійному ліцеї

 

G:\Конкур козацтво\20171013_092219.jpg

Змагаються групи хлопців і дівчат

G:\Конкур козацтво\20171013_092234.jpg

Конкурс на знання козацької термінології

G:\Конкур козацтво\IMG_20171012_100921.jpg

Вивчаємо картуУкраїни

G:\Конкур козацтво\IMG_20171013_095743.jpg

Перемогу отримала команда дівчат


1.7 День козацтва в Зеленодольському професійному ліцеї

В цей день в ліцеї традиційно проводяться спортивні змагання

G:\Спортивні  змагання\_YMCW73UZQ4.jpg

Дівчата не відстають від хлопців

G:\Спортивні  змагання\5.JPG

Переможці отримують козацький пиріг


G:\Спортивні  змагання\61qzZWh2BBA.jpg  G:\Спортивні  змагання\rhkppwC43eM.jpg

Дівчата знають правила першої допомоги на відмінно

G:\Спортивні  змагання\7m32DVORk9Q.jpg    G:\Спортивні  змагання\AGCDpntJHZs.jpg

Вміння стрибати завжди стане в пригоді

G:\Спортивні  змагання\eiJ8tYQ0siU.jpg

Найкращий стрілець

G:\Спортивні  змагання\Hf3gSwmiYmM.jpg

 

 

G:\Спортивні  змагання\mJc9-ONJmbA.jpg

Не так просто попасти в кільце

G:\Спортивні  змагання\-QHmmvrjLtg.jpg

Важкий конкурс для дівчат

 


1.8 Галерея видатних козаків у ЗПЛ

G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\байбуза.JPG    G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Вишневецький.bmp    G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Лобода.bmp

 

G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\мазепа.bmp   G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\петро.bmp    G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Підкова.bmp

G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Сагайдачний.bmp   G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Северин.bmp   G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Сулима.bmp

 

G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Сырко.bmp    G:\Виховний урок по козацтву\козацтво\портрети\Хмельницький.bmp   

 

Вивчаємо історію українського козацтва

 

  1. Проведення дослідницько – пошукової роботи з вивчення традицій і звичок козаків нашого краю;
  2. Проведення класних годин серії «Що я знаю про українське козацтво»
  3. Демонстрація науково – популярних фільмів про життя і побут козаків

 

 


висновки

 

Цей проект мав на меті залучити дітей до джерел національної icтopiї, культури; сприяти патріотичному вихованню, осмисленню себе, своєї особистості як частини великого українського народу; пробуджувати національну свідомість; загартовувати учнів фізично i морально.

 Виховання патріотизму та національної самосвідомості – справа вкрай необхідна і дуже непроста. Під час підготовки проекту в ході зустрічей з представниками козацьких осередків,учні отримали інформацію про життя козаків, їх традиції, обряди та звичаї.


Запорізькі козаки 


Підсумок проекту

 

Проект «Козацька держава» надав змогу популяризувати знання про відродження українського козацтва в нашому місті, районі, області.

Учні отримали можливість долучитися до набуття соціального досвіду, можливості успадкування духовних надбань українського народу, досягнення високої культури міжнаціональних взаємин, формування особистісних рис громадян України, розвиненої духовності та моральної культури.

 Розповіді козаків також були спрямованні на формування здорового способу життя, тому що це — одна з найголовніших тем виховання юної особистості. Адже здорове молоде покоління є запорукою здорового суспільства нашої країни.

 Цей напрям виховання ставить на меті навчити учнів цінувати власне здоров’я і дбати про нього, формувати такий світогляд, що створить у них потребу ведення здорового способу життя. 

 

Результат пошуку зображень за запитом "нікопольські козаки фото"

 

 

docx
Додано
12 квітня 2018
Переглядів
2831
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку