ПРОСТЕ ТА СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ. АКТИВНІ Й ПАСИВНІ КОНСТРУКЦІЇ

Про матеріал
Тема урока: "Просте та складне речення. Активні й пасивні конструкції". Мета: Ознайомити учнів з новим матеріалом та наприкінці уроку провести невеличкий тет на знання членів речення та простих і складних речень.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОСТЕ та СКЛАДНЕ РЕЧЕННЯ. АКТИВНІ Й ПАСИВНІ КОНСТРУКЦІЇ

Номер слайду 2

За кількістю граматичних основ розрізняємо речення. Просте Зацвітають яблуні. Складне Зацвітають яблуні, коли настає травень.

Номер слайду 3

За складом граматичної основи розрізняємо речення. Односкладне Ранок. Двір занесло снігом. Двоскладне Уже черемха зацвіла.

Номер слайду 4

За метою висловлювання речення бувають Розповідні Приклад: Марічка готується до подорожі на потязі?Питальні Приклад: Що ти робив сьогодні вранці?Спонукальні Приклад: Марічко, ти приготувалась до подорожі?

Номер слайду 5

За емоційним забарвленням речення бувають: Окличні Приклад: Перед їжею мийте руки!Неокличні Приклад: Папуги дуже балакучі пташки.

Номер слайду 6

Види складного речення Сполучникове Море невинно голубіє надстінами скель, і сонцесвітить ласкаво Безсполучникове Настане літо, жовтийцвіт укриє липу до вершини. З різними видами зв’язку Мати вірила: земля всезнає, що говорить чи думаєчоловік

Номер слайду 7

Частини складного речення можуть поєднуватися за допомогою сполучників: і,й, та, а, але, проте, однак, або, чи; що, якщо, якби, бо, тому що, для того щоб,перед тим як, хоч або сполучних слів (займенники, прислівники): як, хто, що, який,котрий, чий, коли, де, доки, звідки та ін

Номер слайду 8

Активна конструкція. Виконавця дії називаємо суб’єктом, а те, на що спрямовано дію, — об’єктом. У реченні Олег прочитав книжку суб’єктом є підмет Олег, а об’єктом — додаток книжку, адже саме на неї було спрямовано дію. Речення, у якому підмет виражає виконавця дії (суб’єкт), а додаток — об’єкт, на який її спрямовано, називаємо активним: Олег прочитав книжку.

Номер слайду 9

Пасивна конструкція Речення, у якому підмет виражає об’єкт дії, а додаток — того, хто її виконав, називаємо пасивним: Книжка прочитана Олегом. Активні та пасивні конструкції синонімічні. Відмінність між ними полягає лише у вираженні суб’єкта й об’єкта.

Номер слайду 10

Конструкція з формами на –но, -то. В українській мові широко вживані пасивні конструкції, у яких присудки вираженібезособовими формами на -но, -то: Чашку розбито. Нарешті названо ім’я переможця. У таких реченнях немає вказівки на виконавця, а зосереджується увага на результатідії чи її наслідках. Не треба вживати безособові форми на -но, -то, коли за логікою не може бути діяча: Дике поле встелено ромашками. Аж ніяк не встелено, а встелене, бо ніхто не міг застелити дике поле ромашками. У реченні з народної пісні можна домислити виконавців дії: жито збили коні, козаченька вбили вороги і т. д.

Номер слайду 11

Перевірочна робота з теми «Складні і прості речення»

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Перевір себе1. в2. а3. а4. б5. в6. а7. в8. в9. в10. а, в, є, ж 12. г13.б14. в

pptx
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
1117
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку