РМ № 5, №6. Контрольний докладний письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії й культури в публіцистичному стилі

Про матеріал
Запропонований матеріал презентації ( створений із використанням інтернетресурсу https://naurok.com.ua/urok-kontrolniy-pismoviy-dokladniy-perekaz-rozpovidnogo-tekstu-z-elementami-opisu-pam-yatok-istori-ta-klturi-ukrua-ni-v-publicistichnomu-stili-20150.html ) допоможе провести дистанційно урок української мови у 8 класі, удосконалити культуру писемного мовлення; розвивати логічне мислення, пам’ять, увагу; сприяти збагаченню мовлення учнів; формувати вміння вводити в текст однорідні члени; розвивати в учнів мовленнєво-комунікативні вміння переказувати текст розповідного характеру, що містить опис пам’ятки історії та культури; засобами слова виховувати любов і повагу до культурної спадщини рідного міста.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Ратушна Наталія Миколаївна -вчитель української мови та літератури Лукашівського навчально-виховного комплексу «Дошкільний навчальний заклад - загальноосвітня школа І - ІІІ ступенів» Чорнобаївської селищної ради Черкаської областіАвтор ресурсуhttps://naurok.com.ua/urok-kontrolniy-pismoviy-dokladniy-perekaz-rozpovidnogo-tekstu-z-elementami-opisu-pam-yatok-istori-ta-klturi-ukrua-ni-v-publicistichnomu-stili-20150.html. Презентація створена з використанням інтернетресурсу

Номер слайду 2

Четверте листопада. Класна робота

Номер слайду 3

РМ № 5, №6. Контрольний докладний письмовий переказ розповідного тексту з елементами опису пам’яток історії й культури в публіцистичному стилі (за простим або складним планом) з використанням прикладок. Тема уроку

Номер слайду 4

Кожного дня ми робимо якісь звичайні для нас справи, ходимо до школи, гуляємо, їздимо до родичів та друзів і не думаємо про речі, повз які проходимо. А вони свідки історії наших предків, нашої з вами історії. Сьогодні на уроці ми поговоримо про пам’ятку, якій на сьогоднішній день майже 130 років.

Номер слайду 5

Одеський театр опери і балету Його вважають однією з грандіозних пам'яток архітектури України і одним з найпрекрасніших театрів у світі.

Номер слайду 6

це справжня перлина Одеси, яка гідно увійшла до списку семи українських чудес. Ми з вами маємо дізнатись про історію цієї пам’ятки та описати її. Опера -

Номер слайду 7

Епіграф уроку: Бережи своє рідне, вивчай, щоб не забути народу, з якого ти вийшов. Бережіть свою віру, звичай, свою мову, і тим збережете національну істоту свою.Іван Огієнко - професор, у релігійному житті – митрополит Іларіон «Мої проповіді»

Номер слайду 8

Які типи мовлення ви знаєте?Твір-опис — це зв'язний текст, у якому словесно зображуються основні ознаки предмета, явища, особи. Який?Що таке твір-опис? Яка будова твору-опису? 1. Загальне враження від побаченого. 2. Опис найважливіших частин (у певній послідовності). 3. Висновок.

Номер слайду 9

Пригадайте, чи може бути опис частиною іншого типу мовлення? Текст-розповідь чи текст-міркування з елементами опису. Як тоді називатиметься текст? У якому стилі, крім художнього, можна зустріти опис пам’ятки культури ?Які ознаки публіцистичного стилю?

Номер слайду 10

Будівля театру виконана в стилі віденського бароко. Зовні структурно складається з 3 поверхів. 1-й (цоколь-ний) і 2-й, прикрашені лише колонами тосканського ордера в лоджіях, утворюють одне ціле, виглядають громіздко й фундамен-тально, надаючи будівлі статичності. 3-й поверх — легший, ажурний, із витонченою обробкою деталей з арковими лоджіями, колонами та піля-страми іонійського ордера — приховує тяжкість нижніх поверхів і створює ілюзію легкості. Екскурсоводи (а екскурсії тут проходять постійно) розкажуть подробиці про те, що будівля Театру була побудована в стилі «бароко», що вхід прикрашає скульптурна група, яка зображає музу Мельпомену, а з боків її Трагедія і Комедія. Архітектурна обробка будівлі чудова, сам театр неймовірно гармонійно вписується в рамку з південного неба і зелених дерев. Визначте науковий, публіцистичний стилі

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Тлумачення слів  (фр. parterre, від par — «по» + terre — «земля») — нижній поверх глядацького залу театру з місцями для глядачів, розташований у просторі між сценою або оркестровою ямою і протилежною стіною або амфітеатром.́ (фр. pas de trois, букв. 'танок утрьох') — балетний танець для трьох виконавців, а також музика до нього. Є однією з танцювальних форм у балеті, повторює побудову па-де-де  з варіацією третього танцівника. Партер -Па-Де-Труа -

Номер слайду 16

Тлумачення слів Ярус – поверх у внутрішньому приміщенні театру. Ложа – відділені перегородками місця для кількох глядачів у залі. Бенуар – нижній ярус лож за партером у театрі. Бальєтаж – перший ярус лож над бенуаром або партером у театральному залі. Акустика – чутність звуків у будь-якому приміщенні. Підмостки – спеціальна площадка, підвищена над підлогою, землею, на якій відбувається показ театральних вистав, виступи артистів; сцена.

Номер слайду 17

Парте́р. Ярус. Ложа. Бенуар Бальетаж

Номер слайду 18

Вічна музика Одеської опери

Номер слайду 19

Історія Театру пов’язана з історією міста. Він був відкритий в 1887 році, замовником проекту було місто Одеса та проект готувався одинадцять довгих років. Але результат того вартий. Екскурсоводи (а екскурсії тут проходять постійно) розкажуть подробиці про те, що будівля Театру була побудована в стилі «бароко», що вхід прикрашає скульптурна група, яка зображає музу Мельпомену, а з боків її Трагедія і Комедія. Архітектурна обробка будівлі чудова, сам театр неймовірно гармонійно вписується в обрамлення з південного неба і зелених дерев. Кожна його деталь, кожне вікно, позолочені прикраси виконані з незвичайним смаком і відчуттям міри, поступово вводять глядача в той стан, який необхідно, щоб прийняти в свою душу велике чудо музики, освячене великими композиторами минулого і сьогодення.

Номер слайду 20

Навіть глядацький зал пахне особливим повітрям, п’янким ароматом таланту. Незрозуміло, чому саме цей зал так впливає на людей?! Сама його архітектура традиційна. Партер, бенуар, бельетаж, яруси лож. Мабуть, так впливає внутрішня гармонія всіх складових цього єдиного ансамблю. Неймовірна акустика театрального залу. Під час оперних вистав не використовується ніяка звукопід-силююча техніка. Але кожне слово, вимовлене на сцені навіть пошепки, чудово чутно від партеру до гальорки. А шум залу м’яко глушиться, покликати когось через увесь зал тут не вийде. Сцена Одеського оперного театру бачила багатьох великих музикантів, співаків і танцюристів. Будь-який артист, що виходить тут на підмостки, несе відповідальність перед ними за кожну ноту, за кожне балетне па.

Номер слайду 21

Це дивовижне будівництво, добрий дух опери, втілений у камені, місце, де багато тисяч людей знову і знову запалюють у своїй душі лампаду прекрасного. Вічна музика буде відтепер освітлювати їм кам’янисту дорогу життя. Можливо, ця дорога буде легше, адже на ній була зупинка, яка називалася Одеський оперний театр.

Номер слайду 22

Я кореспондент газети «Одеський вісник». Хотілося б дізнатися про ваші враження від прочитаної статті: - Що вас найбільше вразило? - Що запам’яталося? - Які емоції і почуття викликає пам’ятка? - Що нового ви дізналися? - Де зможете застосувати нові знання? - Чи порадите своїм знайомим познайомитися із цією пам’яткою? - Дуже вам вдячна. Обов’язково опублікую матеріал. До побачення.

Номер слайду 23

План1. Історія театру пов’язана з історією міста. 2. Внутрішня гармонія ансамблю: а) незвичайний смак і відчуття міри; б) особливе повітря глядацького залу; в) неймовірна акустика; г) сцена Одеського оперного театру.3. Місце, де багато тисяч людей знову і знову запалюють у своїй душі лампаду прекрасного.

Номер слайду 24

Майя Плісецка. Помирачий лебідь. Таємниці Одеського оперного театру

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Складіть сенкан про Одеський театр опери та балету.

pptx
Додав(-ла)
Ратушна Наташа
Додано
13 листопада 2022
Переглядів
1543
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку