Проєкт "Відомі математики"

Про матеріал
Матеріали з історії математики, пізнавальні та цікаві історії та факти про життя вчених-математиків у формі завдань для пошуку .
Перегляд файлу

Проєкт «Відомі математики»

У проєкті представлено 20 математиків. Учні читають коротку підказку про кожного математика, а потім порівнюють його із поданим списком математиків. Варто мати доступний інтернет для виконання цього завдання.

Цей проєкт можна запропонувати учням протягом навчального періоду, як довготривалий проєкт, або на уроці чи позакласному заході, як короткотривалий проєкт.

Також передбачено пошук імен математиків у кросворді. 

Ключ відповіді надається.

       

 

Архімед

Бернуллі Якоб

Беббідж Чарльз

Вейерштрас Карл

Вороний Георгій

Декарт Рене

 

Вієт Франсуа

Фалес

Діофант

Галуа Еварист

Дюрер Альбрехт

Гіпатія

 

Евклід

Лопіталь Гійом

Кравчук  Михайло

Ляйбніц  Вільгельм

Ньютон Ісаак

Ферма П’єр

Піфагор

Фібоначчі Леонардо

 

                 

 

1. Допитливий юнак ще в молоді роки вирушив у подорож до Єгипту, щоб ознайомитися з єгипетською культурою і вивчити природничі науки. Здібний та обдарований, вчений не тільки швидко оволодів знаннями, що нагромадили єгипетські вчені, а й зробив ряд відкриттів у науці. Він самостійно обчислив висоту єгипетських пірамід за їхньою тінню.

2. Основоположник аналітичної геометрії і теорії чисел. Це, мабуть, найзагадковіша постать у світі науки. Саме з його іменем пов'язана та сама теорема, доведення якої, протягом трьох століть позбавило спокою тисячі математиків і просто любителів в усьому світі. 

3.  Юнаком прочитав підручник з геометрії за два дні і повністю засвоїв викладений у ньому матеріал. Систематичність і чіткість викладу матеріалу захопили хлопця. В його свідомості вимальовувалась побудова курсу геометрії, зв'язки між її теоремами і розділами. Читаючи якусь теорему, він наперед бачив її доведення і тільки для самоперевірки заглядав у текст.

4. 15-річним юнаком він став свідком обговорення однієї математичної проблеми. Мова йшла про складну задачу, пов’язану із циклоїдою, яку запропонував Блез Паскаль. Через декілька днів юнак вирішив цю задачу.  

 

5. Він підсумував і узагальнив всі попередні досягнення грецької математики і створив фундамент для її дальшого розвитку. Його «Начала» витримали 460 видань і продовжують друкуватися до наших днів.

6. Художник доби Відродження, математик. До своїх математичних досліджень і відкриттів вчений прийшов, керований суто практичними потребами його мистецтва. І доволі довгий час їх результати були надбанням саме художників і архітекторів.  

 

7. Військовий інженер, математик, який сконструював кілька бойових машин. Однією з них стала система дзеркал, за допомогою якої єгиптяни змогли спалити римський флот. На могилі вченого була встановлена плита з зображенням кулі і циліндра.

8. Молодий науковець був одним із творців тритомного словника математичної термінології українською мовою та перекладачем підручника з геометрії. 

Сьогодні математичні рішення вченого допомагають розпізнавати характер пухлин.

9. Здійснив переворот у позиційній системі числення. Вчений описав варіанти використання індійських цифр, які були менш вивчені на той час, і надав приклади розв’язування задач, які стосувалися торгівлі. Описав числову послідовність, названу його іменем, яка визначається як ряд чисел, в якому кожне наступне число дорівнює сумі двох попередніх.

10. Блискучий математик, вчитель Софії Ковалевської. Його дослідження збагатили математичний аналіз теорію функцій, диференціальну геометрію. В математиці вчений прагнув до ясності та строгості доведень. А в житті вважав, що «не можна бути справжнім математиком, не будучи поетом у душі»

11. Особливо багато часу вчений приділяла математиці. Із захопленням займалася і астрономією. Вона одна з перших подумала про те, що мореплавцям потрібен прилад, за допомогою якого можна в будь-який момент визначити положення корабля у відкритому морі. Астролябія, винахід якої приписують вченій, служила мореплавцям аж до XVIII століття.

12. Історія зберегла дуже мало відомостей про вченого, якого називають «батьком» алгебри.  навіть точно не встановлені роки його життя. Дещо про його життя і про те, скільки років він прожив, можна дізнатися з напису на могильній плиті.

 

13. Вчений, винахідник першої обчислювальної машини з програмним управлінням, принципи якої на ціле століття випередили науку і техніку, а в наш час знайшли втілення в ЕОМ. Крім того, його таблицями користувалися страхові товариства Європи.

14. Різносторонній вчений: філософ, математик, фізик, фізіолог. Основоположник аналітичної геометрії та методу координат. Автор трактату, у якому на основі розроблених ним принципів викладалася фізика, космологія, природознавство, досліджувався тваринний світ і, нарешті, людина.

15. Легенда стародавнього світу. Він увів загальновизнаний тепер дедуктивний метод, суть якого полягає в тому, що, крім невеликої кількості прийнятих без доведень первісних положень, які називаються аксіомами, всі інші твердження математики виводяться логічними міркуваннями.

Основним змістом його математики є вчення про число.

16. Геній математики з українським серцем. Феноменом є той факт, що побудовані ним математичні об'єкти виявилися дуже зручним інструментом для дослідників найрізноманітніших галузей знань. Його діаграми відіграють важливу роль таких областях, як комп'ютерна графіка, геометричне моделювання, конструювання роботів, розпізнавання образів, побудова географічних інформаційних систем, проблеми штучного інтелекту

17. Вчений захоплювався вивченням теорії ймовірностей, ввів багато сучасних термінів у цьому розділі математики. Саме він сформулював перший варіант закону великих чисел. Визначив практичні варіанти застосування статистики та комбінаторики.

18. Видатний математик, який удосконалив техніку розв’язування рівнянь. Розкрив секрет шифру іспанських шпигунів,  завдяки чому його країна здобула перемогу. Інквізитори вважали, що їхній винахід недоступний людському розуму, то виходило, що вчений скористався послугами сатани

19. Він першим зрозумів роль двійкової системи числення в механізації та організації обчислень, також вчений описав двійкову систему числення з цифрами  0 і 1, на якій працює сучасна комп'ютерна техніка. Як інженер, винахідник  працював над обчислювальними машинами, годинниками і навіть над обладнанням для гірничодобувної промисловості. Як бібліотекар, він в цілому винайшов сучасне уявлення про каталогізацію.

20. Цьому вченому належить почесне місце в історії математики і всього математичного природознавства, він своїм законом тяжіння створив наукову астрономію, розкладанням світла — наукову оптику, теоремою про біном і теорією нескінченних — наукову математику і пізнанням природи сил — наукову механіку.

 

 

           

 

К

Е

Л

И

М

В

С

П

Д

О

Ф

Р

А

Н

Ч

У

К

М

У

Д

О

В

Е

Л

Я

Й

Б

Н

І

Ц

І

О

Ж

А

Н

С

А

Ч

М

Л

П

К

В

Ф

І

В

А

П

Р

О

В

Л

Д

Е

К

А

Р

Т

Е

О

І

Л

І

В

Ф

Е

Р

М

А

П

О

С

А

В

У

Л

Я

Й

А

П

Ц

І

М

А

Р

Л

О

П

А

И

Р

У

С

Р

Д

М

А

Ь

Д

І

У

Д

В

И

Ф

А

Л

Е

С

Ф

О

Р

А

Т

І

К

Г

Л

А

Т

П

А

К

У

В

І

Ф

А

Г

У

Н

О

Р

І

О

С

А

Ч

К

А

И

Б

Е

Р

Н

У

Л

Л

І

Т

И

В

Х

О

Ф

І

Л

Т

Е

Л

Т

А

Н

О

К

П

Р

О

С

А

Й

В

І

Л

А

С

У

С

Л

Ь

К

Р

А

В

Ч

У

К

А

П

І

Н

О

М

У

Н

Т

А

В

А

Р

Ь

П

Д

О

М

І

Н

Т

А

О

Н

Г

Е

Д

Т

П

Р

О

У

К

Б

Д

С

Е

Б

Е

Б

Б

І

Д

Ж

Р

Д

У

Т

М

Е

В

І

А

К

Ю

Е

П

Т

Д

В

С

В

А

П

О

Ж

Н

Ь

Ю

Т

О

Н

М

Ж

Р

Р

В

Е

Й

Є

Р

Ш

Т

Р

А

С

І

В

А

П

Р

О

Р

О

Е

Г

О

В

Л

Ш

М

А

С

М

И

Т

Ь

Б

Ю

Є

Ж

Д

О

Ш

Р

І

П

І

Ф

А

Г

О

Р

А

П

Г

І

П

А

Т

І

Я

К

В

В

Й

І

Л

О

Д

О

Л

А

П

Р

О

Л

Д

Д

Ж

Ф

І

Д

І

І

А

Н

О

П

Р

О

Є

Ф

І

В

А

П

Р

О

Д

У

Є

І

Є

В

С

Р

Е

Ф

І

Б

О

Н

А

Ч

Ч

І

Й

Ц

У

К

Е

О

Т

Я

П

А

Р

В

Ш

Щ

З

А

В

І

Й

Ц

У

К

Е

Н

Г

Ф

 

Ключ відповіді:

7. Архімед

17. Бернуллі Якоб

13. Беббідж Чарльз

10. Вейєрштрас Карл

16. Вороний Георгій

14. Декарт Рене

18. Вієт Франсуа

1. Фалес

12. Діофант

3. Галуа Еварист

6. Дюрер Альбрехт

11. Гіпатія

5. Евклід

4. Лопіталь Гійом

8. Кравчук  Михайло

19. Ляйбніц Вільгельм

20. Ньютон Ісаак

2. Ферма П’єр

15. Піфагор

9. Фібоначчі Леонардо

 

           

 

К

Е

Л

И

М

В

С

П

Д

О

Ф

Р

А

Н

Ч

У

К

М

У

Д

О

В

Е

Л

Я

Й

Б

Н

І

Ц

І

О

Ж

А

Н

С

А

Ч

М

Л

П

К

В

Ф

І

В

А

П

Р

О

В

Л

Д

Е

К

А

Р

Т

Е

О

І

Л

І

В

Ф

Е

Р

М

А

П

О

С

А

В

У

Л

Я

Й

А

П

Ц

І

М

А

Р

Л

О

П

А

И

Р

У

С

Р

Д

М

А

Ь

Д

І

У

Д

В

И

Ф

А

Л

Е

С

Ф

О

Р

А

Т

І

К

Г

Л

А

Т

П

А

К

У

В

І

Ф

А

Г

У

Н

О

Р

І

О

С

А

Ч

К

А

И

Б

Е

Р

Н

У

Л

Л

І

Т

И

В

Х

О

Ф

І

Л

Т

Е

Л

Т

А

Н

О

К

П

Р

О

С

А

Й

В

І

Л

А

С

У

С

Л

Ь

К

Р

А

В

Ч

У

К

А

П

І

Н

О

М

У

Н

Т

А

В

А

Р

Ь

П

Д

О

М

І

Н

Т

А

О

Н

Г

Е

Д

Т

П

Р

О

У

К

Б

Д

С

Е

Б

Е

Б

Б

І

Д

Ж

Р

Д

У

Т

М

Е

В

І

А

К

Ю

Е

П

Т

Д

В

С

В

А

П

О

Ж

Н

Ь

Ю

Т

О

Н

М

Ж

Р

Р

В

Е

Й

Є

Р

Ш

Т

Р

А

С

І

В

А

П

Р

О

Р

О

Е

Г

О

В

Л

Ш

М

А

С

М

И

Т

Ь

Б

Ю

Є

Ж

Д

О

Ш

Р

І

П

І

Ф

А

Г

О

Р

А

П

Г

І

П

А

Т

І

Я

К

В

В

Й

І

Л

О

Д

О

Л

А

П

Р

О

Л

Д

Д

Ж

Ф

І

Д

І

І

А

Н

О

П

Р

О

Є

Ф

І

В

А

П

Р

О

Д

У

Є

І

Є

В

С

Р

Е

Ф

І

Б

О

Н

А

Ч

Ч

І

Й

Ц

У

К

Е

О

Т

Я

П

А

Р

В

Ш

Щ

З

А

В

І

Й

Ц

У

К

Е

Н

Г

Ф

 

pdf
Додано
22 серпня 2020
Переглядів
1069
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку